ARTIKEL

De mooie middenklasse

Maar wat als je geen budget met vijf nullen achteraan hebt om uit te geven aan hifi? Ook dan bood High End voldoende perspectief op een goed geluid. Eén van de eerste stands die we bezochten was ELAC, die met zijn Debut- en UniFi-luidsprekerreeksen hebben aangetoond dat je voor weinig geld toch veel kunt krijgen. De nieuwe Andante-familie mikt nog een stukje hoger, maar blijft toch heel bereikbaar.

Net zoals bij de prachtige Concept 500 van Q Acoustics is er bij Andante veel nadruk gelegd op de luidsprekerkast zelf. Daarmee erkent ELAC – net zoals vele anderen op dit moment – dat een trillingsvrije behuizing een absolute vereiste is voor een gecontroleerde, hoogstaande klank. Doorbraken in computerontwerptechnieken maken het bovendien mogelijk om behuizingen echt wetenschappelijk te ontwerpen en te meten op resonantie en warmteontwikkeling.

High End München: slimme hifi

Andante bevat daarnaast heel wat nieuwe drivers, waaronder een nieuwe concentrische midrange-driver. ELAC brengt zowel een vloerstaander, boekenplankspeaker als een centerspeaker uit, waardoor zowel fans van hifi als van thuisbioscopen bediend worden. Heb je nog een sub nodig, dan staan de Duitsers uit Kiel klaar met een reeks subwoofers met ingebouwde meettechnologie, zoals de Sub 2070. Die slimme technologie is er nu ook bij de veel goedkopere subs uit de Debut-reeks. ELAC toonde ook zijn Elements-versterker, een compact ding met Bluetooth en de mogelijkheid om via een app op je telefoon aan kamercorrectie te doen.

Indrukwekkend op High End was Estelon, een merk uit Estland dat op steeds meer aandacht van audiofielen kan rekenen. Alfred Vassilkov, de oprichter van het bedrijf, lanceerde op de beurs de LYNX. Niet enkel zijn het designmatig heel knappe luidsprekers, het zijn bovendien zeer slimme dingen. De LYNX is actief en bevat aardig wat software (waaronder Roon Ready en HQPlayer), waardoor draadloze streams worden omgezet naar een DSD-stroom die rechtstreeks aan de speakers wordt aangeleverd. Technisch zeer interessant – en qua geluid ook.

High End München: Phantom Gold

Devialet zelf was niet op de beurs present, maar we spraken wel met de Fransen af in hun Duitse hoofdkwartier elders in München. Echt iets nieuws hadden ze niet te tonen, maar we kregen wel heel wat boeiende informatie over de Phantom Gold, de vernieuwde versie van de krachtige draadloze Phantom-speaker. De Gold is uitgerust met een nieuwe tweeter en dat merk je meteen. Er is veel meer detail merkbaar, zonder dat de stevige bassen waar deze Franse speaker voor bekend staat worden aangetast. De Phantom Gold heeft eveneens Airplay aan boord. Het goede nieuws is dat de Silver en gewone Phantoms deze functie ook zullen ontvangen.

Naim en Focal delen een stand, vanwege de zakelijke relatie tussen de twee merknamen. Voor Naim was het een belangrijke High End-beurs, want eindelijk konden de Britten uitpakken met de Uniti-lijn. De software-ontwikkeling van deze nieuwe alles-in-één-toestellen kende wat vertraging en dus wou Naim in München aantonen ze nu wél klaar zijn. De Uniti Atom hebben we recent nog getest op HiFi.nl, op de beurs zagen we ook de Nova en Star. Die behouden het concept van de Atom, maar voegen er een uitgebreidere versterkermodule aan toe en – in het geval van de Star – een cd-lezer die muziek-cd’s afspeelt en ript naar aangesloten opslag. De Uniti-lijn spreekt vast de liefhebber van grote hifi-installaties met veel losse onderdelen wat minder aan, maar voor de velen andere zijn compacte toestellen als de Atom en Nova heel aantrekkelijk. Ze zien er zeer fraai en premium uit, en doen in één designverpakking eigenlijk alles wat je kan wensen: streaming, multiroom en versterking. Of anders gezegd: sluit een set speakers aan en je kunt luisteren. Meer heb je niet nodig.

Als het over speakers gaat moest je ook niet ver lopen op de stand, want de Naim-toestellen passen wonderwel goed bij de luidsprekers van zustermerk Focal. Op München pakte die letterlijk groots uit, met de nieuwe Utopia Evo III-speakers. De nieuwste versie met vernieuwde tweeter blijft een droomspeaker, beschikbaar in de hoogstaande laklagen die we van Focal gewoon zijn. De blauwe metaalkleur mag er echt wel zijn, maar welvarende klanten kunnen uiteraard wel hun eigen RAL-kleurtje probleemloos bestellen.

High End München: meest verbluffende

Misschien het verbluffendste dat we hoorden was tijdens de allerlaatste luistersessie op de beurs. Ergens ver weg in een gang, in een ruimte die we enkel vonden omdat we een tip krijgen van een collega, vonden we Sonitus (niet te verwarren met Sonitus Acoustics). Het leek wel een treintje, de luisterstoelen die achter elkaar opgesteld stonden in deze luisterruimte. Sonitus liet ons kennismaken met spitstechnologie die antigeluidsgolven gebruikt om te zorgen dat je linkse oor enkel geluidsinformatie van het linkerkanaal ontvangt en het rechteroor enkel geluid van het rechterkanaal. Er werden onder meer binaurale opnames van Chesky afgespeeld en de weergave was verbluffend.

Qua positionering van geluidsbronnen in de ruimte was het realismegehalte enorm. Bij gewone stereo-opnames was het effect kleiner, maar de soundstage bleef nog altijd immens groot. Helaas werkt het eigenlijk enkel goed in één luisterpositie – vandaar die stoelen achter elkaar. De onderzoekers achter deze technologie hebben wel zicht op een techniek om het effect naar meerdere luisteraars in de kamer te brengen, maar dat zou nog jaren duren om op punt te brengen, luidt het. Als ze daar in slagen, dan zal dit behoorlijk groots worden, voorspellen we alvast.


EDITORS' CHOICE