ARTIKEL

AV-NU verslag: deel 1

Na de veelbelovende aankondiging was het afgelopen weekend dan eindelijk zover, de eerste AV-NU was een feit. Na hard werken van de organisatie werden vele bezoekers in drie dagen tijd op veel nieuwe producten attent gemaakt door zo’n honderd standhouders. Ook diverse media hadden stands gehuurd en natuurlijk werd er ook veel sotfware in de vorm van lp’s cd’s en beeldschijfjes als dvd en Blu-ray aangeboden.

De vele stands waren samen goed voor meer dan 350 verschillende merken in soft- en hardware en niet te vergeten ontelbare accessoires. Veel te zien en te horen dus in de Jaarbeurs te Utrecht. De show was overzichtelijk ingedeeld en ruim 7000 bezoekers konden in de grote hal op grote displays zien in welke hal of op welke etage de verschillende importeurs hun stand hadden opgebouwd. Het showverslag zal in delen worden gepubliceerd om diezelfde overzichtelijkheid te kunnen bieden als de AV-NU haar vele bezoekers bood. Klik hier voor het overzicht van AV-NU 2010. Achter de kassa bevond zich een grote expozaal waar meerdere importeurs alsmede de redactie van HiFi.nl een stand hadden ingericht. Hier de interessante nieuwtjes die zich in deze ruimte bevonden.

HEA, TES Audio en GP Acoustics
Direct bij binnenkomst liepen de bezoekers tegen een brede stand van Kef (GP Acoustics) aan. Hier waren de onlangs geïntroduceerde nieuwe luidsprekerlijn, waarvan wij onlangs nog een recensie plaatsten, te zien; de goedkopere maar prima klinkende Q-serie. Hiervan voorzag instapper Q-100 trouwens ook de Hifi.nl stand van muziek tijdens de beurs. Hagelnieuw en derhalve één van de vele primeurs in Utrecht, was de nieuwe T-serie van Kef. Deze wel heel erg dunne luidsprekerlijn (35mm diepte) is voorzien van een geheel nieuwe tweeter en een vrij revolutionair ontworpen middentoner/ woofer. In plaats van een conus toe te passen, heeft Kef een nieuwe dubbelgelaagde unit, een platte tussenwand, gekregen waarmee de weergever zelf fungeert als dragende unit en resonanties van een behuizing elimineert. De nieuwe speakers zijn door de geringe diepte ideaal toe te passen in home cinema opstellingen en kunnen als complete 5.1set worden geleverd inclusief bijpassende subwoofer vanaf 1299 euro.


Foto: Kef Q-serie Uni-Q Woofer - ©Paul Vermeulen

Hier tegenover stonden drie andere importeurs, te beginnen met TES Audio. Ook hier was veel nieuws te zien en te beluisteren, waaronder de aangekondigde nieuwe Stello DAC DA100 Signature. Deze dac ondersteunt PC-usb, 24/96 bestanden en de opengewerkte versie toonde een gedegen opbouw. Interessant. Verder nieuwe Mission luidsprekers, de MX-serie. Deze compacte lijn weergevers zullen verkrijgbaar zijn vanaf 100 euro per stuk tot 399 euro voor de grote vloerstaanders MX-5. De MS Duo subwoofer van dit merk is interessant voor wie geen versterkingsgedeelte wil zien in zijn huiskamer, de spikes van de sub kunnen zowel onderop als op de achterzijde gemonteerd worden, waardoor het versterkingsgedeelte naar de vloer gericht kan worden. Het merk Aura kent drie nieuwe componenten, de geïntegreerde versterker Groove met 75 Watt vermogen (1499 euro), de Neo cd-speler die ook als dac ingezet kan worden en de Note, een versterker/ cd-speler, radio en iPod dock voorbereiding in één.


Foto: Aura Note - ©Eric de Boer

HEA stond met de nieuwe imposante HORNmanufaktur en Odeon speakers op Cayin en Lyric apparatuur te spelen. Odeon had een nieuwe weergever, de No. 28, met gedraaide hoorns uit massief berken multiplex. Het Oostenrijkse HORNmanufaktur is de eerste firma die een high-end breedband driver heeft ontwikkeld, met een gevouwen backloaded hoorn. Hay was zelf aanwezig om bezoekers van informatie te voorzien en er kon een eerste muzikale indruk van de set en de weergevers opgedaan worden. Veel buizen, aparte vormgevingen en interessante klanken trokken veel bekijks.


Foto: HEA Stand - ©TADA!

Hepta, Hansted, Audion Eltim Audio en The Pied Piper
Een gangpad verder stond Hepta met een brede maar vrij statische stand, waar een Cayin set zacht stond te spelen op twee nieuwe Hepta Two weergevers. Hiernaast stond Hansted Audio met onder andere de merken Jadis, Amazon, Transfiguration, Mørch, Rothwell, Peachtree, Bergmann, Lovan en Ringmat Statmat. Veel apparaten met een gedegen naamsbekendheid met als succesnummer de Peachtree apparatuur, met als nieuwtje de bijpassende speakers van dit merk, de compacte DS 4.5.

Ook Eltim Audio had een erg druk bezochte stand op de AV-NU. Veel nieuwe producten zoals de reeds aangekondigde Morel drivers, Twaron ‘Angel hair’ dempingsmaterialen en vele Mundorf artikelen waren goed bekeken producten bij de stand die veelal door zelfbouwers werd bezocht.

Audion showde enkele producten van het merk dat al 20 jaar bekendheid schijnt te genieten in ons land. Hieronder waren de Silver Night 300B jubileum editie, de Sterling Trio 3 kanaal AV versterker en de LS One luidsprekers.

Een ander merk dat al dertig (!) jaar in ons land opereert, is The Pied Piper. Verkrijgbaar als zelfbouwspeaker of als eindfabrikaat is op enkele kleine zaken na weinig veranderd ten opzichte van de eerste series, zegt de pasgetrouwde eigenaar trots. Ook actieve speakers (wat het merk aanbeveelt boven een externe versterking) zijn nog steeds ‘backwards compatible’ dus wie de net geïntroduceerde 100 Watt versterker in zijn wat oudere speaker wil hebben, kan dit zonder problemen (laten) doen. Natuurlijk was ook het gelimiteerde jubileummodel te zien.


EDITORS' CHOICE