ARTIKEL

Verslag AV-NU 2010: deel 3

De opgang naar de vierde etage van het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs streelt ineens andere zintuigen dan het gehoor. Op de voorlaatste etage vol importeurs en a/v apparatuur staat namelijk een echte popcornwagen met daarachter een leuke jongedame die alle bezoekers voorziet van een vers zakje met warme popcorn. Het geeft deze etage van de show een warm tintje en de lekkernij vond dan ook gretig aftrek.


Foto: de popcornwagen van Epson - ©Paul Vermeulen

Epson Europe en Servi-Q
Als ik bij naast de popcorn de gezichten van de mannen van Beter Beeld en Geluid ontwaar, is het me meteen duidelijk. Hier is een heuse bioscoop ingericht met Epson Beamers. Het grijsgoedmerk showde tijdens de AV-NU 2010 de gloednieuwe beamers, de EH-R4000 en de EH-R2000. Beide beamers maken gebruik van 3LCD reflecterende technologie, dat ervoor zorgt dat HD beeldmateriaal nu kan worden weergegeven met een geweldig hoge contrastverhouding. De EH-R4000 kent zelfs een 1.000.000:1 dynamische contrastverhouding. Het resultaat is meer diepte in de kleuren, een fijnere gradatie van kleuren en een breder kleurenspectrum. Daarbij maakt de techniek ook dat de reactietijd nog sneller is en de beelden vloeiender overgebracht zullen worden. Het nieuwe topmodel beamer speelde zijn beelden af op een groot scherm, ondersteund door Arcam versterking (AV-888 en P-777) en een speakersetup van Wilson Benesch (de Curve serie) en een machtige Velodyne D-18 subwoofer voor het laag. Het geheel liet een prettige kijk- en luisterervaring achter.


Foto: Epson Beamers - ©Paul Vermeulen

De ruimte naast Epson stond vol componenten en speakers van Servi-Q. Er was veel nieuws te melden van deze importeur op de AV-NU. Allereerst stonden de nieuwe Canton Reference 2.2 luidsprekers (7500 euro/ stuk) te spelen. Aangestuurd door Advance Acoustics, waarvan de MPP-1000 voorversterker (dual mono opgebouwd, 2200 euro) een flink stel MA-1000 eindversterkers (klasse-A, 3200 euro per stuk) en als bron een eveneens nieuwe Esoteric combinatie van het P-05 loopwerk (met een geheel nieuw VRDS-mechanisme, 7200 euro) en een D-07 32-bits D/A converter, die ook als voortrap ingezet kan worden door de aanwezige volumeregelaar (5500 euro). De speakers van Canton zijn wat kleiner dan het topmodel uit deze serie en is opgebouwd uit een 3-kamer sandwich constructie. De kast bestaat uit 50mm MDF. De hoge tonen weergever heeft een aluminium-keramiek-oxyde dome en de aluminium woofer is voorzien van de door Canton gepatenteerde Wave-Sicke. Klanktechnisch bood de set een aangenaam, tikkeltje warm geluid die niet overhelder of vermoeiend aandeed, maar de luisteraar redelijk wist te pakken. Het speakermerk heeft ook veel succes met de Karat-serie en heeft tevens een nieuwe subwoofer geïntroduceerd dat volgens een gesloten kast principe is opgebouwd en een prettige prijskaart gaat krijgen van 499 euro. Ook leuk om te zien waren de eigenwijs vormgegeven speakers van Eclipse, die helaas niet spelend stonden opgesteld tijdens de show. Advance Acoustics had ook nog meer productnieuws, dat al op de show te bezichtigen was. Zo heeft het merk een nieuwe eindversterker uitgebracht, de MAA-406. Deze 150 Watt stereo eindversterker heeft de bekende merkuitstraling, sober met twee flinke blauwverlichte VU-meters op de voorzijde. Zoals gewoonlijk van dit merk is het een Klasse A/B versterkingssoort, waarbij de versterker de eerste 30 Watt volledig in Klasse-A produceert. Ook nieuw is de instapklasse voor-eind combinatie, waarover wij reeds een blogbericht schreven tijdens de show.


Foto: Advance Acoustics - ©Paul Vermeulen

Verder had ook Teac nieuws, tijdens de AV-NU had de importeur onder andere de nieuwe WAP-AX 100 receiver (met streamingmogelijkheid voor alle denkbare audioformaten en een iPod/ iPhone dock) met een 2x 50 Watt versterker aan boord. Prijzen vanaf 579 euro.


Foto: Teac SR-100i - ©Paul Vermeulen

Monitor Audio Nederland
Importeur Monitor Audio Nederland had zo ontzettend veel nieuws te laten zien dat ze maar liefst twee ruimtes hadden afgehuurd. De eerste ruimte stond vol met componenten, platenspelers en speakers, terwijl in de tweede ruimte twee sets stonden opgesteld om een demo mee te geven. Niet alleen waren de heren van Leema weer aanwezig, ook was Roksan topman en ontwerper Touraj Moghaddem er om de nieuwe Roksan Caspian M2 serie te laten horen. De versterker en cd-speler (1995 euro per stuk) stonden aangesloten op twee Monitor Audio PL 100 weergevers en natuurlijk was de referentieplatenspeler van het merk, de TMS-3 ook aangesloten op het systeem om –vooral- veel vinyl te kunnen draaien. De versterker stond zijn mannetje en hield de speakers in ieder geval flink onder controle. Roksan heeft bij de nieuwe componenten een programmeerbare afstandsbediening met touch-screen geleverd die erg luxe aandoet. De Capian M2 versterker, die tevens is voorzien van een gebalanceerde aansluiting, heeft een actieve coolingfan, die bij een harder volume de versterker koelt. Voor de puristen; de temperatuur –en dus het moment waarop de fan inschakelt- is instelbaar door de gebruiker. Monitor Audio had ook nieuws in de vorm van de B-serie. Deze instapklasse speakers zijn voorzien van drivers die direct zijn afgeleid van de RS-serie, dus met de CMC techniek. De platte surroundspeakers zijn ook nog eens voorzien van een bi- of dipoolschakelaar. Deze serie zal verkrijgbaar zijn in de kleuren natural oak, rosema, zwart en walnut. Ook toonde het merk de nieuwe Apex serie home theater speakers en hebben de Britten een leuke inbouwspeaker op de markt gebracht, waarover we al een blog schreven tijdens de show. Het merk heeft ook inbouwspeakers, waarvan de mid-hoog sectie rischtbaar is op de luisteraar.


Foto: Monitor Audio Roksan - ©Paul Vermeulen

Leema Acoustics bracht veel speakers mee, verder toonde het merk de Pulse III, Stream III en Hydra II. De Stream III cd-speler (1995 euro) en Pulse III versterker hebben wat nieuwe technieken aan boord waarmee de toch al goed klinkende componenten naar een nog hoger niveau getild worden. Zo is er een geheel nieuwe crowning ontworpen, waardoor de versterker geen enkele vorm van ruis meer kan weergeven, ook niet als de ingebouwde phonotrap wordt geselecteerd. Daarbij zijn beide componenten nu in strak glanzend wit verkrijgbaar. Transrotor heeft de Zet-1 nu ook in wit leverbaar, en toonde ook de nieuwe FatBob Plus. Het beroemde model FatBob S blijft overigens gewoon in het programma van de fabrikant. Vita Audio heeft een nieuwe radio, de R1MKII deze radio is uit te breiden met een batterypack en luxe draagtas en het display is dimbaar. Een kleine maar fijne verschijning!


Foto: Leema Stream III - ©Paul Vermeulen

Ook TCI (True Color Industries) had nieuwe producten, het kabelmerk heeft onder andere de Python speakerkabel aangepakt. Deze is nu veel buigzamer, lichter en is ‘getwist’ om een beter en vooral schoner geluid te krijgen. Van Isotek toonde Monitor Audio Nederland een nieuwe stroomkabel, de Syncro, die met een enkele demper is uitgevoerd. Accessoirefabrikant Blue Horizon doet ook goede zaken, met de nieuwe kurken platenspelermatten en heeft ook nog eens een kleine aluminium platenpuck geïntroduceerd met een waterpas op de bovenzijde.


EDITORS' CHOICE