ARTIKEL

Echte high-end bestaat nog

De trends die we al benoemden, zitten heel sterk in de mainstreamsfeer. Het kan niet ontkend worden dat de industrie toch wel heel sterk hoopt op een terugkeer van meer consumenten naar hifi, iets dat toch eerder zal gebeuren als beter geluid ook aan haalbare prijzen beschikbaar is. Toch zijn er meer dan genoeg stands op High End met echte premiumproducten, installaties waarvan je droomt mocht je de loterij winnen.

High End München: het Nederlandse Kharma

Eén van de mooiste voorbeelden – en meteen ook baanbrekend qua geluid – komt van Nederlandse bodem: Kharma. Naar goede gewoonte had het bedrijf uit Breda weer een spectaculair systeem samengesteld voor de beurs, met een set Enigma Veyron EV-4-luidsprekers (200.000 euro per paar) aangedreven door een set MP1000-monoversterkers (40.000 euro per paar), een P1000-voorversterker (40.000 euro) en dan nog een kleine 100.000 euro aan bekabeling en racks. Moeten we je vertellen dat het best goed klonk?

Kharma was uiteraard niet de enige plaats waar spectaculaire geluid te ervaren viel. Eén van de mooiste demonstraties viel voor ons bij dCS te beleven, een merk dat toevallig dit jaar zijn dertigste verjaardag vierde. Om dat te vieren brengt dCS de Vivaldi One, een alles-in-één bron met cd-transport, streamer en DAC in één hoogwaardige behuizing. Sowieso een fraai ding, maar wie nog meer met zijn rijkdom wil pronken kan het apparaat met 24k-goud laten bekleden. Er worden maar 250 stuks gebouwd en de meeste zijn al besteld, dus niet te lang wachten als je er per se een wil. Kudos ook voor dCS omdat ze dit systeem demonstreerden met wat snelle bluesrock, in plaats van de alomtegenwoordige jazztrio-tracks.

Genieten deden we ook in de kamer van Rhaido Acoustics, die op het moment dat wij daar waren de slanke maar hoge D-4.1 demonstreerde. Voor de aansturing zorgden componenten van Aavik – een merk dat we nooit eerder hadden ontmoet, maar dat zo te horen wel weet hoe een versterker te bouwen. De hoofdrol was echter weggelegd voor de D-4.1’s, die bijzonder muzikaal uit de hoek kwamen.

High End München: of het wat luider mag

“Mag het wat luider”, je moest het niet roepen in bij de demo van Moon by Simaudio. Het merk lanceerde op High End een nieuwe monoblock-versterker die 888 watt output heeft. Voor de demo werden twee van deze 888 Power Amplifiers gekoppeld aan een paar machtige Wilson Alexx-speakers. Mooi en luid gold zeker ook voor het Canadese Paradigm, een merk dat veel meer is dan een mooi swirl-patroon op de tweeterrooster van hun speakers. Het is een merk dat als geen ander een eigen klank kan neerzetten die krachtig en snel klinkt. Paradigm had twee Persona-subwoofers van 7.500 dollar per stuk mee om de lastige luisterruimte beter te vullen, maar eerlijk gezegd was het overbodig. De knalrode Persona 7F-speakers konden de klus gemakkelijk zelf klaren.

Voor een heel andere aanpak moet je zoals altijd bij MartinLogan zijn. Hun Expression ESL 13A combineert de straffe detailweergave van een elektrostatische speaker met een subwoofer in de basis die voor het ontbrekende laag zorgt. In de luisterkamer van MartinLogan viel veel moois te bewonderen, want de speakers – waar je overigens kunt doorkijken – werden aangedreven door een heel mooie set van Aurender en Pass Labs.

EDITORS' CHOICE