ARTIKEL

Een korte rondleiding - Hifi-show WTC Leeuwarden

Menno Bonnema | 14 oktober 2015

Aangezien er zo veel audiomerken aanwezig waren, kunnen we hier niet alle presentaties noemen. Hier volgt een korte samenvatting van wat er zoal in het WTC te beluisteren viel. Grappig was daarbij dat de zalen ieder een naam van een stad hadden meegekregen. Zo kon je in het Friese (zowaar binnen een beperkte omtrek) meer dan elf steden aandoen.Yamaha gaf in het gezellige bruine café op de benedenvloer een uitgebreide demonstratie van onder andere de nieuwe soundprojector en natuurlijk het nieuwe MusicCast-project. Bowers & Wilkins demonstreerde in een ruime zaal een aantal van haar luidsprekers, Als echte nieuwigheid was daar de Bowers & Wilkins Zeppelin. Wellicht dat u nu denkt ‘maar die is was er toch allang’. Klopt, maar deze buitengewoon succesvole dockingstation is nog eens flink door de firma onder handen genomen. De Zeppelin is nu dockless - want wie dockt er nog? - en voorzien van bluetooth en Spotify Connect. Verder is het audio-gedeelte verbeterd, en is ‘de sigaar’ wat groter behuisd. Wat bleef: een indrukwekkende sound.

Over indrukwekkende audio-perfomance en compacte soundsystemen gesproken: NAIM stond in de open ontvangstruimte met haar eveneens succesvolle en Eisa award winnende Mu-so. In een ‘eigen’ zaal stond NAIM verder te demonsteren met de qua omvang alleen al indrukwekkende Ovator S800 luidsprekers, nieuwe eindversterking en streamers. En het geluid? Om over naar huis te schrijven: behoorlijk imponerend. Je moet er wel de juiste huiskamer voor hebben, wat afmetingen betreft. In dezelfde luisterruimte ontdekten we ook nog de tamelijk nieuwe Momentum SX5i van de luidsprekerfabrikant Neat uit Wales. Onopvallend qua uiterlijk, maar oh wat een geluid komt daar uit!

Bekoren
Verderop vonden we Daudio met hun opvallende Daudio W1 dipool design luidsprekers systeem. Mocht je de meeste luidsprekers saai vinden wat hun uiterlijk betreft, gun deze speakers eens een blik. En luister vervolgens naar wat er uit deze speakers komt.

Als we het toch over design hebben: in een andere, grote luisterruimte troffen we ‘the next big thing’ aan: de Devialet Phantoms, zij performden ook indrukwekkend. In dezelfde ruimte lieten de speakers van het Duitse high-end merk German Physics ook een fraai geluid horen. Daar hing natuurlijk wel een prijskaartje aan.

 

Dat het niet altijd het duurste van het duurste hoeft te zijn, bewees dan weer Tannoy in een paar zalen verderop. Met de nieuwe Revolution XT-serie zet de fabrikant een mooi betaalbaar product op de markt. Op het WTC werd de aansturing gedaan door een fraaie set van Creek. De combinatie kon ons zeker bekoren. 

Applaudisseren
Er was nog veel meer moois om te ontdekken, te veel helaas om hier allemaal te noemen. Toch willen we nog één naam noemen die hier niet onvermeld mag blijven. Eerder in dit verslag vielen al de namen van Ferrari en Bob Dylan. Hoe zat dat nou precies? Welnu, in de grote zaal beneden had Sound Emotions zijn intrek genomen. Met de imposante radiaalstralers van MBL aangedreven door de versterkers van Orpheus, werd daar het neusje van de zalm gepresenteerd, zowel qua prijskaartjes als prestaties. Even dacht ondergetekende toen deze de zaal binnentrad Bob Dylan himself te horen optreden. Het leek bijna de perfecte kopie van een live performance. Mede-organisator Cor van Empel (ook van Sound Emotions) wist te vertellen dat er zaterdag bezoekers waren geweest die na afloop gingen applaudisseren.


EDITORS' CHOICE