HOBO hifi Special Edition Elac FS-187

René Smit | 27 februari 2012 | Fotografie PHOTO40

Gedurende een aantal jaren heb ik me actief bezig gehouden met de Hi-Visit rubriek van HiFi.nl. In die periode heb ik een groot aantal HOBO vestigingen in heel Nederland bezocht. Telkens werd ik verrast door het enthousiasme van de mensen die er werkzaam waren en de sfeer die in de winkels hing.

Destijds omschreef ik het als “het HOBO virus”. Ook toen al was er een kern-assortiment waar mee gewerkt werd, en er werd per vestiging bekeken wat hierin voor specifieke aanvullingen of aanpassingen nodig waren. HOBO is daar vervolgens nog verder in gegan, en ontwikkelde in overleg met fabrikant Dali zelfs een speciale HOBO-versie van de Ikon 2 en 6. Als dat niet getuigt van enthousiasme en liefde voor het te verkopen product, dan weet ik het ook niet meer.

Door de positieve ervaringen ging HOBO op zoek naar een nieuwe uitdaging, welke werd gevonden in de Elac FS-187 luidspreker. Meer over het hoe en waarom is elders op de site te lezen. Aan mij echter de schone taak om de prestaties van deze HOBO Special Edition te beoordelen.

De FS-187 Special Edition in detail
De FS-187 is de kleinste vloerstaande luidspreker uit de 180-serie van Elac, die verder bestaat uit twee monitor/boekenplank modellen, een centerspeaker en een grotere vloerstaande speaker. Bijzonder is dat alle modellen uit de serie, ook de kleine, gebruik maken van het zogenaamde downfiring-principe ter ondersteuning van de laagweergevers. Dit houdt in dat er geen reflexpoort aan de voor of achterzijde van de speaker te vinden is, maar dat deze zich aan de onderkant van de kast bevindt. Om tot een juiste afstemming te komen zijn er aan de onderzijde van de kast kleine verchroomde pootjes geplaatst met daaronder de uiteindelijke voet. Dit maakt het plaatsen van een speaker in de ruimte gemakkelijker, omdat de afstemming van de poort al gereguleerd is en niet meer afhankelijk van bijvoorbeeld de afstand tot de achterwand.

De FS-187 is een 2,5 weg systeem en maakt voor het laag en midden gebruik van twee van aluminium woofers van 140 millimeter doorsnede. Het gebruik van aluminium in een sandwich constructie is een handelsmerk van Elac en wordt al jaren met groot succes toegepast. Niet alleen de woofer heeft een eigen signatuur. Voor het hoog gebruikt Elac namelijk de zogenaamde JET bandtweeter. Net als de tweeters in mijn als referentie gebruikte Audiovector S3 Avantgarde Arrete luidsprekers is dit een afgeleide van de beroemde “Air Motion Transformer”. Het principe is een superdun foliemembraam van een fractie van een millimeter dat gevouwen wordt tot een harmonica. Op deze folie is een geleider aangebracht, welke in een sterkt magnetisch veld (Neodymium) door het muzieksignaal in beweging komt. Je kunt je voorstellen dat door de lage massa en het grote oppervlak de snelheid en dynamiek ten opzichte van een conventionele dome tweeter behoorlijk toenemen. 

Natuurlijk vereist deze techniek wel de nodige know-how en de juiste productiemethoden, anders kan het leiden tot teleurstellende resultaten. Elac heeft door de jaren heen bewezen de techniek uitstekend onder de knie te hebben, en produceert inmiddels de derde generatie in eigen huis. Wat kan HOBO nog toevoegen aan een doordacht en bewezen ontwerp als de FS-187, zou je dan denken. Wel, een ontwerp -hoe duur ook= is altijd een resultaat van compromissen. Een kleine verbetering tegen lage kosten kan de uiteindelijke verkoopprijs al dusdanig doen laten stijgen dat het uit concurrentie overwegingen al niet meer interessant is.

Klikbaar voor groter formaat  

HOBO zal zich bij fabrikant Elac garant gesteld hebben voor een bepaald afname-aantal, wat beiden de mogelijkheid gaf aanpassingen te doen zonder de verkoopprijs te verhogen. Sterker nog, de prijs is tijdelijk iets verlaagd. Een van de verbeteringen die doorgevoerd werd, was het verhogen van het rendement van de speaker, waardoor de luidsprekers nog gemakkelijker aan te sturen zijn. Het oorsponkelijke 6 Ohms scheidingsfilter werd hiertoe helemaal opnieuw opgebouwd tot een 4 Ohms exemplaar.

Klikbaar voor groter formaat

Tegelijkertijd kon ook de tuning onderhanden worden genomen. De interne bekabeling is vervangen door Monster Cable. Als extra worden twee soorten grilles meegeleverd, metalen en stoffen exemplaren. Finishing touch is het “HOBO Hifi Special Edition” logo op de metalen rand van de tweeter en het gegraveerde plaatje op de luidsprekerterminal met daarop het nummer van de gelimiteerde serie. Om toch kosten te drukken is de S.E. versie uitsluitend leverbaar in fraai zijdemat zwart. Dit doet de slanke zuilluidspreker, 975x210x290 millimeter, zelfs nog iets kleiner lijken.


EDITORS' CHOICE