Gallo Acoustics Strada2: geluid uit twee bolletjes
De Strada 2 is opgebouwd uit twee bollen met een uitwendige doorsnede van 127 millimeter met daartussen een CDT-tweeter. De Strada2 heeft een lengte van 343 millimeter en is dus relatief klein. Omdat de drivers tamelijk dicht bij elkaar zijn geplaatst en ook vanwege de d’appolito configuratie benaderen de Strada2’s de ideale puntbron. We gaan de drie onderscheidende technieken van Gallo Acoustics bekijken.
Gallo Acoustics Strada2: bolvormig ontwerp
Bolvormige behuizingen zijn het handelsmerk van Gallo Acoustics. De Nucleus Solo, het eerste luidsprekerontwerp, begon als een massieve aluminium schijf die vervolgens in een holle bal met een diameter van twaalf inch werd geplaatst. De bollen werden vervolgens in een elektrolytisch bad geplaatst, zodat zich een harde schaal vormde die zich daadwerkelijk aan het metaal hechtte. Dit anodisatieproces geeft de behuizingen de mechanische eigenschappen van een keramiek, een van de meest akoestisch inerte materialen op aarde. Deze combinatie van sferische geometrie en geanodiseerde constructie maakte de behuizing vrijwel vrij van resonantie en diffractie, de twee hoofdoorzaken van luidsprekervervorming. In gewoon Nederlands, in een ronde vorm gemaakt van warmtebehandeld en gepoedercoat staal kunnen niet of nauwelijks staande golven ontstaan.
De bollen van Gallo Acoustics zijn overigens gesloten en hebben geen baspoort.
Gallo Acoustics Strada2: S2-technologie
De gepatenteerde S2-technologie breidt de lage frequentierespons naar beneden toe uit met twee volledige octaven dan anders mogelijk zou zijn, het formaat van de luidspreker in aanmerking genomen. De S2-technologie verbetert naar eigen zeggen de 'volumetrische efficiëntie' en dat is volgens Gallo Acoustics hoe de drivers van de luidspreker de grootte van hun behuizing waarnemen. Normaal ligt de volumetrische efficiëntie van een luidspreker tussen 1 en 2 . De S2-technologie geeft een waarde van 10. Dit betekent dat de luidsprekers werken alsof de behuizing 10 keer de werkelijke grootte heeft.
Het resultaat is volgens Gallo Acoustics dat met één 75-millimeter grote luidsprekereenheid (en zonder wisselfilter) een rechte frequentieweergave van 80 Hz tot 18 kHz wordt bereikt.
Gallo Acoustics Strada2: Cylindrical Diaphragm Transducer (CDT)
De gepatenteerde CDT-tweeter bestaat uit een membraan gemaakt van Kynar, een geavanceerde soort lucht- en ruimtevaartplastic. Dit membraan wordt vervolgens bedekt met een laagje puur zilver, vanwege de hoge geleidbaarheid en betrouwbaarheid van dit metaal. Aan elk uiteinde van het membraan zijn hoogwaardige zuurstofvrije koperdraden gesoldeerd.
Het membraan is strak gewikkeld rond een stijve polypropyleen kern. Deze binnenkern fungeert als demping voor de ruggolf van de driver. In tegenstelling tot conventionele drivers, gebruikt de CDT geen spoelen of magneten. In plaats daarvan wordt het signaal over het geleidende oppervlak van het diafragma geleid, dat probeert uit te zetten, terwijl de vorm van de driver de nodige herstellende krachten levert.
Het resultaat? Deze techniek staat volgens Gallo Acoustics garant voor een kaarsrechte weergave van 2,5 kHz tot ver voorbij de gehoorgrens (22 kHz). Nog een voordeel is de constante afstralingshoek van 180 graden over het frequentiegebied van 6 kHz tot boven 20 kHz. Er is dus nauwelijks sprake van een sweetspot en een luisteraar hoeft dus niet precies in het midden te zitten voor een goede stereoweergave. Deze bewering gaan we straks toetsen als we muziek gaan luisteren.
Voor de goede orde, de CDT-tweeter is niet in alle modellen van Gallo Acoustics te vinden, het bolvormige ontwerp en de S2-technologie is dat wel.
Gallo Acoustics Strada 2: technische gegevens
De Strada2 heeft een gevoeligheid van 90 dB/1 Watt/1 meter en heeft dus geen hele krachtige versterker nodig. De impedantie is acht Ohm. Afgezien van een derde generatie CDT-tweeter heeft de Strada2 twee dynamische drivers aan boord die voorzien van een conus van koolstof met een diameter van tien centimeter (vier inch). De Strada2 is een tweewegsysteem zonder cross-overfilter aan boord.
Het frequentiebereik loopt van 68 Hz tot circa 20 kHz (± 3 dB). De onderste lage tonen kan de Strada2 dus niet voor zijn rekening nemen en dat is niet vreemd als het formaat in aanmerking wordt genomen. Voor het onderste stukje laag is bijstand van een subwoofer vereist en dat is waar de TR-3D om de hoek komt kijken.
Gallo Acoustics TR-3D: subwoofer
De TR-3D is actief en heeft een cilindrische vorm. De lengte van de cilinder is 345 millimeter en de diameter is 275 millimeter. Het frequentiebereik loopt van 18 Hz tot 180 Hz (± 3 dB). De lange slag driver heeft een diameter van 25 centimeter (10 inch) en heeft een conus van met keramiek gecoat aluminium. De behuizing is gemaakt van gehard zwart staal. De TR-3D is gesloten en is ook voorzien van Gallo’s S2-technologie.
De gebruiker kan de TR-3D aansturen vanuit de luidsprekerkabels (high power input). Dat is praktisch als de gebruikte versterker geen voorversterkeruitgang heeft, maar als de gebruikte versterker een cinch-voorversterkeruitgang heeft (low power input), kan de TR-3D ook via cinchkabels van signaal worden voorzien. Kantelfrequentie en volume zijn natuurlijk regelbaar. De TR-3D heeft een autosense-functie. Het is dus een kwestie van neerzetten, afregelen en daarna vergeten.
We gaan alles aansluiten en muziek luisteren.