ARTIKEL

Simple Audio Roomplayer - Streaming van hoog niveau

Redactie HiFi.nl | 08 januari 2012

In het afgelopen najaar kwam je hem op de verschillende shows en beurzen al tegen – de Roomplayer van Simple Audio.

Het merk, dat een aantal jaar geleden opgericht werd door Peter Murphy van het Schotse Linn en sinds ongeveer een jaar in Nederland is opgenomen door importeur Audiac, heeft met deze bijdrage aan het tijdperk van streaming een triple threat af willen leveren: gebruikersgemak, totaalaanbod en een bijzonder hoge weergavekwaliteit.

Na een middagje in de luisterruimte van Audiac in Nieuwegein doorgebracht te hebben, is de conclusie waar een recensie doorgaans mee eindigt bij dezen alvast helder: Peter Murphy en zijn team bij Simple Audio zijn daar meer dan in geslaagd.

Murphy, die voorheen jarenlang bij Linn werkte, is de drijvende kracht achter het nieuwe concept van de Simple Audio Roomplayer, waarbij hij koos voor de high-end audio benadering. Belangrijke verschillen met andere streaming producten zijn dan ook dat Simple Audio 24-bit audio weergeeft, en dat de streaming via de netspanning in huis loopt, en niet via het wifi netwerk. Al is aansluiten met netwerkkabels desgewenst wel mogelijk.

Simple Audio
De ambitie van het jonge merk Simple Audio is vanaf de start gemakkelijk samen te vatten: het ontwerpen en ontwikkelen van een nieuw HD systeem dat digitale muziek voor iedereen toegankelijk maakt. Murphy: “Ik wilde een systeem creëren dat zowel nu als in de toekomst de best mogelijke kwaliteit audio levert, dat zowel simpel te installeren als te gebruiken is. Daarnaast moet het kunnen voorzien in mijn eigen muzieksmaak, maar ook in die van een gezin, en moet het een betaalbare totaaloplossing vormen om studiokwaliteit muziek, zoals door artiesten bedoeld, in de huiskamer te krijgen.”

Het doel was duidelijk, het middel werd het samenstellen van een team experts op het gebied van sound engineering en productontwikkeling, in staat om de ambities realiteit te maken. Onder het motto ‘Simplicity takes a lot of hard work’ – wat zoveel wil zeggen als ‘alles in het werk gesteld om het simpel te houden’ – werd gewerkt met de nieuwste technieken en mogelijkheden om het concept van Murphy in één eindproduct gecombineerd te krijgen.

Naast de specificaties van het apparaat zelf werd daartoe ook gekeken naar de mogelijkheden van de recente HomePlug AV Powerline technologie voor de communicatie, waarover later meer, om niet van het doorgaans niet al te stabiele en tevens vaak drukbezette wifi netwerk afhankelijk te zijn. Het gemak waarmee je via het stopcontact één ruimte of een heel huis van kwalitatief hoogwaardige muziek kan voorzien, werd een doel binnen het project om de Roomplayer vorm te geven.

Roomplayer
De Simple Audio Roomplayer, het succesvolle resultaat van bovenstaande ambities, is het eerste HD systeem geworden dat 24-bit digitale muziek af kan spelen in deze prijsklasse, dankzij een combinatie van innovaties op het gebied van signaaltechnologie, hoge resolutie audio decoding en een krachtige interne versterking. Daarnaast is het kastje uitgerust met een geruisloze koeling, waardoor de afgespeelde muziek het enige hoorbare geluid is.

Het pakket van de Roomplayer I met geïntegreerde versterker is compleet met een netwerkkabeltje om direct op je breedband internet en luidsprekers aan de sluiten, de Roomplayer II is gemakkelijk aan een bestaande set met versterking toe te voegen. Inpluggen, Powerline communicatie tot stand brengen, de desktop controller downloaden en je kunt met al je favoriete muziek aan de slag.


EDITORS' CHOICE