ARTIKEL

Van Hifinesse tot de Chordette Gem

Ook Monster had nieuws, allereerst stond er een prototype te spelen van de Beatbox (Inspired by Dr. Dre). Deze versterker met ingebouwde speakers kent een iPod dock en een 3,5 mm jackplug aansluiting en vooral een vol geluid dat de jeugdigen zeker zal aanspreken. Hoewel er aan de achterzijde van het pre-productiemodel een uitsparing zat met daarnaast de term ‘wireless’ wist niemand hier met zekerheid iets op te melden, het wachten is dus op het uiteindelijke model dat waarschijnlijk al zeer binnenkort op de markt wordt gebracht. Verder toonde Penhold veel hoofdtelefoons van Monster, met als nieuws dat er ook een professionele aluminium (dj-)hoofdtelefoon op de markt gaat komen in dezelfde Beats by Dr. Dre-lijn, compleet met wegdraaibare oorschelp.

Hifinesse en Dynaudio International
Hierna stapte ik de roltrap op richting de derde etage, waar ik eerst de kleine en vooral drukke ruimte van Hifinesse binnenstapte. Het was al van tevoren aangekondigd, voor het eerst in vijf jaar zou (o.a.) Nordost trainer Lars Kristenson weer in ons land zijn opwachting maken, wat de drukte dan ook verklaarde. De set van Hifinesse was opgebouwd uit het Hegel Anniversary System (P10 pre en H10 eindversterker met het CDP4 loopwerk), Nordost bekabeling en Quantum Power stroomdistributie, met als weergevers de Raidho C3 speakers. Lars is een begenadigd verteller (hij verzorgt dan ook meer dan 100 shows per jaar!) met een wat aimabel Scandinavisch accent. Hij legde de bezoekers uit wat een goede stroomvoorziening, aarding en vooral ontkoppeling doet voor het geluid van een set en liet dit ook horen! Geen audiofiele muziek waarmee hij de demo’s gaf, maar gewoon Beatles muziek met marginale opnames. Des te leuker is het om dan te horen wat voor geluidsverschillen er uit de –overigens prima klinkende- set en speakers komt. Wie er niet geweest is zal het waarschijnlijk moeilijk kunnen geloven, maar vooral de nieuwe Nordost Sort Kones ontkoppelaars werken fenomenaal. Hoe exact is lastig om te omschrijven, zie het als een soort verfijning die alle interne resonanties die elk component in een versterker of loopwerk maakt binnen het desbetreffende apparaat houdt wat resulteert in een flink schoner geluid. Verkrijgbaar vanaf 60 euro per stuk en zeker de moeite waard!


Foto: Hifinesse Nordost Sort Kones - ©Paul Vermeulen

Hiernaast stond Dynaudio met een verfrissende gift voor haar bezoekers in de vorm van een sappige appel. Binnen stond een set opgebouwd uit de Chord CD-SP One cd-speler (4090 euro), een Prima voorversterker (3390,-) en de Mezzo 140 eindversterker (4590,-), die de primeur van de AV-NU van deze importeur aanstuurden, de Dynaudio DM 3/7. Deze met een dubbele woofer ontworpen speaker is voorzien van onder andere een gegoten aluminium chassis en stond erg verdienstelijk te spelen. Helemaal toen de verkoopprijs van deze weergever later werd genoemd, de speaker kost slechts 725 euro! Ook had Chord nieuws te melden, met als leukste nieuwtje de Chordette Gem, dat met Bluetooth op hoogwardige manier overweg kan. Hierdoor kan de kleine serie nu zelfs met mobiele apparaten goed klinken, zonder draad natuurlijk! Hoewel er nog veel meer Chord en Dynaudio nieuws statisch stond opgesteld, moest ik gezien de tijd en de hoeveelheid werk die me nog restte verder.


Foto: een fraai stapeltje Chord apparatuur bij Dynaudio - ©Paul Vermeulen

GP Acoustics, Audioquest en Kanzy
Door naar de buren, dan maar. Hier had GP Acoustics met hulp van Marantz Nederland (D&M) een flinke home cinema setup gecreëerd. Opgebouwd vanuit een Blu-ray speler en een flinke televisie waren het vooral de imposante (fel oranje en groene) speakers uit de Reference serie van het merk die veel bezoekers de adem even deden stokken. Met de 207/2 als frontspeakers, een 204/2C centerspeaker, een immense 209 subwoofer die met z’n 45 centimeter (!) grote woofer het laagste laag vanaf 15 Hz weergeeft en eigenlijk geen beperking kent en als surroundspeakers de ook al niet misselijke 205/2 weergevers. Voor menig bezoeker, jong en oud, een leuke belevenis!


Foto: GP Acoustics - ©Paul Vermeulen

Daarnaast stond The Quest Group met Audioquest bekabeling op grote displays. Het merk heeft enkele nieuwe producten, waaronder een snelle aan de nieuwste eisen voldoende HDMI-kabel en diverse high end usb-kabels. Leuk was het om de verschillen tussen een gewone bulkkabel en een Audioquest usb-kabel van 25 euro te horen! Het merk heeft ook een nieuw systeem om HDMI-bekabeling bij de klant thuis te laten afmonteren (High Definition Field Termination), ideaal voor het wegwerken van bekabeling in een domotica oplossing.


Foto: Audioquest - ©Paul Vermeulen

De kamer daarnaast werd ook druk bezocht tijdens de AV-NU. Hier had Kanzy zijn onlangs geïntroduceerde KAAM-1000 Heavy Tube Amplifier aangesloten staan op twee Tannoy Prestige weergevers. Helaas werd er –ondanks dat de kostbare versterker een hoogwaardige phonotrap aan boord heeft- enkel met cd’s gespeeld, wat ik toch een gemiste kans vond. Door de kleine ruimte kwamen de speakers niet echt tot hun recht, er was sprake van een beetje ‘overkill’, hoewel de potentie van de versterker wel hoorbaar was. Een grotere ruimte had beter uitgepakt voor deze set wat de mensen achter het merk, die verse koffie en eigen chocolade uitdeelden aan de luisteraars eigenlijk wel verdienden. Volgende keer beter?


Foto: Kanzy - ©Paul Vermeulen

 


EDITORS' CHOICE