Verslag AudioXperience 5 Senses Jubileumshow

Max Delissen | 29 augustus 2012 | Fotografie Robin Looy

In de zomer van 2012 was het 5 jaar geleden dat AudioXperience in Nuenen haar deuren voor het hifi-minnende publiek opende. Ze vierden dat op 25 en 26 augustus met een dealershow rond het thema ‘De 5 zintuigen’, oftewel 5 Senses. Plaats van handeling: het schitterend gelegen Conferentiehotel Kapellerput in het Brabantse dorp Heeze.

Normaal besteed ik geen aandacht aan de heenreis naar zo’n show. Want wat kan het de lezer schelen of het een rustige rit met afwisselend zonneschijn en regen was. Maar in dit geval wil ik het er toch even over hebben omdat de dealershow in feite al op de weg ernaartoe begon. Op de uitnodiging - iedereen die zich vooraf registreerde kreeg er één - was namelijk een korte maar duidelijke routebeschrijving afgedrukt. Voor de bezoekers uit westelijke richting (Eindhoven en verder) werd afrit 35 van de A67 genoemd, en van daar af zou ik de bordjes 5-Senses kunnen volgen.

Nu weet ik als Brabander natuurlijk dat je veel sneller in Heeze bent als je een afslag eerder pakt, maar omdat ik benieuwd was naar de bordjesroute besloot ik door te rijden. En wat bleek: meer dan voldoende bordjes, duidelijk zichtbaar opgehangen, waardoor ik zonder een centje pijn op de plaats van bestemming aankwam.

De Locatie
Conferentiehotel Kapellerput is gevestigd in een oud klooster (daar hebben we er in Brabant genoeg van) dat tot een luxe en ruim zalencomplex is verbouwd. Midden in een bos ligt het zachtjes mooi te wezen, en bij binnenkomst blijkt de inrichting een speelse mengvorm van traditioneel en modern te zijn. De zalen hebben namen als ‘Inspiratie’ en ‘Bezinning’, en ik bedenk me dat die twee termen op zich al de moeite waard zijn om vanuit een high-end audio perspectief een verhaal over te schrijven…

Nadat ik de zichtbaar trotse gastheren Hans Oosterwaal, Martijn Lavrijsen en Erik Paulus uitvoerig de hand heb geschud maak ik een opmerking over de uitstekend bewegwijzerde route, maar ook over de duidelijke omweg die dat voor mij betekende. “Dat komt,” zegt Hans Oosterwaal, “omdat het morgen Brabantse Dag is in Heeze, en dan is het centrum van het dorp helemaal afgesloten. Dus met deze route kunnen we twee dagen toe, en bovendien is het voor de gasten uit de richting Maastricht sowieso de meest logische weg, dus hoefden we maar één route van bordjes te voorzien.”  Daar heeft hij me te pakken, en ik lach vol bewondering over de gedetailleerde organisatie en het niveau van dienstverlening dat ze dus niet alleen in hun winkel hoog houden.

De Achterliggende Gedachte
Van de vijf zintuigen in het thema van de show die een verlengstuk is van de bedrijfsfilosofie van AudioXperience, kan ik er vier zo invullen: het Oog, wat tot uitdrukking komt in de inrichting van de winkel en de keuze voor deze prachtige locatie, het Oor (moet ik die nog uitleggen?), de Smaak, getuige de fantastische gratis catering die voor alle bezoekers beschikbaar is, en de Reuk, van het pittige geurmengsel van heide en naaldbos buiten tot de verse espresso en de heerlijke vegetarische versnaperingen binnen. Maar de vijfde, de tastzin, daar moest ik even naar vragen. Die blijkt gerelateerd te zijn aan de fraaie bloemstukjes die overal op de tafels staan, waarin zogenaamde ‘muziekdoosjes’ verborgen zijn. Een open kartonnen doosje waar in de dubbele bodem een elektronisch muziekwerkje verborgen zit dat bij aanraking (daar is hij dan) van een knopje aan de zijkant een melodietje speelt.

Ik kom regelmatig bij AudioXperience, dus weet ik hun filosofie - dat hifi veel meer is dan apparatuur - moeiteloos te herkennen in het thema en de uitvoering van de show. Het gaat om de totale beleving; de inrichting, je gemoedstoestand, je natje en je droogje...als dat allemaal als prettig ervaren wordt is de muziekbeleving ook veel intenser. Daar is over nagedacht, knap gedaan!

De Deelnemers
Geen dealershow zonder deelnemers, en bijna alle merken die AudioXperience voert waren vertegenwoordigd in Heeze. Er waren hier en daar zowaar noviteiten te beluisteren of er werden leuke nieuwtjes bekend gemaakt. Een korte beschrijving per demo-ruimte lijkt me het handigst (zie volgende pagina's). 


EDITORS' CHOICE