Review Cambridge AXA 35 en AXC 35: zeer muzikaal stel instappers

SAMENVATTING

Het budgetvriendelijke maar strak en degelijk gebouwde koppel AXA35 en AXC35 van Cambridge Audio bewijst dat een fijne klank en een prettige muziekbeleving helemaal niet zo duur hoeven te zijn. De in lichte mate warme en ronde klank is vergevingsgezind voor technisch matig opgenomen muziek. De balans tussen laag, midden en hoog is afgewogen. De weergave is makkelijk en een lange luistersessie zal niet snel tot luistermoeheid leiden.

PLUSPUNTEN

  • Fijne klank met een licht vleugje warmte en ronding
  • Strakke en degelijke bouw
  • AXA35 heeft goede luidsprekeraansluitingen
  • Apparaten lijken geen aandacht te willen trekken

MINPUNTEN

  • Geen

Het Engelse audiobedrijf Cambridge Audio is een allesbouwer. Nou ja, niet alles, maar wel veel. Het bedrijf bouwt bronnen, versterkers en luidsprekers, waarbij we soundbars ook even als luidsprekers zien. De AX-productlijn is de goedkoopste productlijn en wordt om die reden als instapproductlijn gepresenteerd voor wie zijn eerste hifiset van losse componenten zou willen kopen. In de testruimte staan de AXA35, een geïntegreerde versterker, en de AXC35, een cd-speler. Beide componenten kosten ieder 395 euro per stuk. Hoeveel klank en muzikaliteit krijgt een koper van de AXA35 en de AXC35? Dat gaan we onderzoeken. 

Cambridge Audio: audiocomponenten sinds 1968

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft Cambridge Audio zijn oorsprong in de Engelse plaats Cambridge, waar in het begin van de jaren zestig een groep jonge techneuten een hightech R&D- en prototypingbedrijf hebben opgericht genaamd Cambridge Consultants. Cambridge Audio was oorspronkelijk een afdeling van Cambridge Consultants en het eerste product was een geïntegreerde versterker genaamd P40, die twee keer 20 Watt kon leveren. De P40 was een succes maar het bleek lastig om de P40 in grote aantallen te produceren. De nieuwe P50 die in 1970 werd geïntroduceerd kon twee keer 25 Watt leveren en was meer geschikt voor massaproductie. Al snel volgden meer modellen versterkers en ook de eerste luidsprekers genaamd R50.

Cambridge Audio is naar buiten toe een stabiele fabrikant maar heeft de nodige reorganisaties en overnames achter de rug. Dit neemt niet weg dat het portfolio van aanvankelijk versterkers is uitgebreid naar luidsprekers, tuners, cassettedecks, eindversterkers, DA-converters, cd-spelers en streamers.

Vanaf 1994 is Cambridge Audio onderdeel van Audio Partnership, een Britse investeringsmaatschappij, die als één van de eerste audiobedrijven productie en assemblage naar China verplaatste. Het verschil met veel andere bedrijven is dat Audio Partnership, en dus Cambridge Audio, voortdurend zijn eigen ingenieurs toezicht liet en laat houden op het productieproces. Cambridge Audio heeft zijn hoofdkantoor in Londen waar ongeveer 25 ingenieurs werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten en de verbetering van bestaande producten.

Cambridge Audio: portfolio van bronnen, versterkers en luidsprekers

Het huidige portfolio van versterkers begint met de AXA25 die 295 euro kost. Ons testmodel AXA35, die 395 euro kost, is dus niet de goedkoopste versterker van Cambridge. De duurste versterker is de Edge A die net geen 5.000 euro kost. Cambridge beweegt zich in het segment van budgethifi tot aan de bovenkant van de middenklasse. We willen geen definitiestrijd voeren. 5.000 euro is veel geld en de Edge A mag ook in de topklasse ingedeeld worden. Feit is echter dat Cambridge geen apparaten bouwt die een prijs uitgedrukt in vijf cijfers hebben. Cd-speler AXC35 valt met een prijs van 395 euro ook een beetje in de budgetklasse maar is niet de goedkoopste cd-speler. Dat is de AXC25 van 295 euro.

De meeste componenten van Cambridge Audio hebben een klassiek uiterlijk, d.w.z. een breedte van 43 centimeter die al tientallen jaren gebruikelijk is voor hificomponenten. Cambridge heeft ook apparaten met een hiervan afwijkend uiterlijk, maar houdt in belangrijke mate vast aan de klassieke maatvoering. De frontplaten zijn het toonbeeld van rust, zo ook bij de AXA35 en AXC35, die zoals alle apparaten in de AX-productlijn, voorzien zijn van een grijze frontplaat.

De waardering van het uiterlijk van een apparaat is uiteraard een kwestie van smaak. Wat de één mooi vindt, hoeft een ander helemaal niet aan te spreken. De AX-lijn van Cambridge heeft een hele andere uiterlijke stijl dan bijvoorbeeld de 600-lijn van Denon waar wij enige tijd terug een recensie over hebben gepubliceerd. Beide stijlen hebben zo hun fans.

We gaan de gebruikte techniek en functies van de AXA35 en AXC35 van dichtbij bekijken.

MERK

EDITORS' CHOICE