REVIEWAVM

Review AVM Ovation A 8.3: degelijk gebouwde multifunctionele krachtpatser met een goede klank

Sinan Kökbugur | 07 februari 2020 | Fotografie Fabrikant | AVM

SAMENVATTING

De kennismaking met de Ovation A 8.3 was aangenaam. De bouw is onberispelijk en degelijk en dat geldt zelfs voor de verpakking. Hij lijkt gebouwd om de eigenaar te overleven. Het apparaat, een voorbeeld van “Deutsche Grundligkeit,” heeft een veelheid aan aansluitingen, zowel analoog als digitaal, en het lijkt gemaakt te zijn voor zowel de muziekliefhebber als voor de audiofiel. De aan boord geplaatste DA-converter is van hoge kwaliteit. Afgezien van een draaitafelingang blijft er niets te wensen over. De klank van de Ovation A 8.3 is transparant, detailrijk en neutraal met een heel klein randje warmte. De versterker nodigt uit om achterover te leunen en op te gaan in de muziek.

PLUSPUNTEN

  • Voorbeeldige bouwkwaliteit en verpakking
  • Grote hoeveelheid ingangen, zowel analoog als digitaal
  • Krachtpatser
  • Transparante en detailrijke klank
  • Klank heeft heel klein randje warmte

MINPUNTEN

  • Geen draaitafelingang

De Ovation A 8.3 van het in Duitsland gevestigde audiobedrijf AVM is een geïntegreerde versterker met veel vermogen en veel analoge en ook digitale aansluitingen. AVM verklaart technische complexiteit te willen vermijden en te streven naar een eenvoudig circuitontwerp. Tegelijkertijd streeft het bedrijf naar eigen zeggen naar gebruiksvriendelijkheid en een fraaie maar degelijke bouw en afwerking van zijn producten. We gaan de Ovation A 8.3 bekijken en beluisteren en de beweringen van de fabrikant toetsen.

AVM: audiobedrijf gevestigd in Duitsland

Het Duitse audiobedrijf AVM, een afkorting die staat voor Audio Video Manufaktur, is opgericht in 1986 en bouwt zijn producten in de Duitse plaats Malsch. Toeleveranciers zitten allemaal in de buurt zodat de kwaliteit naar eigen zeggen gemakkelijk bewaakt kan worden. Het bedrijf spreekt op zijn website over Audiophile Masterpieces. “Wij geloven dat elke vorm van muziek, of het nu klassieke, jazz- of popmuziek is, is gecomponeerd om de luisteraar vreugde en emotie te bezorgen. Technische apparatuur zoals versterkers en luidsprekers moeten proberen deze vreugde en emotie de woonkamer in te brengen. Dat betekent simpelweg dat de informatie op een cd, harde schijf of uitgezonden door radiostations en hifi-streamingdiensten zoals Tidal of Qobuz, moet worden gereproduceerd.,” aldus AVM op zijn website.

AVM vervolgt: “we zijn ons ervan bewust dat elke elektronisch en mechanisch component zijn individuele 'vingerafdruk' op het gereproduceerde muzieksignaal achterlaat. Bij het ontwerpen van hificomponenten proberen we deze 'vingerafdrukken' zo onhoorbaar mogelijk te houden, terwijl we al het andere zo muzikaal mogelijk houden. Daarom ontwikkelen we geen onnodig gecompliceerde circuits die altijd veel compenserende componenten nodig hebben om correct te functioneren. Wij geven de voorkeur aan een recht circuitontwerp waarbij elk component zijn eigen duidelijk gedefinieerde taak heeft. Het meest eenvoudige circuitconcept werkt vaak het beste. Een onderdeel dat er niet is, kan de muziek niet beïnvloeden, het levert geen onnodige kosten op en het kan nooit kapot gaan. Bovendien, hificomponenten zijn niet alleen technische dingen, maar maken vooral deel uit van het huis van onze klant, dus we hechten veel belang aan het maken van prachtig ogende producten. We proberen ook al onze componenten gebruiksvriendelijk te maken en hard te werken om onze klanten de beste waar voor hun geld te bieden,” aldus de bedrijfsfilosofie van AVM.

Naar eigen zeggen kan de hoge kwaliteit van het eindproduct het beste worden gewaarborgd door alles zelf te doen of gebruik te maken van lokale toeleveranciers. AVM produceert daarom vrijwel alle hificomponenten in eigen huis. Enkele onderdelen, zoals printplaten, transformatoren en frontpanelen, worden door in de buurt gevestigde toeleveranciers gemaakt.

AVM: portfolio, modules, halfgeleiders en/of buizen

AVM bouwt voornamelijk versterkers, geïntegreerde modellen, voorversterkers, eindversterkers (zowel monomodellen als stereomodellen) en phono-versterkers. AVM heeft sinds enkele jaren ook een tweetal draaitafels in het portfolio. Verder zijn er alles-in-één apparaten met of zonder cd-loopwerk en/of streamingfuncties aan boord en met of zonder eindversterkertrappen aan boord. AVM lijkt niet echt een luidsprekerbouwer. Wie een luidspreker van AVM wil hebben, kan alleen kiezen voor het model Audition AVM 6.3, een actieve vierweg vloerstaander.

Veel apparaten van AVM zijn modulair opgebouwd. Bijvoorbeeld voorversterkermodel Ovation PA 8.2 kan zo ongeveer volledig op maat worden gemaakt. De koper kan kiezen welke insteekkaarten worden geplaatst. Draaitafelingang? Digitale ingangen? Eindtrapje met buizen voorzien van XLR- of cinch-uitgang? Het kan allemaal geplaatst of weggelaten worden.

AVM biedt bij veel van zijn producten de mogelijkheid om buizen in de voortrappen te plaatsen. AVM bouwt geen eindtrappen voorzien van buizen. De eindtrappen zijn altijd gebouwd rondom halfgeleiders, veelal MOS-FET’s.

AVM Ovation A 8.3: geïntegreerde versterker

In onze testruimte staat de AVM Ovation A 8.3, een geïntegreerde versterker die voorzien is van analoge en digitale ingangen en twee paar luidsprekeraansluitingen. In de voortrappen is een buis geplaatst. We gaan het apparaat even van naderbij bekijken om daarna muziek te gaan luisteren.

MERK





EDITORS' CHOICE