REVIEWDenon

Review Denon PMA-600NE en DCD-600NE: muzikaal en betaalbaar koppel

SAMENVATTING

Het budgetvriendelijke maar fraai gebouwde koppel PMA-600NE en DCD-600NE bewijst dat een goede klank en een fijne muziekbeleving helemaal niet zo duur hoeven te zijn. Het uitkiezen van bijpassende luidsprekers bij de PMA-600NE vergt wat aandacht, maar daarna kan de luisteraar achterover leunen en genieten. De DCD-600NE oogt duurder dan hij is. Het loopwerk doet stilletjes zijn werk en de bediening is fijn.

PLUSPUNTEN

  • Fraai gebouwde apparaten
  • Goede neutrale klank
  • Ruime hoeveelheid ingangen
  • Bluetooth-connectiviteit op PMA-600NE
  • Fijne bediening
  • Prettige afstandbediening

MINPUNTEN

  • Luidsprekermatch, PMA-600NE best te combineren met een basarme luidspreker
  • Gevoeligheid van PMA-600NE komt niet overeen met uitgangsniveau van DCD-600NE
  • Display van DCD-600NE zou wat helderder mogen zijn

Het Japanse audiobedrijf Denon heeft de afgelopen jaren zijn portfolio van hificomponenten vernieuwd. Onlangs zijn de PMA-600NE, een geïntegreerde versterker met analoge en digitale ingangen, en de DCD-600NE, een cd-speler, toegevoegd aan de onderkant van het portfolio. Denon mikt hiermee op de prijsbewuste muziekminnende consument. Hoe presteren deze instappers van Denon?

Denon PMA-600NE en DCD-600NE: inleiding

Regelmatig testen wij apparaten waarvan de prijs in vier cijfers en soms zelfs in vijf cijfers wordt uitgedrukt (zes cijfers komt niet zo vaak voor, twee cijfers af en toe). Er is ontegenzeggelijk een zeker verband tussen de prijs van een hificomponent en de klank en objectieve prestaties, maar als het gaat om subjectieve muziekbeleving en het genieten van muziek, dan is het verband met de prijs van een component of compleet hifisysteem minder makkelijk te leggen. Anders gezegd, het uitgeven van meer geld wil niet zeggen dat de muziekbeleving evenredig toeneemt. Ook met vriendelijk geprijsde spullen kan heel goed van muziek worden genoten. Ja, dit is een open deur, maar niet voor iedereen.

Deze zomer heeft het Japanse audiobedrijf Denon, dat bestaat sinds 1910, de 600-productlijn uitgebracht. Deze productlijn heeft op dit moment twee leden en dat zijn de PMA-600NE, een geïntegreerde versterker die een adviesprijs van 400 euro heeft, en de DCD-600NE, een klassiek ogende cd-speler met een adviesprijs van 250 euro. Denon is aan de bovenkant van het portfolio van hificomponenten begonnen door het uitbrengen van de 2500-productlijn, gevolgd door de 1600-productlijn. Daarna volgde de 800-productlijn (lees ook onze recensie over de 800-productlijn van Denon). De 800-productlijn was de goedkoopste productlijn, maar de nieuwe 600-productlijn neemt het stokje over.

De apparaten in de 600-productlijn lijken op hun duurdere familieleden uit de 800-productlijn, maar Denon heeft wat zaken geschrapt om de prijs naar beneden te drukken. Onze recensent was goed te spreken over de 800-productlijn. Hoe presteren de leden van de 600-productlijn? Of anders gezegd, hoe presteren twee apparaten die samen 650 euro kosten? Dat gaan we onderzoeken.

Denon PMA-600NE: techniek, aansluitingen en specificaties

Het front van de PMA-600NE glanst een beetje maar niet overdadig. Het heeft wel iets sjieks. Het front oogt opgeruimd. Er is geen display. Led-indicatoren geven de gekozen bron en andere instellingen weer. De bedieningselementen zijn logisch geplaatst en bediening van de PMA-600NE is zodanig eenvoudig dat het lezen van de handleiding niet nodig zal zijn. Denon heeft overigens een uitstekende handleiding geschreven.

De PMA-600NE is een geïntegreerde versterker die voorzien is van een viertal cinch-lijningangen, een draaitafelingang die geschikt is voor mm-elementen, een drietal digitale ingangen (2 x optisch, 1 x coaxiaal) en bluetooth-connectiviteit. De digitale ingangen accepteren signaal tot 24-bit/192 kHz. De PMA-600NE werkt in klasse AB.

Op het front is een knopje met de aanduiding “Analog Mode” te vinden. Als de gebruiker dit knopje indrukt, worden digitale circuits (DA-converter en bluetooth-ontvanger) uitgeschakeld. De PMA-600NE is dan een 100% analoge versterker. De balansregelaar en bass- en treble-regelaar hebben geen effect als ze neutraal staan, maar ze kunnen ook volledig omzeild worden door het knopje “Source Direct” in te drukken. We hebben overigens geen noemenswaardig klankmatig verschil kunnen ontdekken tussen het wel of niet indrukken van de knoppen Analog Mode en Source Direct.

De grote centraal geplaatste volumeregelaar is motorgestuurd, d.w.z. de knop draait door het indrukken van de volumeknopjes op de afstandbediening.

Denon geeft een maximaal vermogen op van 45 Watt per kanaal aan acht Ohm (20 Hz – 20 kHz, 0,07% THD). Bij en luidsprekerimpedantie van vier Ohm kan de PMA-600NE 70 Watt per kanaal leveren (20 Hz – 20 kHz, 0,7% THD). De S/R-verhouding van de draaitafelingang is 84 dB. De lijningangen hebben een S/R-verhouding van 105 dB. Deze cijfers zeggen ongeveer het volgende: de PMA-600NE is geen krachtpatser, maar is voldoende krachtig om een gewone woonkamer van zeg maximaal 40 m2 te vullen met geluid, mits de aangesloten luidsprekers ten minste een gemiddelde gevoeligheid hebben. Ruis en vervorming zijn niet waarneembaar of in elk geval niet storend aanwezig.

De PMA-600NE heeft ook een uitgang voor aansluiting van een opname-apparaat en een subwoofer uitgang, uitgevoerd in cinch,

De gevoeligheid van de lijningangen is met 110 mV hoog te noemen, vooral als we in aanmerking nemen dat de DCD-600NE, net als veel andere cd-spelers, een uitgangsniveau heeft van 2,0 Volt. De hoge gevoeligheid van de PMA-600NE doet niets af aan de klankmatige eigenschappen maar het heeft wel als nadeel dat bij het afspelen van een analoog aangesloten bron niet het hele regelbereik van de volumeregeling van de versterker gebruikt kan worden.

De PMA-600NE heeft een enkel paar luidsprekeraansluitingen. Ook is voorzien in een hoofdtelefoonaansluiting op het front. Als een 6,35-mm jackplug wordt ingeprikt, wordt het signaal naar de luidsprekeraansluitingen en naar de subwooferuitgang afgesneden.

Denon PMA-600NE: geen streamer, geen smartfuncties

De PMA-600NE concentreert zich volledig op versterking van analoge of digitale bronnen. Er is ook bluetooth-connectiviteit, maar de PMA-600NE heeft dus, afgezien van bluetooth-connectiviteit, geen streaming functies. Er is geen usb-ingang of uitgang voor aansluiting van een computer of usb-schijf. Ook kan geen verbinding worden gemaakt met een netwerk. Dit vinden wij niet vreemd en wij kwalificeren dit ook niet als nadeel. De PMA-600NE kost 400 euro en voor dit budget moesten keuzes gemaakt worden. Streaming is dus geschrapt en Denon heeft zich duidelijk geconcentreerd op de versterkingsfuncties.

Het ontbreken van streaming-functies kan als voordeel worden gekwalificeerd. De PMA-600NE is niet gevoelig voor updates. De gebruiker hoeft niet aan de slag met software die periodiek vernieuwd moet worden. De enige functie van de PMA-600NE is de versterking van analoge en digitale bronnen en deze functie is niet aan veroudering onderhevig. Zolang er passieve luidsprekers bestaan, hebben versterkers zoals de PMA-600NE bestaansrecht. We verwachten niet dat passieve luidsprekers binnenkort de markt zullen verlaten. Nee, het is aannemelijk dat passieve luidsprekers over twintig jaar nog steeds bestaan en verkocht worden.

Denon RC-1234: IR-afstandbediening

Denon levert zowel bij de PMA-600NE als bij de DCD-600NE een lichte kunststof IR-afstandbediening van het type RC-1234. De IR-afstandbediening kan beide apparaten bedienen en de gebruiker die zowel de PMA-600NE als de DCD-600NE zou kopen, kan dus één van de RC-1234’s in de kast leggen als reserve.

De IR-afstandbediening ligt prettig in de hand en de knopjes zijn logisch geplaatst. De gebruiker zal na een paar luistersessies de meest gebruikte knopjes op de tast kunnen vinden. Een metalen afstandbediening is weliswaar mooier, maar dat is niet gebruikelijk in dit prijssegment. Een lichte kunststof afstandbediening heeft ook voordelen: een valpartij is vrijwel nooit fataal.

We gaan de DCD-600NE van dichtbij bekijken.

MERK





EDITORS' CHOICE