NIEUWSNeat

Neat Acoustics introduceert Momentum SX

Redactie HiFi.nl | 18 juni 2014 | Neat

Neat Acoustics heeft tijdens High End München de nieuwe Momentum reeks geïntroduceerd. Deze heet Momentum SX en vervangt de huidige Momentum serie. Nieuw is het topmodel Momentum SX7.

Eigenaar Bob Surgeoner was eigenlijk nog niet van plan om de Momentum onder handen te nemen. Echter heeft het succes van de Motive SX reeks ervoor gezorgd dat ze vonden dat deze technieken ook verwerkt moesten worden in de Momentum modellen. Neat Acoustics besloot de Momentum serie te verbeteren met een nieuwe cross-over en de nieuwe SXT-A1 tweeter, daarnaast had Bob ook een aantal ideeën die hij wilde doorvoeren in de nieuwe SX serie.

Natuurlijk was dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel van de componenten hebben fine-tuning nodig om de juiste balans te vinden zodat alles accuraat, open en muzikaal klinkt. De denkprocessen achter de verbeteringen zijn min of meer overeenkomstig met die van de Motive SX serie: Digitale bronnen en versterkers worden alsmaar beter en luidsprekerontwerpen moeten meegaan met deze opwaartse trend – speciaal op het gebied van hoge frequenties.

De nieuwe SXT-A1 geanodiseerde aluminium tweeter die ontwikkeld is voor de Motive SX serie blijkt ‘buitengewoon capabel om de prestaties die je verwacht van een luidspreker als de Momentum te kunnen leveren’, aldus het merk. Een van de redenen waarom de SXT-A1 tweeter zich onderscheidt van anderen is het ontwerp met flinke magneet die gemakkelijk een dynamisch geluid neerzet. Het enige wat nodig was voor de Momentum SX3 en SX5 was het aanpassen van de tweeter en het crossover om de prestaties verder te verbeteren.

Neat maakt bij de nieuwe crossover gebruik van Mundorf M-Cap Supreme condensatoren, M-Resist weerstanden en hoofdzakelijk Mundorf air-cored spoelen. De Momentum 4i, nu gewijzigd naar Momentum SX5, is optioneel verkrijgbaar met een voetplint die zorgt voor verbeterde stabiliteit, een lager zwaartegewicht en die zorgt dat de bass luidspreker in de voet altijd dezelfde weerstand krijgt vanaf de grond.

Momentum SX3 en Momentum SX5
Neat Momentums zijn visueel enigszins misleidend omdat ze meer drive-units bevatten dan het oog kan waarnemen. De Momentum SX3 is voorzien van een isobaric mid-bass unit die ‘veel verder gaat in het laag dan men normaliter van deze luidspreker zou verwachten’. De SX5 is voorzien van isobaric geladen sub-bass unit die is gemonteerd in de voet van de luidsprekerkast.

De Momentum SX7 is in de laatste fase van ontwikkeling en zal niet eerder op de markt verschijnen dan september. De SX7 is voorzien van een dubbele isobarische bass-mid driver om excursie te verminderen en de dynamische respons te verbeteren. De SX7 is standaard geleverd met de zware voetplint. De Momentum SX modellen zijn verkrijgbaar in de verschillende houtafwerkingen: American Natural Oak; American Walnut; Satin White and Black Oak. Prijzen beginnen vanaf 3350 euro per paar.


EDITORS' CHOICE