Review Gallo Acoustics Strada2 en TR-3D: neutrale klank en vrijwel geen sweetspot

SAMENVATTING

De Strada2 is een neutraal klinkend doorgeefluik van de klank van de aangesloten versterker en bron. De luidspreker klinkt groter dan hij is. Het geluid is kamerbreed. De klank doet denken aan die van een elektrostatische luidspreker. In tegenstelling tot een elektrostatische luidspreker, heeft de Strada2 een zeer brede afstraalhoek en nauwelijks een sweetspot. Gallo’s aparte techniek zorgt voor een apart goede weergave.

PLUSPUNTEN

  • Compacte en aparte vormgeving
  • Transparante en neutrale klank
  • Kamerbreed stereogeluid
  • Zeer brede sweetspot
  • Plaatsing niet kritisch en eenvoudig

MINPUNTEN

  • Subwoofer afstellen kan even wat tijd en moeite kosten

Luidsprekerbouwer Gallo Acoustics heeft zich gespecialiseerd in het bouwen van kleine bolvormige stalen luidsprekers. Een bolle vorm heeft een heleboel akoestische voordelen vergeleken met een rechthoekige kast of een andere vorm met parallelle wanden. Voorts heeft het bedrijf een geheel eigen tweeter ontwikkeld die werkt zonder spoelen en magneten, ja zelfs zonder cross-overfilter. Gallo Acoustics lijkt zijn eigen weg te gaan bij het bouwen van luidsprekers, zowel met de gekozen vorm als met de zelfontwikkelde techniek. Leuk hoor, maar klinkt het ook goed of ziet het er alleen maar leuk uit? In onze testruimte staat een paartje van het model Strada2 die gezelschap krijgen van subwoofer TR-3D. We gaan onderzoeken of de aparte techniek leidt tot een apart goede weergave.

Gallo Acoustics: opgericht door Anthony Gallo

Anthony Gallo, geboren in 1963 en oprichter van Gallo Acoustics, had van jongs af aan interesse in wetenschap en haalde zo ongeveer alles uit elkaar dat hij in handen kreeg. Op zijn dertiende groeide zijn interesse voor luidsprekerontwerp en toen hij veertien jaar oud was ontwierp hij zijn eerste luidspreker. Zijn eerste experimenten in de audio waren met elektrostatische ontwerpen. “Ik was altijd onder de indruk van de transparantie en zuiverheid van elektrostatische weergevers, maar de dynamiek schoot echter altijd tekort,” aldus Anthony Gallo.

Bij daaropvolgende experimenten met lint-drivers kwamen andere technische uitdagingen naar boven, zoals een beperkt dynamisch bereik en lastige bestuurbaarheid. Anthony's zoektocht naar de “Heilige Graal van tweeters” nam echter een wending toen hij begin jaren tachtig een tijdschriftartikel over Piezo-film onder ogen kreeg. Na een paar jaar experimenteren, werd de eerste versie van Anthony's CDT (Cylindrical Diaphragm Transducer) geboren in 1987. Anthony verbeterde het ontwerp van de CDT in het grootste deel van het volgende decennium en kwam tot het besef dat hij iets speciaals had ontwikkeld. Hij besloot zijn droom van het ontwerpen en produceren van luidsprekers fulltime na te streven. Gallo Acoustics werd geboren en werd gevestigd in Texas (VS). Straks meer over de techniek van de CDT.

De eerste vruchten van de nieuwe onderneming verschenen in de vorm van de originele Nucleus luidsprekers, die gebruik maakten van de modernste houten kasttechnologieën en die meer dan 130 kilogram per stuk wogen. Hoewel de luidspreker een ongelooflijke geluidskwaliteit had, werd deze als te duur en onpraktisch beschouwd. Het was echter een noodzakelijke stap in het evolutieproces van het luidsprekerontwerp van Anthony Gallo en leidde rechtstreeks naar de twee belangrijkste producten die het succes van het bedrijf in een hogere versnelling zouden brengen, de Nucleus Solo en The Nucleus Reference.

In 1999 richtte het bedrijf zich op het produceren van een betaalbare, ultracompacte hifiluidspreker. De sferische technologie en S2-technologie van het bedrijf, die de mogelijkheid bood om hoge output zonder kleuring te verkrijgen uit kleine kasten, leidde tot de ontwikkeling van de succesvolle vier inch grote Micro, een bolvormige klassieker die nog steeds in productie is. Het CDT-tweeterontwerp van Anthony werd verder doorontwikkeld en werd geplaatst in de Reference 3-serie en de Strada en later de Strada 2, ons testmodel.

Tegenwoordig worden de luidsprekers van Gallo Acoustics in meer dan dertig landen wereldwijd verkocht. Het Schotse Revo deed al ruim vijftien jaar de Europese verkoop en marketing voor het Texaanse Gallo Acoustics. De eigenaren van Gallo Acoustics, waaronder ook oprichter Anthony Gallo, besloten onlangs echter het merk helemaal te verkopen aan Revo, om zo de kwaliteit en de blijvende groei van hun merk in de toekomst te waarborgen. De productie van de luidsprekers is verplaatst van Texas naar Schotland. Met ingang van december 2016 is Monitor Audio Nederland de importeur van de luidsprekers van Gallo Acoustics.

Gallo Acoustics Strada2 en TR-3D: prijzen

In onze testruimte staat een paartje van het topmodel Strada2 opgesteld die aan een bijbehorende zwartgespoten stalen vloerstandaard zijn geschroefd, vergezeld van een subwoofer, model TR-3D. Een enkele Strada2 kost 950 euro en wordt geleverd inclusief een muurbeugel of tafelstandaard naar keuze. De vloerstandaard kost 220 euro per stuk. De TR-3D subwoofer kost 750 euro. De Strada2 is leverbaar in een geheel zwarte uitvoering of in een zwart met roestvrijstalen uitvoering. De TR-3D is zwart.

De Strada2 is ook leverbaar met een tweeter die 90 graden is gedraaid, zodat hij als centerluidspreker kan worden gebruikt. Ook de Strada2 Centre kost 950 euro en wordt geleverd met een muurbeugel of tafelbeugel naar keuze.

Gallo Acoustics: bijzondere en afwijkende techniek

“We maken geen gewone sprekers. Je zult geen conventionele boxy ontwerpen in onze line-up vinden, niet om stilistische of oppervlakkige esthetische redenen, maar puur en alleen omdat we geloven dat er een betere manier is. Al meer dan twintig jaar staat de naam Gallo synoniem voor bolvormig luidsprekerontwerp. Onze veelgeprezen producten zijn ontworpen rond bollen, waardoor resonantie en interne diffractie worden geëlimineerd, de twee belangrijkste oorzaken van luidsprekervervorming,” aldus is te lezen op de website van Gallo Acoustics.

Gallo Acoustics gebruikt drie technologieën die de luidsprekers sterk doen afwijken van de concurrentie en dat zijn 1. de sferische vorm, 2. de zelfontwikkelde S2-technologie, en 3. de zelfontwikkelde Cylindrical Diaphragm Transducer (CDT) die de hoge tonen (en een groot deel van de middentonen) voor zijn rekening neemt. Het is de moeite waard om deze techniek even van naderbij te bekijken. Daarna gaan we muziek luisteren.

MERK

EDITORS' CHOICE