ARTIKEL

Vinylliefde op hoog niveau

Analogue Audio Productions, Concept & Design Audio Engineering en HVP Audio
Eindelijk vinyl! De ruimte van Analogue Audio Productions stond niet in het teken van hifi, maar van muziek. Hier was het goed toeven voor de liefhebber van alles wat analoog is. De set waarmee enkel lp’s werden gedraaid bestond uit een Synthesis Metropolis (2 x 180 Watt/ 12.990 euro), de bron was een hagelnieuwe (primeur) Omega Point 3 van Tom Fletcher, met een eveneens nieuwe Megatracer arm (2990 euro) en het prettig klinkende element van The Cartridge Man, de Music Maker III en als weergevers stonden de exotische Rosso Fiorento Volterra speakers flink muziek te maken. Gewoon een lekker geluid hier, veel muziek en daar ging het de importeur nu juist om!

Buurman Concept & Design Audio Engineering had ook een set die muziek maakte. Met alweer een platenspeler (Acoustic Signature Analogue One/ SME V arm/ v.d. Hul Colibri) stond aangesloten op het Slowaakse buizenmerk Canor High End Audio. Dit merk had ik nog niet eerder gehoord en de set bood een lekker vol, tikkeltje warm geluid waarmee menig muziekliefhebber zeer tevreden zou zijn. De componenten: Phonotrap TP206+ (1390 euro), cd-speler CD2VR+ en ter versterking een TP106VR+ 2x 55 Watt buizenversterker waarvan de eerste 20 Watt in klasse-A opereren. Het geluid werd een klein beetje bestempeld door de weergevers van Adam (de column MK III), die wat drukvol op me overkwamen, maar dat kan grotendeels aan de ruimte worden geweten. De exclusieve buizentester werd door de twee heren van Canor nog even uitgelicht, hiervan hebben we tijdens de show al een blog geschreven. Voorts waren er veel kabels te zien van het inmiddels erg succesvolle merk Cassiopeia, de B&W ‘look-alikes’ van Empire en SilentWire.


Foto: Nog een keer de Kanzy - ©Paul Vermeulen

Nog een deur verder stond een set van importeur HVP Audio te spelen. Opgebouwd vanuit een erg mooie set van Bladelius (de prachtige dac/speler/streamer Embla, aangesloten op de Freya MKIII cd-speler met de hagelnieuwe Thor MKIII versterker), aangesloten met het nieuwe kabelmerk van deze importeur Jorma Design op de nieuwe Marten Getz luidspreker. Dit 3-weg systeem maakt gebruik van een gesloten kast met passieve radiator, Thiel & Partners drivers en een strak design zorgt voor een prettig uiterlijk. Sleutelwoorden voor de set en vooral het geluid die ik heb genoteerd tijdens de demo zijn snelheid, stage en vooral plaatsing. Prettig, toegankelijk met als enig kritiekpuntje tijdens de show de ietwat heldere klank, waarbij de kale ruimte wederom een rol zou kunnen spelen. Echt luisteren doe je thuis of in een goede luisterkamer van een dealer. De Thor MK III versterker leverde in ieder geval genoeg kracht en controle voor de speakers. Vermeldenswaardig is ook het Stillpoints audiorack waarop de componenten stonden, met een metaal/ staaldraad constructie waarbij de plexiglazen dragers als het ware zwevend opgehangen zijn.

Riverside Audio en Latham Audio
De diepe gang van deze etage kende nog twee demoruimtes, waarvan Riverside Audio er één in gebruik had genomen. Speciaal voor de AV-NU had de importeur Sonneteer directeur Remo Casadel uit Engeland ingevlogen, die vol passie de bezoekers van de show over ‘zijn’ merk vertelde en vragen beantwoordde. Nieuw is de Morpheus serie van het in eigen land handgemaakte Britse merk. Een streamer annex versterker (2 x 50 Watt), verkwijgbaar in meerdere kleuren, met radio, oplaadbare afstandsbediening met kogeltjes als knoppen, wifi, UpnP- en USB-ondersteuning en uitbreidbaar met een echte ripper/netwerkschijf van hetzelfde merk met twee in tegengestelde richting draaiende harde schijven om zo nog meer stilte te verkrijgen en resonanties te minimaliseren. Het gebruikte loopwerk in deze ripper is van TEAC. Verschillende Sonneteer componenten stonden aangesloten op onder andere de één van de primeurs van de show; de Pen Audio Sara speakers. Deze set kost nog geen 4000 euro en vult het gamma van het merk aan met een positionering tussen de Charisma en de Serenade. Rank van afmeting, in een 2 ½ weg bezetting en een rendement van 88 dB was het luisteren naar de weergever met als bron een Avid draaitafel erg prettig te noemen. Dit merk heeft trouwens ook een nieuwe externe trafo leverbaar als upgrade, de Pulsus.

Latham Audio had in de Expozaal al een preview gegeven van de nieuwtjes, maar boven stond in de net aangeklede demoruimte de reeds aangekondigde Naim Ovatar S400 te spelen op een high end set van hetzelfde merk. De kleinere uitvoering van de vorig jaar geïntroduceerde S600 is een dertig kilo lichtere doorontwikkeling met bijna dezelfde karakteristieke eigenschappen van zijn grotere broer. Het ontwerp bevat alle traditionele Naim technieken: De ontkoppelde voet isoleert de luidsprekerkast van de vloer. Het crossover filter is gemonteerd in de voet, waardoor deze volledig vrij is van trillingen van de kast. De BMR drive unit is voorzien van een elastomeren ring die de driver ook op zijn beurt volledig ontkoppelt van de kast. De woofers zijn elk geplaatst in hun eigen gesloten kast met een inhoud van 15 liter. Verder was er veel aandacht voor de Naim Unitiqute en Unitiserve streaming oplossingen. En de Ultrasone Edition 10 waarover we tijdens de show ook al berichtten, QED HDMI high-speed bekabeling, de nieuwe Dynavector DV20X2 MC-cartridge en de Neat Acoustics Motive 2SE speakers. Deze laatsten stonden beneden naast onze eigen stand uitgestald om te kunnen bezichtigen.


Foto: Naim Ovatar S400 - ©Paul Vermeulen

Op naar de vierde en zevende etage van de AV-NU 2010. Het verslag daarvan vind je zeer binnenkort op Hifi.nl!

Het eerste deel van het AV-NU Verslag vind je hier. Ook kun je een blik werpen op de overzichtspagina.

Bekijk ook de andere verslagen over AV-NU:


EDITORS' CHOICE