REVIEWB&W

Synergistic Research

Jan de Jeu | 27 december 2002 | B&W

Synergistic Research Inc.

Hardware22

Veel audiofielen zullen zich kunnen vinden in de uitspraak van Ted Denney III, de Lead Designer en CEO van Synergistic Research, die stelt dat audio kabels systeem afhankelijk zijn in de zin dat geen enkel kabel ontwerp in ieder systeem even muzikaal klinkt. Hij wijt dat aan de mate waarin de verschillende systeem componenten onderling variëren; zowel in termen van hun mechanische ontwerpen als in hun subjectieve of klankmatige prestaties. Om toch in iedere bestaande set de verborgen muzikale karakteristieken naar voren te kunnen halen heeft Synergistic Research meerdere kabel geometriën ontworpen. Deze zijn, zoals gezegd, ondergebracht in vier kabel families.

Grofweg ingedeeld zouden de kabels uit de Alpha serie systemen optimaliseren die een totale waarde hebben tussen 900 en 2500 dollar. De Phase I lijn pretendeert dat te doen voor installaties met een prijskaartje tussen de 2000 en 8000 dollar, terwijl de Phase II kabels dit moeten presteren in configuraties die 7500 dollar of meer kosten. Daarboven is er nog de gelimiteerde lijn van Designers’ Reference en Resolution Reference Series kabels. Deze zijn gericht op systemen met een prijsindicatie van 15000 dollar en hoger. Hoewel in de meeste gevallen een systeem bekabeld zal kunnen worden met kabels uit dezelfde kabel familie, zullen er ook situaties zijn waarin voor bijvoorbeeld één of meerdere kabels een keuze gemaakt zal moeten worden uit een hogere, dan wel lagere familie. Kort samengevat: bij een te hel klinkend systeem zullen kabels uit een lagere klasse gekozen moeten worden terwijl bij een gemis aan informatie geopteerd dient te worden voor een kabel familie met een hogere resolutie.

Op 2 oktober 1998 heeft Synergistic Research een ‘enhancement technology’ gepresenteerd voor de Phase II en de Designers’ Reference interconnects genaamd ‘Discrete Shielding’. Discrete Shielding zou de overall performance van de interconnects verbeteren door de afscherming te bufferen van het signaalpad. In een later stadium is hier een nieuwe ontwikkeling aan toegevoegd; het “Active Shielding” principe waarbij de natuurlijke tendens van een kabel, om electronen vanuit de signaal geleiders in het dielectricum te laten lekken, gereduceerd wordt door een actieve gelijkstroom op de afscherming te plaatsen. Dit principe wordt inmiddels toegepast in zowel de gunstig geprijsde Alpha kabels als de geleiders in de duurdere kabel families. In tegenstelling tot netwerk of “box” kabels die het geluidssignaal zelf filteren wordt volgens de achterliggende theorie op deze wijze buiten de signaalbaan een barrière opgeworpen om actief de effecten van RFI te elimineren. De actieve bias wordt geleverd door zogenaamde “Mini Power Couplers”. Deze gratis bij een interlink geleverde Mini Power Coupler wordt rechtstreeks in een stopcontact geplaatst en levert de spanning die via een interface aan de bronzijde aangesloten wordt op de afscherming van de interlink of luidsprekerkabel. Op het moment dat er Active Shielding plaatsvindt zal aan het andere uiteinde van interlink of luidsprekerkabel een blauwe LED opgloeien. Voor diegenen die een verzameling Mini Power Couplers achter hun installatie iets te veel van het goede vinden levert Synergistic Research tegen meerprijs ( $1300 US Retail ) eventueel ook een Master Control Center. Dit apparaat met de maten van een gemiddeld audio component valt in een rack qua ontwerp niet uit de toon en kan de actieve afscherming verzorgen van 6 stereo paren van interlinks of 12 enkele kabels van bijvoorbeeld digitale kabels of power cords. Want niet alleen de interlinks en de luidsprekerkabels, maar ook die netsnoeren komen met de mogelijkheid van Active Shielding. Deze power cords variëren in prijs van $299,- US Retail voor de klassieke (als enige niet geschikt voor Active Shielding) A/C Master Coupler “Classic” tot $2000,- voor de Designers’ Reference Squared A/C Master Coupler.

Phase I en Phase II kennen dezelfde typen kabels, zij het dat de exemplaren uit Phase II een hogere resolutie hebben. Over hun prijzen, die onderling nogal uiteen lopen, wil ik het op dit punt nog even niet hebben. Dat komt pas bij de bespreking van de mij ter beschikking gestelde set aan de orde. De Kaleidoscope interconnects zijn vooral bedoeld voor transistor componenten, zowel gebalanceerd als single ended, verbindingen van voor- naar eindversterker en voor die gevallen waarin interlinks met grote lengte vereist zijn. Dit wordt bereikt door een gebalanceerd opgebouwde separate kabel geometrie voor zowel het muzieksignaal als het aardesignaal. Hierdoor wordt volgens de fabrikant een lagere cross-talk gerealiseerd tussen muziek- en aardegeleiders, zou er sprake zijn van een exceptioneel lage capaciteit en zou tevens een goede afscherming van RFI en EMI bereikt worden. De Luminescence interlinks zijn speciaal ontworpen om systemen waarvan de luidsprekers dicht tegen de muur aan geplaatst staan toch in staat te stellen om een diepe en brede soundstage te presenteren. Tevens zijn ze te gebruiken voor configuraties die met andere interlinks overmatig hel klinken. Veelal worden ze ingezet tussen een bron en de voorversterker waarna Kaleidoscope de verbinding tussen voor en eindversterker voor zijn rekening neemt. Looking Glass interlinks worden met hun single ended geometrie vaak gebruikt rond high performance buizen apparatuur of als high resolution interconnect tussen (met name ook analoge) bronnen en de voorversterker. De eveneens gebalanceerd opgebouwde digitale verbindingen worden verzorgd door Digital Corridor no.2 in Phase I en door Digital Corridor Reference in Phase II. De conductors zijn allen van het type Copper Matrix behalve die van de Kaleidoscope Phase II en de Digital Corridor Reference. Die twee gebruiken silver matrix conductors. De Signature luidspreker kabels worden in Phase I vervaardigd van ‘hyper pure, slow draw copper of solid core and basket woven design’ en in Phase II van ‘slow draw grain crystal, hyper pure copper’.

Hoewel ik met deze uitvoerige verhandeling nog niet alles verteld heb wat er over dit kabelmerk te zeggen is, de kabels zijn bijvoorbeeld ook in meerdere kleuren leverbaar, wil ik me op dit moment wel even hiertoe beperken. Voor de geïnteresseerden onderhoudt de fabrikant een informatieve website waar de bezoeker o.a. zelf zijn eigen kabelset samen kan stellen op grond van de gegevens die hij over zijn eigen componenten invoert. Met de vermelding dat Synergistic Research - naast de vier hiervoor gepresenteerde kabel families, waarvan de hoogste drie allemaal met de hand gemaakt worden – ook nog de Synergy Cable lijn met interlinks, video, in-wall en luidspreker kabels voor home theater, multi-room systems en custom in-wall bedrading levert wil ik dit onderdeel afronden en toekomen aan waar het toch eigenlijk allemaal om gaat; de beschrijving van de testopstelling en de klank die het geheel uiteindelijk presenteert.

MERK

EDITORS' CHOICE