Luisteren

René Smit | 27 februari 2012 | Fotografie PHOTO40

Na een aantal CD’s wordt het tijd om wat lp’s te beluisteren. Vooruitlopend op het concert wat Bruce Springsteen op Pinkpop gaat geven, en het nieuwe album wat er zeer binnenkort aankomt, leg ik Born In The USA op het plateau van mijn Funk Vector III draaitafel. De vorig jaar overleden saxofonist Clarence Clemons speelt op dit album nog een geducht partijtje mee. In het nummer I’m Goin’ Down gaat hij helemaal los. De JET-weeters van de FS-187 S.E. geven geen krimp. De sax klinkt lekker rauw en agressief maar ontbeert elke vorm van vervelende en onaangename scherpte.

Niet alleen de tweeters weten van wanten, ook de woofers kunnen er wat van. De cowbell in Darlington County wordt perfect gevangen qua klankkleur en blijft te volgen als de mix complexer wordt. My Hometown is een goede scheidsrechter wanneer het aankomt op subtiliteit en detaillering. Wederom ben ik aangenaam verrast door de luidsprekers. De tamboerijn hangt mooi los in de ruimte en klinkt levensecht. Echter het zachte spelen op de bekkens van drummer Max Weinberg is bijzonder goed te volgen. Het onderscheid tussen de hi-hat en een hangend bekken zijn onmiskenbaar ondanks dat ze verder naar achter in geluidsbeeld geplaatst zijn en slechts zachtjes beroerd worden.

Klikbaar voor groter formaat

Naast muziek zijn de speakers ook bij uitstek geschikt om ingezet te worden als frontluidsprekers in een surroundopstelling. Binnen de 180 serie van Elac zijn alle elementen aanwezig om een klankmatige eenheid te realiseren. Omdat mijn Audiovector K-C Signature centerspeaker duidelijk een ander karakter kent dan de Elac speakers besluit ik deze buiten spel te zetten. Ik stel de Marantz SR5600 receiver zodanig in dat er geen gebruik gemaakt wordt van een center en het geluid verdeeld wordt over beide frontspeakers. Diverse films passeren de revue gedurende de recensieperiode. Van subtiele rolprenten waarbij de dialoog zeer belangrijk is tot actiefilms waar spektakel voorop staat. Ook nu stelde de luidsprekers niet teleur.

Klikbaar voor groter formaat

Recent ontving ik van Universal Pictures Benelux de film Johnny English Reborn een actiecomedy met Rowan Atkinson in de hoofdrol. Tijdens een wilde achtervolging met een opgevoerde en met gadgets volgepropte rolstoel weten de speakers zich kranig te weren. De langsrazende motorfietsen en Alfa Romeo’s klinken lekker vet en krachtig. Ook in het subtielere gedeelte van de film komen de FS-187 S.E. ’s goed uit de verf. De scene waarin Johnny denkt een dubbelagent te ontmaskeren speelt zich af in een kathedraal. De ruimte wordt goed weergegeven en het bijna fluisterende gesprek is uitstekend verstaanbaar. Wanneer de conversatie plotseling overgaat in een vuurgevecht laten de speakers horen ook op het dynamische vlak niet te kort te schieten. Gemakkelijk maken ze de overgang hoorbaar.


EDITORS' CHOICE