REVIEWAVM

AVM Ovation A 8.3: kenmerken en technische specificaties

Sinan Kökbugur | 07 februari 2020 | Fotografie Fabrikant | AVM

AVM Ovation A 8.3: technische kenmerken, een buis in de voortrap

De AVM Ovation A 8.3, ons testmodel, lijkt heel sterk op de Ovation A 6.3. Het uiterlijk, de afmetingen, het gewicht van 22 kilogram en alle overige specificaties zijn gelijk aan elkaar. Het enige verschil is dat de Ovation A 8.3 een buis van het type AVM 803 T in de voortrap heeft zitten. De A 6.3 heeft uitsluitend halfgeleiders aan boord. De Ovation A 8.3 heeft een adviesprijs van 12.490 euro. De A 6.3 wisselt voor een bedrag van 9.990 euro van eigenaar. Beide versterkers zijn verkrijgbaar in een aluminium of zwarte uitvoering. In beide gevallen zijn de knoppen chroomkleurig. Voor een meerprijs kan een chromen frontplaat worden gemonteerd.

De bouwkwaliteit van beide versterkers is voorbeeldig en dat geldt ook voor de verpakking. De Ovation A 8.3 (en ook de A 6.3) wordt geleverd in een zwarte flight case. De flight case is natuurlijk slechts een verpakking, maar dankzij deze verpakking kan de versterker veilig vervoerd worden, ook door weer en wind of bij andere ruwe omstandigheden. Dit is nog eens “Deutsche Gründlichkeit”. Het is alsof de A 8.3 (en ook de A 6.3) het volgende tegen de koper willen zeggen: “neem mij overal mee naar toe, ik blijf je de rest van je leven trouw”. Best kans dat de erfgenamen van de koper de versterker en de kist ook nog kunnen gebruiken, maar dat zal de tijd moeten uitwijzen.

De voeding heeft als basis een 1.000 VA ringkerntransformator die vier aparte voedingscircuits van stroom voorziet. De versterker is dual-mono opgebouwd en het linker- en rechterkanaal hebben ieder hun eigen voeding.

De A 8.3 en de A 6.3 zijn voorzien van twee paar schakelbare luidsprekeraansluitingen. De luidsprekeraansluitingen horen tot de beste die wij ooit hebben gezien. Ze zijn geschikt voor bananenstekkers, vorkjes en blank draad.

De Ovation A 8.3 is een krachtpatser en kan volgens AVM 200 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren. Bij vier Ohm is dat 330 Watt. Iedere eindtrap is voorzien van twintig MOS-FET’s die volgens de fabrikant samen pieken van maximaal 180 Ampère kunnen leveren. Dit zijn indrukwekkende cijfers en ons dunkt dat het overgrote deel van de gebruikers hier ruimschoots genoeg aan heeft.

De analoge ingangstrappen zijn gebalanceerd uitgevoerd. Aan analoge ingangen heeft de gebruiker de beschikking over een enkele XLR-aansluiting en een viertal cinch-aansluitingen. Dan zijn er ook nog een vijftal digitale ingangen: 2 x cinch, 2 x optisch, en 1 x USB. Deze laatste ingang kan PCM-signaal tot een resolutie van 32-bit/384 kHz en DSD128 verwerken. Wie een driver nodig heeft, kan die vinden op de website van AVM. Bluetooth-connectiviteit (versie 4.2) is een leuke en handige toevoeging waarmee het pallet aan digitale verbindingen compleet wordt gemaakt.

Wie de Ovation A 8.3 / 6.3 in een thuisbioscoopsysteem zou willen opnemen, kan de Home Theater/AV Bypass functie gebruiken. De volumeregeling van de A 8.3/A 6.3 wordt dan overbrugd. Optioneel kan een HDMI ARC-module worden toegevoegd. De A 8.3 en ook de A 6.3 hebben geen draaitafelingang. Wie een draaitafel zou willen gebruiken, zal een losse phono-versterker moeten kopen. AVM heeft verschillende phono-versterkers in zijn assortiment.

Wie een andere eindversterker of een tweede eindversterker zou willen gebruiken heeft de beschikking over twee voorversterkeruitgangen: 1 x cinch, 1 x XLR. Er is ook een cinch-uitgang ter aansluiting van een opnameapparaat.

De A 8.3 en de A 6.3 werken in klasse AB. De ingebouwde hoofdtelefoonversterker werkt echter in klasse A. De 6,35 millimeter jackplugaansluiting zit op de voorkant.

AVM Ovation A 8.3: grafisch display, aluminium afstandbediening

Het frontpaneel van de A 8.3 toont opgeruimd. Links is een bronkeuzedraaiknop geplaatst en rechts de volumeregeldraaiknop. Volumeregeling gaat in stappen van 0,5 dB. In het display staat de gekozen waarde, tussen 0 en 99,5. De volumeregeling wordt uitgeschakeld als een digitale bron is gekozen die geen signaal aanlevert. De gebruiker zou immers het volume kunnen opschroeven, terwijl geen signaal binnenkomt, en vervolgens een andere bron kunnen kiezen die wèl signaal voert zonder de volumeknop eerst terug te draaien. AVM verkleint hiermee de kans dat de aangesloten luidsprekers onbedoeld worden blootgesteld aan een veel te hoog vermogen.

In het midden is een blauw gekleurd grafisch display geplaatst met daaronder een vijftal kleine drukknopjes. Helemaal links is de aan/uitknop geplaatst. Met deze knop wordt het apparaat in standby gezet en dus niet volledig stroomloos gezet. Op de achterzijde bevindt zich de hoofdschakelaar om het apparaat volledig van het stroomnet los te koppelen.

Met de drukknopjes, die contextgevoelig zijn, kan de gebruiker aan iedere ingang een naam toekennen en kan de gevoeligheid van iedere ingang afzonderlijk worden vastgelegd, ter vermijding van grote volumeverschillen tussen de aangesloten bronnen. Verder kan eventueel gebruik worden gemaakt van een balansregeling en toonregeling en kan een luidsprekeruitgang worden in- of uitgeschakeld.

De versterker maakt onderscheid tussen “Global Settings” en “Individual Settings”. De toonregeling kan dus desgewenst per ingang anders worden afgeregeld en vastgelegd.

Een stevige en mooi afgewerkte aluminium IR-afstandbediening van het type RC 3 wordt meegeleverd.

AVM Ovation A 8.3 / A 6.3: sample rate en filter settings

In geval van weergave van een digitale bron vertoont het display of sprake is van rechtstreekse weergave (NAT, staat voor native) of van geconverteerde d.w.z. geupsampelde of gedownsamplede weergave (CNV, staat voor conversion).

Dan heeft de gebruiker ook nog de keuze uit een tweetal filter genaamd “Steep” en “Smooth” (ja, deze Duitse versterker spreekt gewoon Engels en geen Duits). Standje “Steep” geeft volgens de handleiding een steile afrol aan de boven- en onderkant van de frequentiecurve met daarbij een sterke faserotatie. In standje “Smooth” is de afrol veel geleidelijker en vrijwel zonder faserotatie. Het gekozen filter geldt alleen voor de betreffende ingang en blijft bewaard, ook als het apparaat wordt uitgeschakeld.

Het verschil in klank is kleiner dan de naamgeving van de filters doet vermoeden. Het spelen met de filters viel de diverse luisteraars niet altijd op. De verschillen waren subtiel en niet altijd goed waarneembaar. Gaandeweg de luistersessies was het moeilijk om een voorkeur te bepalen. Het gekozen filter lijkt een kwestie van smaak en dus van persoonlijke voorkeur.

Wie geen zin heeft om zich in instellingsmenu’s te verdiepen, hoeft dat niet te doen. Het apparaat werkt vanuit de doos, herstel, flight case en is direct klaar voor gebruik. Is de gebruiker helemaal de weg kwijtgeraakt in de instellingenmenu’s? Geen nood. Het apparaat kan worden teruggezet naar de standaard fabrieksinstellingen.

AVM Ovation A 8.3 / A 6.3: geen streamer aan boord

De Ovation A 8.3 (en ook de A 6.3) heeft een zeer ruime keuze aan aansluitingen en functies. Het enige dat ontbreekt is een draaitafelingang. Voorts heeft het apparaat geen streamingfuncties aan boord. Het ontbreken van streamingfuncties zien wij niet als een nadeel, maar eerder als een voordeel. Er is immers geen software aan boord die periodiek bijgewerkt moet worden. Het apparaat werkt vanuit de doos, herstel, kist. Er hoeft niets te worden geïnstalleerd en er hoeven geen gebruikersvoorwaarden te worden geaccepteerd. Door het ontbreken van streamingfuncties is het apparaat veel toekomstvaster.

Het uiterlijke, de bouwkwaliteit en ook de meegeleverde verpakking, zijnde een degelijk uitgevoerde flight case, doen vermoeden dat de Ovation A 8.3 een hele lange levensduur heeft. Buizen hebben in tegenstelling tot halfgeleiders per definitie een eindige levensduur en daarom zullen de buizen in te voortrap van de A 8.3 na een aantal jaren vervangen moeten worden, maar voor het overige lijkt het apparaat voor de eeuwigheid gebouwd. Streamers kunnen ook heel mooi en degelijk gebouwd zijn, met name de modellen van AVM, maar of een streamer dezelfde levensduur haalt als een degelijk gebouwde versterker valt te betwijfelen. Dit staat of valt met de bereidheid van de fabrikant om periodiek de software bij te werken en met het feit of de geplaatste processor en het werkgeheugen met nieuwere software kunnen omgaan. De fabrikant kan overigens wel willen ondersteunen, maar de hardware kan op een gegeven moment niet meer toereikend zijn voor de nieuwste software.

We hebben al diverse voorbeelden gezien van AV-receivers waarbij streamingfuncties enkele jaren na aanschaf al niet meer werden ondersteund en uitvielen. Door een losse streamer te gebruiken zal een goedgebouwde versterker nooit geraakt kunnen worden door de softwareperikelen die een streamer met zich mee kan brengen. De versterker kan blijven staan als de streamer vervangen zou moeten worden.

We gaan de Ovation A 8.3 aansluiten en we gaan muziek luisteren, want dat is waar het allemaal om gaat.

MERK

EDITORS' CHOICE