REVIEW

Opstellen en aansluiten

René Smit | 26 maart 2012

De C-1045 CD-speler is qua formaat identiek aan de receiver. Centraal zit de CD-lade met daaronder de display. Het front is verder lekker opgeruimd en overzichtelijk. Links een aan/ uitschakelaar en zes toetsen voor de basisbediening als play, stop, pauze, openen en sluiten van de CD-lade. Aan de achterzijde ziet de boel er opgeruimd uit. Een set analoge stereo cinch uitgangen, een coaxiale digitale uitgang en ook hier een Ri remote control aansluiting. Het netsnoer is evenals bij de receiver afneembaar maar niet geaard. Voor de omzetting van een digitaal naar analoog signaal maakt de speler gebruik van een Wolfson WM8718 Dac. Naast CD, CD-R en CD-RW kan de speler overweg met MP3 en WMA files.                 

Resteren nog de D-145 luidsprekers welke deel uitmaken van deze complete package. De set is ook leverbaar als PHA-1045, dan ontbreken de speakers en kunt u zelf een keuze maken. De meegeleverde D-145 luidspreker is een 2-weg basreflex van bescheiden afmetingen,  170x283x230 millimeter. Er wordt gebruik gemaakt van een soft dome tweeter met een doorsnede van 2,5 centimeter en een 12 centimeter woofer. Aan de achterzijde is een reflexpoort te vinden die het laag ondersteunt. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 55Hz tot 35kHz. De afwerking is gezien de prijs uitstekend in mooie zwarte hoogglans. De aansluitklemmen zijn stevig en accepteren zowel blanke draad als spades.

Opstellen en aansluiten
Compleet is een woord dat volledig van toepassing is op de Onkyo CS1045 set. Werkelijk alles wat je nodig hebt om muziek te kunnen beluisteren wordt standaard meegeleverd. In één behoorlijk uit de kluiten gewassen doos zitten de R-1045 receiver, C-1045 CD-speler en een set D-145 speakers. Ook de benodigde bekabeling wordt standaard meegeleverd. Dit maakt het aansluiten tot een fluitje van een cent. Ik besluit de set op te stellen op de zolderetage in een ruimte van ongeveer vijftien vierkante meter met schuine wanden. De speakers worden geplaatst op zestig centimeter hoge Sound Organisation stands, propjes Blu Tak zorgen ervoor dat de speakers stevig aan de stands gekoppeld worden. De tweeters komen op deze manier netjes op oorhoogte voor optimale prestaties.

De afstand tussen beide speakers is ongeveer twee meter en de afstand tot de zij- en achterwand is minimaal zestig centimeter. De receiver en CD-speler vinden een plaatsje op een stevige commode. Ze worden met elkaar verbonden met de meegeleverde coaxiale kabel waardoor de interne Dac van de CD-speler buiten spel gezet wordt. Om ook deze Dac van het gerenommeerde merk Wolfson te kunnen beoordelen besluit ik tevens analoge interlinks aan te sluiten. Hiervoor maak ik gebruik van een setje vM SC4S kabels, een betaalbare en neutrale kabel. Om zowel de receiver als de CD-speler met de meegeleverde afstandsbediening te kunnen besturen dient ook een meegeleverde Ri kabel aangesloten te worden.

De luidsprekerkabels die Onkyo meelevert zijn van de allerdunste soort die ik ooit gezien heb, een nog dunnere kabel zou draadloos aansluiten betekenen. Om de speakers en receiver hiermee aan elkaar te koppelen is echt zonde en kan niet anders dan de prestaties negatief beïnvloeden. Investeer alstublieft in luidspreker kabels van betere kwaliteit indien u tot aanschaf van de CS-1045 set overgaat. Die hooguit paar tientjes extra kunnen er vast nog wel vanaf...  Voor het beoordelen van de set maak ik gebruik van Inakustik LS1002 luidsprekerkabels. Omdat de set nagelnieuw is gun ik alles eerst een etmaal inspeeltijd alvorens wat serieuzer te gaan luisteren.


EDITORS' CHOICE