Gallo Acoustics Strada2 en TR-3D: testomgeving, inloopperiode en gebruikte versterkers
De Strada2’s zijn aan het meegeleverde statief geschroefd en staan ongeveer vier meter uit elkaar. De afstand naar de achterliggende wand is ongeveer een meter. De afstand naar de luisterpositie is vier à vijf meter. De statieven zijn hol en zijn aan de onderkant en bovenkant voorzien van een opening om de luidsprekerkabel te kunnen doorvoeren. Dit is alleen mogelijk als de kabels aan de dunne kant zijn. De kabeldoorvoer is niet geschikt voor dikke kabels. De TR-3D is in het midden van de ruimte tegenover de luisterpositie opgesteld.
Volgens zowel de handleiding van de Strada2 als de handleiding van de TR-3D hebben de apparaten een inloopperiode van 60 tot 80 uur. De Strada2’s zijn splinternieuw, de TR-3D is al vaker gebruikt. Inderdaad blijken de Strada2’s beter te gaan spelen naarmate de tijd verstrijkt. Het geluid is na enkele weken losser en transparanter. Het is een subtiel maar waarneembaar verschil, overigens geen wereld van verschil.
Gedurende de testperiode zijn verschillende versterkers gebruikt om de set van Gallo Acoustics aan te sturen. Een Cambridge Audio AXA35, een Denon PMA-600NE, en NAD 7600 en een set klasse A versterkers van Pass Labs hebben de Strada2’s en TR-3D afwisselend van muzieksignaal mogen voorzien. Dit is een ruime variatie van prijsklassen en prestaties. Natuurlijk is ook een grote variatie aan muziekgenres voorbij gekomen want luidsprekers en overigens ook andere hificomponenten mogen niet kieskeurig zijn m.b.t. de aangeboden muziek.
Gallo Acoustics Strada2: transparante klank, een beetje zoals een elektrostaat
Het gebruik van een losse subwoofer brengt altijd wat werk met zich mee, zo ook in dit geval. Tijdens de eerste uren is een paar keer van de luisterpositie opgestaan om de kantelfrequentie en het volume van de subwoofer iets omhoog of omlaag te draaien. Dit is ook afhankelijk van de aangesloten versterker. De Denon PMA-600NE is bijvoorbeeld een fijne budgetversterker maar produceert naar onze smaak net iets te veel lage tonen. Door het volume van de TR-3D iets terug te draaien wordt al snel de juiste klankbalans gevonden. Tijd om een beschrijving van de klank te geven.
De klank van de Strada2 kan worden gekenschetst als transparant, neutraal, vrij van kleuring, luchtig en kamerbreed. De Strada2 heeft van zichzelf vrijwel geen klank en laat vooral de klank van de aangesloten versterker horen. Stemmen en instrumenten klinken realistisch. De klankbalans is evenwichtig nadat de TR-3D correct is afgesteld. Geen enkel toongebied staat op de voorgrond of achtergrond. Laag, midden en hoog zijn netjes in balans.
De klank van de AXA35 van Cambridge Audio heeft een licht vleugje warmte en ronding. De Denon PMA-600NE klinkt meer neutraal, maar produceert iets te veel lage tonen. De NAD 7600 heeft ook licht vleugje warmte en ronding maar heeft een bredere weergave en een hogere resolutie dan de AXA35 en de PMA-600NE. De NAD 7600 mag op leeftijd zijn, maar de klank is verre van gedateerd. De klasse A set van Pass Labs, die met zijn prijs volledig uit verhouding is met de Gallo’s, speelt met zijn holografische en transparante midden en hoog en zijn loeistrakke en punchy laag aan de bovenkant van de markt.
De verschillen tussen de aangesloten versterkers zijn goed te horen als de Strada2’s en de TR-3D muziek staan te maken. Nadat de subwoofer correct is afgesteld, klinken de Gallo’s kamerbreed en putdiep. Instrumenten en zangers/zangeressen staan los van elkaar. De weergave van het middengebied en de hoge tonen lijkt op de weergave van een set elektrostatische luidsprekers. Een fullrange elektrostaat gaat nog wel iets verder als het gaat om transparantie, snelheid, luchtigheid en holografie, maar de relatief kleine Strada2, een dynamische luidspreker, komt een heel eind in de buurt. Het geluid van de Strada2 is kamerbreed en rijk aan details. “Ongelofelijk hoe goed de kleine bolletjes van Gallo Acoustics klinken,” is een gedachte die vaak door ons hoofd gaat tijdens de testperiode.
Gallo Acoustics TR-3D: voor het onderste stukje lage tonen
Als subwoofer TR-3D goed is afgesteld, valt hij weg in de klankbalans. Dat is zoals een subwoofer hoort te werken: een goede subwoofer valt pas op als hij wordt uitgeschakeld. De TR-3D geeft een uitstekende ondersteuning aan de Strada2’s, vooral bij het gebruik van een budgetversterker zoals de Cambridge AXA35 en de Denon-PMA-600NE. Bij gebruik van de NAD 7600 en nog sterker bij het gebruik van de set van Pass Labs, moet de ingebouwde klasse D versterker van de TR-3D echter zijn meerderen erkennen. De klasse A laagweergave van de Pass Labs wordt overgenomen door de klasse D weergave van de TR-3D en dat is een groot verschil in het voordeel van de klasse A set.
Dit wil niet zeggen dat de TR-3D slecht speelt. Integendeel, de TR-3D kost “slechts” 750 euro en voor dit bedrag levert hij een goede bijdrage aan de weergave van lage tonen. De Pass Labs set kost een veelvoud en zet zijn klasse A muzieksignaal bij voorkeur rechtstreeks op de luidsprekerklemmen van een set passieve fullrange luidsprekers, zonder tussenkomst van een klasse D versterker. Overigens is het heel goed mogelijk om van muziek te genieten met een klasse D versterker. Ter vergelijking, een Rolls Royce rijdt lekkerder en beter dan een Volkswagen Golf. Intussen zuipt een Rolls Royce energie, net een klasse A versterker, en een Rolls Royce is duur en zwaar, net als een versterker van Pass Labs. De Volkswagen Golf brengt je net zo snel van A naar B als de Rolls Royce. Voor een stukje luxe in vervoer of geluid moet fors worden betaald.
We hebben ook even muziek geluisterd na uitschakeling van de TR-3D. Dit is in een grote of middelgrote ruimte eigenlijk geen optie. Het geluid is dan simpelweg te dun en te kaal. In een normale luistersituatie kunnen de Strada2’s niet zonder bijstand van een subwoofer.
Gallo Acoustics Strada2 en TR-3D: geen sweetspot, heel sociaal
De set van Gallo klinkt heel fijn, ongeacht welke versterker wordt aangesloten, en is een doorgeefluik van de klank van de versterker en bron. Afgezien van het kamerbrede detailrijke geluid is er nog een aspect dat zeer de moeite van het noemen waard is. De CDT-tweeter heeft volgens Gallo een zeer brede afstraalhoek. En dat klopt. Er is nagenoeg geen sprake van enige sweetspot. Het wel of niet indraaien van de Strada2’s naar de luisterpositie doet vrijwel niets met het kamerbrede stereobeeld. Wie niet in het midden zit, krijgt gewoon stereogeluid over zich heen. Het geluid komt volledig los van de luidsprekers.
De sweetspot is vrijwel net zo breed als de afstand tussen de luidsprekers en dat is ongekend. Het is ook heel sociaal. Als er meerdere luisteraars zijn hoeft geen lootje getrokken te worden om te bepalen wie precies in het midden mag zitten. Ga allemaal lekker naast elkaar zitten. Het verschil is het niet waard om ruzie over te maken.
Al met al is de Strada2 een opvallende luidspreker als het gaat om zijn uiterlijk. Geen enkele fabrikant heeft een vergelijkbaar model. Het zijn blikvangers vanwege het afwijkende uiterlijk. Als het gaat om de klank lijkt de Strada2 juist niet op te willen vallen. Een goede luidspreker klinkt niet van zichzelf maar laat de muziek klinken. De Strada2 valt weg in de ruimte als de muziek speelt, ongeacht de gekozen muziek.
De vraag of de aparte en zelfontwikkelde techniek van Gallo Acoustics leidt tot een apart goede weergave kan na enige weken met “ja” worden beantwoord. De Strada2 klinkt veel groter dan hij is en is een blikvanger in de luisterruimte. De CDT-tweeter is een heel apart ding en heeft geen vergelijkbare concurrenten. De hele set klinkt als een set vloerstaanders. De afwezigheid van een sweetspot maakt plaatsing van de luidsprekers eenvoudig. En ook de luisteraar kan zichzelf eenvoudig positioneren: het is niet nodig om in het midden te zitten voor kamerbreed stereogeluid.
Gallo Acoustics Strada2 en TR-3D: plaats in de markt
De Strada2 is het topmodel van Gallo Acoustics. Een paartje kost 1.900 euro. Hier komt 750 euro voor subwoofer TR-3D bij en indien nodig nog 440 euro voor een tweetal statieven. Ondanks de sterk afwijkende vorm en aparte eigen techniek zijn de luidsprekers met een totaalbedrag van 3.090 euro relatief betaalbaar.
Voor het totaalbedrag van de Gallo set is er heel veel keus in luidsprekerland. De afwijkende vorm en Gallo’s eigen techniek maken het echter onmogelijk om een rechtstreekse vergelijkbare concurrent aan te wijzen. De klank van de Strada2 doet in de verte aan de klank van een elektrostatische luidspreker denken. Het grote verschil is de afwezigheid van een sweetspot bij de Strada2. De afstraalhoek van de CDT-tweeter van de Strada2 is hoger dan de afstraalhoek van willekeurig welke andere baffle-luidspreker. Alleen rondstralers, zoals bijvoorbeeld de luidsprekers van het Duitse MBL (die tamelijk duur zijn), hebben een vergelijkbare of nog grotere afstraalhoek. De brede afstraalhoek is niet alleen heel sociaal, maar maakt plaatsing van de luidsprekers ook relatief eenvoudig.
De techniek en klank van een luidspreker kunnen tot op zekere hoogte objectief worden beschreven, maar de vraag of een luidspreker ook fijn klinkt is meer van subjectieve aard en zal door een ieder voor zichzelf moeten worden beantwoord. Een luisterafspraak bij een dealer kan helpen om deze vraag te beantwoorden.
Gallo Acoustics Strada2 en TR-3D: conclusie
De Strada2 is een neutraal klinkend doorgeefluik van de klank van de aangesloten versterker en bron. De luidspreker klinkt groter dan hij is. Het geluid is kamerbreed. De klank doet denken aan die van een elektrostatische luidspreker. In tegenstelling tot een elektrostatische luidspreker, heeft de Strada2 een zeer brede afstraalhoek en nauwelijks een sweetspot. Gallo’s aparte techniek zorgt voor een apart goede weergave.