REVIEWB&W

Prijsklasse 1: van 700 tot 1.400 euro

Gastauteur | 27 september 2007 | B&W

Idiote fratsen
Mirai T3214G

Mirai T3214G 4
Puntenscore: 55/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 85/100
www.mirai.eu -  799 euro

koopgids 32 inch schermen

Wat dit toestel in eerste instantie bijzonder maakt, is het prijskaartje dat er aan vast zit. De Mirai kost namelijk 799 euro, uitgesproken goedkoop voor een 32” scherm. Aan de achterkant scoort de Mirai een voldoende. Er zit een HDMI-input op, maar composiet- en S-video-inputs ontbreken. Ondanks het prijskaartje is de Mirai degelijk en vrij stijlvol afgewerkt. Alleen de meegeleverde voet vinden we minder geslaagd. De beeldkwaliteit bij tv-uitzendingen is - gezien de prijsstelling van de Mirai - redelijk goed. Op het vlak van bediening laat de tv dan weer een paar steken vallen. De ergste daarvan is wel dat de enter-knop niet op de ‘afgesproken’ plaats tussen de pijltoetsen in staat, maar dat de rechterpijl-toets hier dienst doet als enter-knop. We kunnen niet begrijpen hoe een fabrikant dergelijke idiote fratsen op zijn producten toelaat. Bij de test met dvd-materiaal valt op dat kleuren overgedreven gesatureerd zijn, maar dat kan opgelost worden door de corresponderende parameter in het menu aan te passen. Ook worden ‘pans’ niet al te vloeiend weergegeven en is hier en daar wat beeldruis te zien. Daarbij ziet het beeld er erg digitaal en hard uit, en is het contrast duidelijk beperkt.

Ondanks deze commentaren vinden we dat dit toestel voor 799 euro al bij al nog meevalt qua beeldweergave. De geluidsweergave is echter een regelrechte ramp: bas en midbas ontbreken volledig...


Prijskraker
Tatung V32MCGI

Tatung V32MCGI 44
Puntenscore: 67/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 90/100
www.tatung.com -  769 euro 

koopgids 32 inch schermen

Wat deze Tatung V32MCGI gemeen heeft met de hierboven geteste Mirai, is het uitermate sympathieke prijskaartje. Het toestel kost niet meer dan 769 euro, en is daarmee het goedkoopste uit de test. Het scherm is omkaderd met een dikke, matzwarte rand. Dat helpt het waargenomen contrast erop vooruit, zonder dat daar vervelende weerspiegelingseffecten aan te pas komen. Mooi zo. Bij het automatisch zenderzoeken draait de Tatung echter al meteen de soep in en krijgen we in één of andere Scandinavische taal “Varning: Ingen thjänst hittades” te lezen. Duh! Maar door de tv een keer uit- en weer in te schakelen, krijgen we het zaakje dan toch onder controle. De menu-instellingen zijn helder en duidelijk, maar de navigatiemethode had eenvoudiger gekund. Het plaatje dat we te zien krijgen bij tv-uitzendingen ziet er heel behoorlijk uit. Dat komt door de natuurlijke kleurenweergave en het achterwege blijven van digitale artefacten. Dvd-weergave valt dan weer erg tegen, met veel beeldruis en andere digitale rotzooi in het beeld. Wel verbetert met name de kleurenweergave nog een stuk door de ‘kleurenregelaar’ – die de intensiteit van de kleuren regelt – dicht te draaien. De geluidsweergave is redelijk. De laagweergave schittert zoals gebruikelijk door afwezigheid, maar mid en hoog kunnen ermee door.

Een echt goede tv zouden we deze Tatung niet durven noemen, maar wel één die verrassend goed presteert in verhouding tot zijn prijs.


Maatje XL
Acer AT3205

Acer AT3205 44
Puntenscore: 64/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 84/100
www.acer.nl -  999 euro 

koopgids 32 inch schermen

De Acer is een flink stuk breder dan de andere tv’s uit de test. Dat komt omdat er aan de zijkanten twee luidsprekers gemonteerd zijn. Dat was vroeger de gangbare methode bij de meeste tv-merken, maar gaandeweg zijn de luidsprekers verkleind en onder het scherm terechtgekomen. Eventueel kan je de Acer z’n luidsprekers er netjes afhalen en de geluidsweergave overlaten aan je stereo- of home theater-systeem. De AT3205 is ordentelijk afgewerkt, maar chique zouden we hem niet willen noemen. Wel is de Acer érg royaal uitgerust wat aansluitingen betreft, al heeft hij dan maar één HDMI-aansluiting. En omdat de tv over een ingebouwde DVB-T-tuner beschikt, zijn er twee antenne-ingangen voorzien. De eerste installatie – het aanduiden van de OSD-taal en de selectie van het land voor de zenderzoekloop – verloopt opvallend makkelijk. Een goed punt qua gebruiksvriendelijkheid, maar aan de andere kant zijn de veelgebruikte pijltjestoetsen op de afstandsbediening dan weer belachelijk smal geschapen. In eerste instantie zijn de kleuren zwaar oververzadigd, maar dat valt door een eenvoudige ingreep in het menu op te lossen. Verticale en horizontale camerabewegingen verlopen erg schokkerig. Daar komt bij dat de zwartweergave en het contrast geen beste indruk maken. Wie denkt dat de geluidsweergave dan wel erg goed zal scoren, komt bedrogen uit. De luidsprekers klinken metaalachtig en de basweergave blijft - gezien de kastinhoud van de speakers - ver onder de verwachtingen. Verder noteren we een onnatuurlijke kleurenweergave en heel wat artefacten.
MERK





EDITORS' CHOICE