REVIEWAVM

Klank, plaats in de markt en conclusie

Sinan Kökbugur | 07 februari 2020 | Fotografie Fabrikant | AVM

AVM Ovation A 8.3: testomgeving

Na het aanzetten van de A 8.3 zal de gebruiker even moeten wachten voordat het apparaat gebruikt kan worden. Het display vertoont na inschakeling de tekst “waiting for tube warmup”. Vervolgens worden van links naar rechts de kleine letters één voor één vervangen door hoofdletters. Nadat er “WAITING FOR TUBE WARMUP” in het display is verschenen, is de versterker klaar voor gebruik en staan de laatst gekozen ingang en volumestand in het display.

De Ovation A 8.3 heeft digitaal signaal aangeleverd gekregen van een gemodificeerde Sonos Connect en analoog signaal van een Wadia 321 DAC. We hebben ook de bluetooth-connectiviteit gebruikt. We kunnen vast op voorhand verklappen dat de interne DA-converter van de A 8.3 uitstekend klinkt. De laatste jaren hebben opeenvolgende versterkers die zijn voorzien van digitale ingangen in een rap tempo steeds betere DA-converters aan boord gekregen. Ook de Ovation A 8.3 heeft een prima DA-converter aan boord. Het is uiteraard een kwestie van smaak en voorkeur, maar een losse DA-converter lijkt steeds minder nodig te zijn.

Een set luidsprekers van het Britse Quad type ESL63 mochten de door de Ovation A 8.3 aangeleverde muzikale stroom omzetten in geluid. En, klonk het een beetje goed? We gaan ons best doen om dat te duiden.

AVM Ovation A 8.3: transparante en vrijwel neutrale klank

Al bij de eerste muziekstukken viel de vrijwel neutrale en transparante klankbalans van de Ovation A 8.3 op. Vanwege de buizen in de voortrap hadden we een beetje warme klank verwacht, maar een buizenklank is niet of nauwelijks en in elk geval niet prominent aanwezig. De klank heeft een hele kleine mate van ronding, vermoedelijk aangebracht door de buizen, maar de Ovation A 8.3 heeft zeker geen typische buizenklank, wat dat ook overigens precies moge zijn. Wie op zoek is naar het warme geluid van een buizenversterker, moet de Ovation A 8.3 links laten liggen. De buizen in de voortrap doen heel subtiel hun werk, kennelijk zonder op te willen vallen.

Geen enkel toongebied heeft de overhand of probeert aandacht te trekken. De A 8.3 laat de kleinste details in de muziek moeiteloos horen. Belletjes klinken vol en sprankelend, als dat in de opname is verwerkt. Stemmen klinken realistisch en de afzonderlijke zangers/zangeressen in meerstemmige zangpartijen zijn los van elkaar te volgen. Als tegelijkertijd een slagwerker of drummer zich uitleeft, loopt het geluidsbeeld niet dicht. De A 8.3 kan heel goed omgaan met details maar kan uithalen als het orkest fortissimo speelt.

Goede versterkers hebben het nadeel dat de matige opnamekwaliteit van sommige muziekstukken naar voren kan komen. De resolutie van de A 8.3 is zodanig hoog dat eventuele tekortkomingen in de opnamekwaliteit kunnen opvallen. Vanzelfsprekend is het de muziek die de luisteraar in vervoering moet brengen en niet zozeer de opnamekwaliteit. Een goede versterker, zo ook de A 8.3, is niets anders dan een doorgeefluik van het aangeboden muzieksignaal. Een goede versterker voegt niets toe en haalt niets weg en als de opnamekwaliteit niet deugt kan je dat horen.

Ook aan lage tonen geen enkel gebrek. De lage tonen zijn niet punchy maar hebben een zekere zachtheid, zonder overigens wollig te worden. De A 8.3 klinkt niet wollig maar krachtig. De zachtheid zal vermoedelijk deels toe te schrijven zijn aan de in de voortrap geplaatste buizen.

De klank van de Ovation A 8.3 is transparant, kamerbreed, vrijwel neutraal met een heel klein randje warmte en voor het overige weinig spannend. De A 8.3. is een degelijk en veelzijdig werkpaard en een doorgeefluik voor de aangeboden muziek. De luisteraar wordt niet uitgenodigd om op het puntje van zijn/haar stoel te gaan zitten, maar wordt eerder uitgenodigd om achterover te leunen. Het is de muziek die de luisteraar spanning en eventueel positief kippenvel moet bezorgen. De A 8.3 geeft de in de muziek aanwezige spanning door en voegt verder niets toe en haalt niets weg.

AVM Ovation A 8.3: plaats in de markt, voor wie is deze versterker?

De Ovation A 8.3 is een inclusieve en tevens krachtige versterker. Het aantal aansluitingen is hoog en divers, immers de gebruiker heeft zowel analoge als digitale aansluitingen tot zijn beschikking. Een losse DA-converter is in beginsel niet nodig, hooguit een phono-versterker voor wie een draaitafel aan wil sluiten. Sluit luidsprekers en een bron aan, analoog of digitaal, en het muziekfeestje kan beginnen.

De Ovation A 8.3 kan breed worden ingezet en belooft een hele lange levensduur. Wie gebruiksgemak wil hebben en geen stapel apparaten in zijn woonkamer, moet de Ovation A 8.3 van dichtbij gaan bekijken. AVM lijkt met de Ovation A 8.3 op de veeleisende muziekliefhebber te mikken en niet zozeer op de liefhebber van apparaten, laat staan op de liefhebber van een stapel apparaten.

Tegelijkertijd wordt de meer audiofiel en apparaatgerichte gebruiker niet uit het oog verloren. De specificaties van de Ovation A 8.3 zijn prima. Ruis en vervorming liggen buiten waarneembare grenzen en wie veel bronnen bezit en deze bronnen allemaal tegelijk wil aansluiten, kan waarschijnlijk heel goed uit de voeten met de Ovation A 8.3. Ook kunnen twee sets luidsprekers worden aangesloten en afzonderlijk van elkaar worden in- of uitgeschakeld. De aansluiting van een andere eindversterker is ook mogelijk.

Al met al is de Ovation A 8.3 meer dan een werkpaard. Hij is naast werkpaard, ook racepaard, orgelpaard, circuspaard en dressuurpaard. Op metaforen en analogieën is altijd wel iets af te dingen, maar we bedoelen te zeggen dat de Ovation A 8.3 zich plooit naar de wensen van de eigenaar. En de kans is aanwezig dat de eigenaar de Ovation A 8.3 de rest van zijn leven kan en wil gebruiken.

AVM Ovation A 8.3: conclusie

De kennismaking met de Ovation A 8.3 was aangenaam. De bouw is onberispelijk en degelijk en dat geldt zelfs voor de verpakking. Hij lijkt gebouwd om de eigenaar te overleven. Het apparaat, een voorbeeld van “Deutsche Gründligkeit,” heeft een veelheid aan aansluitingen, zowel analoog als digitaal, en het lijkt gemaakt te zijn voor zowel de muziekliefhebber als voor de audiofiel. De aan boord geplaatste DA-converter is van hoge kwaliteit. Afgezien van een draaitafelingang blijft er niets te wensen over. De klank van de Ovation A 8.3 is transparant, detailrijk en neutraal met een heel klein randje warmte. De versterker nodigt uit om achterover te leunen en op te gaan in de muziek.

MERK

EDITORS' CHOICE