ARTIKEL

AV-NU Verslag: deel 2

Na alle drukte en vele impressies van de expozaal op de benedenverdieping van het Beatrixgebouw van de Utrechtse Jaarbeurs is het een flinke overgang om weer terug in de centrale hal van het gebouw te zijn, waar veel bezoekers even tot rust konden komen onder het genot van een welverdiende kop koffie en een broodje.

Omdat de hal ook als traverse in dienst is vanaf Utrecht C.S. en winkelcentrum Hoog Catharijne werden de liften en roltrappen voorzien van kaartcontroleurs, wat geheel niet hinderlijk was. De organisatie van AV-NU had perfecte controle over de bezoekers, die op hun beurt overal terecht konden met vragen als de voor de show opgehangen grote informatieborden niet genoeg informatie zouden bieden. Prima in orde, dus.

Dimex Reference Audio Equipment, JK Acoustics en Penhold
Het vervolg van de show bevond zich op de tweede etage van het grote gebouw. Als ik van de roltrap afstap, valt me meteen de drukte voor de eerste zaal op. Snel kijk ik binnen, waarbij het meteen duidelijk wordt dat het hier om Dimex draait. Veel nieuws van deze importeur. Allereerst Cambridge Audio, dat de nieuwe MinX satellietspeakers en subwoofer heeft uitgebracht. De kleine breedbandspeakertjes leveren een direct geluid met veel helderheid en detail. De bijpassende subwoofer voorziet ondanks de geringe afmeting (er zijn van zowel de speakers als de subwoofer twee soorten verkrijgbaar) in een flinke dosis basgeluid. Wie wilde kon naar de set luisteren, afgewisseld met de bekende Definitive Technologies Mythos ST speakers met ge√Įntegreerde actieve subwoofers. Helemaal eerlijk was deze vergelijking niet, maar toch lieten de kleine melkpakjes geen slechte indruk op mij achter.


Foto: Dimex Cambridge Audio - ©Paul Vermeulen

Verder had de importeur eindelijk de al lang geleden aangekondigde streamer NP-30 verkregen vanaf de fabriek, die statisch opgesteld stond op de AV-NU. Binnenkort volgt een recensie van deze streamer op deze website. En zoals we al eerder vermeldden op ons blogchannel¬†was er de introductie voor Nederland van de iD100, een iPod dock met ge√Įntegreerde dac. Ook waren de nieuwe Spendor A9 vloerstaanders te beluisteren op een Bel Canto set, die zeer mooi muziek stonden weer te geven en waar u ongetwijfeld meer van gaat horen de komende tijd.


Foto: Dimex Bel Canto - ©Paul Vermeulen

JK Acoustics gold ongetwijfeld als één van de drukste luisterruimtes van de show, niet in de laatste plaats omdat de nieuwste uitvoering van het topmodel speaker van dit merk werd getoond aan het publiek. De toegepaste vernieuwing in de Ultimate speaker is een speciaal ontworpen diamanten tweeter die tussen de keramische middentoners geplaatst is. Het resultaat was tijdens de show al hoorbaar, ondanks dat deze tweeter een inspeelperiode van meer dan 300 uur benodigt. Verfijning en spreiding, de kolossale speakers verdwijnen en de muziek blijft over. Met als enig minpuntje dat de hoeveelheid laagweergave tijdens de door mij bezochte demo wel erg groot was. Flinke speakers moeten ook flink de ruimte kunnen krijgen… Als ander nieuws meldde een medewerker dat er een nieuwe kleine vloerstaande weergever van dit Nederlandse merk op de markt is gekomen, de Style. En er is een nieuw netfilter en een eveneens nieuwe hoofdtelefoonversterker van het merk uitgebracht die ook hoofdtelefoons met een lage impedantie goed aankan.


Foto: JK Acoustics - ©Paul Vermeulen

Naast JK Acoustics stond Penhold met een diepe zaal. Achterin de drukke ruimte stonden de gloednieuwe 100th Anniversary Edition componenten van het merk Denon, bestaande uit een AVR-A100 receiver, DBP-A100 Blu-ray speler, AH-A100 hoofdtelefoon, DL-A100 element en eindelijk weer een platenspeler van het merk, natuurlijk ‚Äėdirect-driven‚Äô; de DP-A100. Deze laatste zal binnenkort ter recensie worden aangebracht bij Hifi.nl, dus houd de site goed in de gaten! De overige componenten uit de serie (PMA-A100 versterker en DCD-A100 loopwerk) stonden te spelen op een set Elac FS 609 CE speakers. Dit laatste merk heeft Penhold sinds kort aan het merkenpakket toegevoegd. Meer nieuwtjes van Denon op de AV-NU stand waren de AV-R4311 9.3 kanaals home cinema receiver die naar alle waarschijnlijkheid 2399 euro zal gaan kosten en als eerste Denon receiver geschikt gemaakt zal kunnen worden om AirPlay te gaan ondersteunen. Hiervoor zal een kleine update te koop zijn, die de consument zelf kan installeren (49 euro). Het succesvolle en met een EISA Award bekroonde duo PMA-1510AE en DCD-1510AE (999 euro per stuk) trok ook veel bekijks. Een andere primeur tijdens de AV-NU 2010 was de N-7 microset, die volledig streaming, USB, iPod/ iPhone en zelfs wifi ondersteunt. Deze set wordt in strak wit geleverd en heeft ook een tuner en een 2 x 65 Watt versterker aan boord, die de bijpassende tweeweg speakertjes met gemak kunnen aansturen.


Foto: Penhold DP-A100 - ©Paul Vermeulen


EDITORS' CHOICE