(Gesponsord artikel)Luidsprekers

Deze laatste opmerking in acht nemend blijven er maar weinig luidsprekers over, uit de duizenden mogelijkheden, die voldoen aan bovengenoemde criteria, zo stelt Peter. “Ik kan drie dagen vullen met het fenomeen luidspreker als het moet, want er is vreselijk veel over te vertellen, maar in het kort: in mijn beleving heb je op het high end-front anno 2013 twee soorten; de ‘denk’ luidspreker en de ‘hart’ luidspreker."

"De eerste is inherent aan hoe nu veelal gedacht en gebouwd wordt; het betreft over het algemeen luidsprekers opgetrokken uit aluminium kasten voorzien van beryllium tweeters en/of keramische eenheden. Niks mis mee, en vaak ontzettend goed in resolutie, articulatie, et cetera. Door de opvallende informatieve eigenschappen van deze luidsprekers blijft het menselijk brein tijdens het luisteren echter beredeneren wat er gebeurt, waardoor je (veelal) niet toekomt aan het loslaten daarvan, en het ontdekken van de essentie van waar de muziek écht over gaat.  Voor alle duidelijkheid, er zijn veel luisteraars die bovenstaand juist heel mooi vinden, en het is uiteraard niet aan mij om daar over te oordelen!”

De tweede variant, zo legt Peter uit, de ‘hart’ luidspreker, is technisch bezien (lees: qua specs) minder spectaculair en heeft relatief wat meer oneffenheden. “Maar, en dat is het belangrijkste, hij maakt dat de luisteraar in no time in de muziek verdwijnt, en zet kippenvel van top tot teen neer. En wat is nou belangrijker?”

De Django XL is een mix van beide varianten en zet voor een prijs van 9.950 euro per set een geweldige sound neer, die niet verveelt na lang luisteren en uitstekend combineert met de Devialet.


EDITORS' CHOICE