Audiac, BSA Audio, Symphony & Linn

Max Delissen | 29 augustus 2012 | Fotografie Robin Looy

Audiac
Audiac demonstreert met een indrukwekkende Ayre Acoustic set, bestaande uit de CX-7eMP cd-speler, de K-5xeMP voorversterker, V-5xe eindversterker en QB-9 a-synchrone USB D/A Converter. Een Mac Mini dient als bron voor de digitaal opgeslagen bestanden, en een met Transparant Cable aangesloten paartje Wilson Audio Sophia 3 tekent voor de fysieke weergave. Wat vooral opvalt is de indrukwekkende snelheid van het systeem. Ook de ruimtelijke weergave is (gezien de omstandigheden) erg fraai te noemen.Als nieuwtje zagen we de aankondiging van de nieuwe Ayre AX5 geïntegreerde versterker, die voorzien zal zijn van alleen maar analoge inputs en een zgn. Diamond buffer uitgangstrap. Deze in hoofdtelefoonversterkers veel gebruikte schakeling, waarbij door buffering een hogere stroom kan worden geleverd bij een bepaald voltage, wordt hier voor het eerst in een geïntegreerde versterker toegepast, aldus importeur Audiac.  

Naast de Ayre AX5 stond ook de Simple Audio Roomplayer (rechts) opgesteld

BSA audio
Bauke Seelemeijer van BSA Audio laat horen dat designluidsprekers niet per se alleen maar mooi hoeven te zijn. Het Zwitserse merk Piega met haar bijzondere tweeters met LDR ribbon technologie, zijn daar het bewijs van. De set, met hybride buizenversterking van Musical Technology op de grote Piega Premium 7 luidspreker klinkt fraai, een live-uitvoering van Herman van Veen’s Anne klinkt gedetailleerd en intiem, en zorgt bij deze geharde audiojournalist voor vochtige ogen en een brok in de keel.

Symphony Audio Import
Jan Coenen van Symphony Audio Import had met afstand de kostbaarste (en fraaist klinkende) set meegenomen. De Nagra set met o.a. de schitterend vormgegeven VPA monoblokken stuurde met groot gemak een paar enorme Magico S5 luidsprekers aan, waarbij de analoge bron de Bergmann Audio Sindre platenspeler was, waarin een Koetsu Black element was gemonteerd. Dead Can Dance klonk soeverein, het laag stond als een huis, en de imaging was rotsvast.Digitale weergave via de Nagra cd-speler was trouwens ook niet te versmaden. Arvo Pärt’s compositie Spiegel im Spiegel werd beeldschoon weergegeven, volledig los en tastbaar. Ook interessant: net een dag van tevoren was de VPI Traveler (1600 euro) binnengekomen. Dit nieuwe instapmodel is voorzien van een gloednieuwe 10 inch arm (met cardanisch armlager, geen unipivot zoals we van het merk gewend zijn) en zowel de plinth als het plateau zijn uit massief aluminium vervaardigd. Echt een bloedmooie speler voor het geld, die het de concurrentie in zijn prijsklasse waarschijnlijk flink lastig gaat maken.

Linn
Linn stelde het nieuwe Kiko systeem aan het publiek in Heeze voor. Dit designsetje is voorzien van Linn’s streaming technologie en heeft ingebouwde klasse-D versterking aan boord om de luidsprekers van voeding te voorzien. Alle zes de kleuren (in fraai metallic) stonden opgesteld.De ruimte van Linn was ingericht als ware het een multiroom opstelling met verschillende zones. Alle muziek kan in elke zone worden afgespeeld met de Linn Songcast software, waarbij de keuze kan worden gemaakt om in elke ruimte iets anders te luisteren, of overal hetzelfde in perfecte synchronisatie. Linn hanteert het uitgangspunt dat de consument nu al de manier waarop hij zijn entertainment in huis haalt aan het veranderen is. Deze andere insteek heeft er toe geleid dat Linn als een van de leiders op het gebied van High End multiroom Streaming Audio geldt.Ook het grote systeem dat er staat opgesteld zit in het netwerk, en de Blu-ray film die er via een Playstation op wordt afgespeeld wordt onderbroken om de Airplay functionaliteit van het systeem te demonstreren. Je kijk naar een YouTube filmpje op je iPhone, terwijl het geluid op het enorme, actieve systeem wordt afgespeeld. Indrukwekkend, en toegankelijk geïmplementeerd. Hulde daarvoor!

EDITORS' CHOICE