REVIEWB&W

Synergistic Research

Jan de Jeu | 27 december 2002 | B&W

Install & Connect: The Hard Way.

Hardware22

Uit de grote kartonnen doos komen kabels die stuk voor stuk in een mapje van bolletjesplastic gevouwen zijn. Eenvoudig en functioneel. Bijgevoegd zijn review overdrukken uit ‘Stereophile’ en ‘The Absolute Sound’. Zoals gezegd; voor deze test moet ik vrijwel alle kabels van mijn set vervangen. Vrijwel, omdat door een typfoutje van mijn kant ik slechts drie power cords ontvang in plaats van de benodigde vijf exemplaren. Laat ik dan ook maar meteen met deze zwaar uitgevoerde netsnoeren beginnen. Ze luisteren naar de naam A/C Master Coupler ‘Active’ en kosten in de Verenigde Staten 425 dollar per stuk. De niet-actieve versie moet 299 dollar opbrengen. Tot voor kort vond ik mijn vijf Lapp netsnoeren vrij stug. Nu ik de Master Couplers heb moeten temmen weet ik hoe soepel en meegaand mijn eigen electriciteitsgeleiders zijn en ben ik blij met de anderhalve meter lengte van de Amerikaanse elektriciteitskabels. Ik blijk bij het vormen van de noodzakelijke bochten iedere centimeter nodig te hebben. De aluminium verdeeldoos waar de drie massieve stekkers een plekje in vinden komt door het grote gewicht op z’n zij te liggen en is niet meer in de originele stand terug te krijgen. Wat ben ik blij dat ik zo veel ruimte achter mijn USM Haller rack heb. Aan de apparaatzijde is de stekker al even zwaar uitgevoerd en door de robuuste vormgeving lijkt het optisch alsof ze niet zullen passen in mijn CEC TL5100 cd loopwerk, de NorthStar model 4 upsampler / anti jitter device  en de NorthStar model 3 DAC. De fabrikant levert standaard bij ieder netsnoer een IEC klem die de grip van het apparaat op de stekker kan vergroten. U zult deze klem dan echter wel (middels schroeven) aan het component moeten bevestigen. Zelf heb ik gedurende de test van deze mogelijkheid geen gebruik gemaakt. Uiteindelijk past alles en nadat ik de kabels een flink aantal malen verlegd heb blijven zelfs de componenten weer staan op de plek waar ik ze wil hebben. Ik wijd hier expres extra over uit opdat u goed weet waar u aan begint wanneer u de aanschaf van een dergelijk exotisch exemplaar overweegt.

Hardware2222222222

De onderlinge verbinding van de drie apparaten die tezamen mijn digitale frontend vormen wordt verzorgd door twee lengtes van de gebalanceerde versie van de in Phase II thuishorende Digital Corridor Reference waar een prijskaartje aanhangt van 350 dollar voor een single ended exemplaar van 1 meter. Gebalanceerd komt daar nog eens 35 dollar bij. Ja, U heeft het goed bijgehouden; we zitten inmiddels al rond 2000 dollar. En om te voorkomen dat U dat blijft doen; aan het eind noem ik het totaalbedrag. Om het signaal bij mijn Densen B100 te brengen wordt er een interlink uit de duurste kabelfamilie ingezet; de Designers’ Reference “.5” RCA interconnect met een 1 meter prijs van 1250 dollar. Het analoge signaal wordt vanaf mijn Clearaudio Champion Limited Edition draaitafel via de geïntegreerde Clearaudio Sixstream interlink doorgespeeld aan de Sphinx Project Phono Equaliser. Daar wordt het transport overgenomen door een Looking Glass Phase II interconnect met een 1 meter prijs van 650 dollar. De geluidssignalen ten behoeve van de laagweergave worden van de passieve voortrap in de Densen B100 middels een Kaleidoscope Phase II van wederom 650 dollar doorgegeven aan de Densen B300 alvorens ze via de met spades afgemonteerde, op Master Wire Tweak blokken rustende, Signature 10 full range speaker wire van 725 dollar per paar van 2,5 meter lengte bij de woofer aansluitingen van de Sonus Faber Concerto’s arriveren. Voor de hoogweergave wordt vanaf de Densen B100 eenzelfde paar ingezet waardoor er nog eens 725 dollar aan de rekening toegevoegd moet worden alvorens ook de tweeter aansluitingen van mijn luidsprekers hun signalen kunnen ontvangen.

Hardware222222

Zowel de Densens als de Concerto’s hebben moeite met de maat spades die gebruikt is, zodat per spade slechts één pootje vastgeklemd kan worden. Wanneer gaan de heren fabrikanten onderling toch eens een standaardmaat afspreken zodat dit soort problemen tot het verleden zullen behoren. Zoals beloofd heb ik het totaalbedrag uitgerekend en dat komt op 6045 dollar. Wanneer de twee ontbrekende power cords erbij geleverd waren – nu blijven de Densen versterkers gedurende de test uitgerust met Lapp netsnoeren - zou daar nog eens 850 dollar bijgekomen zijn en was het een bedrag van 6895 dollar geworden. Voor een dergelijke som geld mag je een stuk kwaliteit verwachten. So:…… let’s hear some music!

MERK

EDITORS' CHOICE