Opstellen en aansluiten

René Smit | 27 februari 2012 | Fotografie PHOTO40

De speakers mogen de plaats innemen van mijn normaal gebruikte Audiovector S3 Avantgarde Arrete luidsprekers. Dit houdt in ongeveer twee meter uit elkaar en minimaal zestig centimeter van de zij- en achterwanden. Tijdens het luisteren, zal blijken dat de luidsprekers het beste presteren wanneer ze licht ingedraaid staan. Om muziek uit de speakers te laten klinken wordt er met single-wire vM SC3R luidsprekerkabels verbinding gemaakt met de audioset. Deze bestaat uit een vM CA350 voorversterker, een vM PA350 eindversterker, een gemodificeerde vM SA230 (SA)Cd-speler en Funk Vector III draaitafel, voorzien van een Shelter 301 MC element en gekoppeld aan een vM PHM3Se phonotrap. Alle interlinks zijn van vM uit de SQ serie.

Er wordt gebruik gemaakt van Supra Lorad netsnoeren, Inakustik AC1506 stekkerblokken die rechtstreeks vanuit de meterkast voorzien worden van schone stroom. Hiervoor is in de meterkast een dedicated audiogroep aangebracht met een AHP Klankmodule als schakelautomaat. Alle apparatuur staat opgesteld in een Quadraspire Q4L audiorack en de apparatuur is nog eens extra ontkoppeld met Quadraspire QX25 voetjes. Gelukkig zijn de speakers al in ruime mate ingespeeld, belangrijk bij metaalconus luidsprekers, zodat direct na het aansluiten het luisteren een aanvang kan nemen.

Luisteren
Peter Gabriel’s album Scratch My Back waarop hij songs van andere artiesten in een nieuw jasje giet is een mooi beginpunt. Alle nummers zijn van hoog niveau, maar de track My Body Is A Cage, oorspronkelijk van de groep Arcade Fire, is voor mij de absolute topper. Wat direct opvalt tijdens het beluisteren is de klankmatige overeenkomst met de Audiovector S3 luidsprekers. Niet onlogisch wanneer je bedenkt dat beide min of meer op dezelfde technische leest geschoeid zijn. Allebei zijn ze voorzien van een bandtweeter en een downfiring basreflexpoort. Ik hoor de snelheid en openheid in het hoog en een stevige maar strakke laagweergave. De zo kenmerkende stem van Peter Gabriel staat prachtig los in het midden van het geluidsbeeld.

Enig direct verschil met de ruim vijf maal duurdere Audiovector’s is de kleinere afbeelding in de hoogte. De FS-187 S.E.’s zetten de stem tussen de speakers en niet iets erboven. Voor een luidspreker in deze prijsklasse echter zeer verdienstelijk. De piano klinkt soepel, vol en de noten doven langzaam uit. De FS-187 S.E.’s laten een heel goede eerste indruk achter.

Klikbaar voor groter formaat

Boudewijn de Groot’s album Het Eiland In De Verte is mooi opgenomen en uitgebracht op SACD. De opbouw in van het nummer Op Weg Naar Mijn Lief is bijzonder fraai en geeft de Elac speakers alle ruimte te laten horen wat ze in huis hebben. De houtblazers in het intro hebben voldoende warmte. De stem van Boudewijn de Groot is onmiskenbaar hoewel een tikje koeler dan ik gewoon ben. De gestopte trompetten die halverwege het nummer een solo hebben blijven keurig in het gareel en worden niet te scherp. De marstrommels worden met lekker veel druk en gewicht weergegeven en zorgen voor een stevig fundament in de muziek.

Tijdens het lezen van Keith Richards’s autobiografie Life werd mijn interesse in muziek van The Rolling Stonesweer aangewakkerd. Het verzamel-album Rewind was dan ook regelmatig in de lade van de vM SA230 speler te vinden. Geen probleem voor de speakers, ook good old Rock & Roll is prima te genieten. Slechts een bescheiden hit in 1983 maar stiekem best een lekker nummer is Undercover Of The Night. Een stevig basfundament, een opzwepende snaredrum en bekkens en daarbovenuit de schreeuwende stem van Mick Jagger. Halverwege de track de heerlijke gitaarsolo van Keith. Ook op hoger volume geen probleem voor de FS-187 S.E. luidsprekers.


EDITORS' CHOICE