(Gesponsord artikel)Start van de keten

In het inleidend verhaal refereert Peter al aan een apparaat wat zij middels de (inter)nationale media naar Nederland gehaald hebben in 2010 – de Devialet D-Premier versterker/DAC/streamer, “zo’n beetje het meest besproken apparaat van de afgelopen paar jaar...”

Om niet opnieuw alle functies en kenmerken van de D-Premier op te sommen (lees bijvoorbeeld hier onze recensie), wil Peter graag één eigenschap uitlichten: de klank. “Hij beschikt over een heel belangrijk aspect en dat is het nagenoeg onophoudelijke vermogen om te bewegen binnen het brede dynamische spectrum wat muziek kenmerkt. Zelfs in de meest complexe stukken blijft hij uitkristalliseren wat er precies allemaal gebeurt in de muziek - en dat met het gemak van een V8 motor.”

“Mensen die in mijn winkel voor het eerst kennismaken met de Devialet slaan dan ook vaak steil achterover van hetgeen ze horen,” voegt Peter toe. “Je verwacht het ook niet uit zo’n klein en plat apparaat – maar de toekomst is hier!”

De luidsprekers dan, de grote Marten Django XL modellen. “Toen ik voor het eerst kennismaakte met de XL was ik onder de indruk van de souplesse en de kwaliteit om zo’n beetje alle genres op muziekgebied weer te geven zoals het zou moeten. Écht goede luidsprekers bouwen is in mijn beleving de moeilijkste tak van sport binnen onze hobby. De speaker die voor alles een 10 krijgt is er niet, dus moet je jezelf afvragen ‘OK, wat vind ik belangrijk?’”

“Een goede tonale balans bijvoorbeeld, waarbij geen van de drie gebieden (hoog/midden/laag ) uitblinkt, is een kunst op zich. Consumenten worden over het algemeen vooral bevangen door zogenaamde imponerende luidsprekers die zich vooral kenmerken door een ‘warm‘ geluid, met de nadruk op volheid onderin. Begrijpelijk, maar in de praktijk, na wat langer met de speaker geleefd te hebben, blijkt dat-ie gaat vervelen. Zo’n systeem doet in feite een gekleurd kunstje, waarbij het ontbreekt aan de werkelijk belangrijke aspecten, zoals ruimte, informatie en oplossend vermogen die je alleen maar kunt verkrijgen met luidsprekers waarbij het fasegedrag écht kloppend is.”


EDITORS' CHOICE