NIEUWSNaim Audio

Primeur: de nieuwe Naim Ovator S-800

Redactie HiFi.nl | 10 augustus 2012 | Naim Audio

Ook HiFi.nl moet zich aan embargo’s houden, maar nu mogen we hem aan je voorstellen: de Naim Ovator S-800. Deze luidspreker is de nieuwste telg van de Ovator serie, die werd voorgesteld tijdens de Hong Kong High-End Audio Visual Show. De meeste informatie wordt binnenkort bekend gemaakt op de website van Naim, maar we hebben alvast een paar bits and pieces voor je.

Andere leden van de Ovator familie zijn de Ovator S-600 en de Ovator S-400. De laatste kreeg in deze recensie van HiFi.nl een staande ovatie. Onze auteur legt in deze recensie uit waarom de Ovator serie destijds werd geïntroduceerd: “De luidsprekers van het merk vormden altijd een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat hun uiterlijk nogal een `acquired taste` was en hun voorkeursopstelling met de rug tegen de muur in veel luisterruimtes op praktische bezwaren stuitte. Voor de echte Naimist bleef dit altijd een beetje knagen. Daar is met de Ovator serie definitief een einde aan gekomen.” Voor de Ovator serie werkte Naim samen met ontwerper Karl-Heinz Fink.

 

De nieuwe Ovator S-800 wordt aangekondigd als de opvolger van de Naim DBL speaker. Met een gewicht van 93,5 kg is hij de zwaarste van de Ovator familie. De Ovator S-800 heeft een 82mm BMR drive unit. BMR staat voor Balanced Mode Radiator, wat een soort kruising is tussen een NXT paneel en een dynamische conus. Dit wordt ook toegepast bij de andere Ovators. Het voordeel van een dergelijke unit is dat deze een ruim frequentiebereik bestrijkt, en hij kan voldoende geluidsdruk leveren.


 
Wanneer je de Ovator S-800 in een kamer plaatst, heeft hij een frequentiebereik van 20 tot 35.000 Hz. Het rendement ligt op 89 dB en de nominale impedantie is 4 Ohm (minimum-impedantie ligt op 3,9 Ohm). De Ovator S-800 is langer dan de andere Ovator telgen. Hij heeft een lengte van bijna 1,4 meter (1393 mm om precies te zijn) en hij wordt afgewerkt in Gloss Rosewood. De luidspreker heeft gebogen zijkanten en een glooiende bovenkant om staande golven tegen te gaan. Aan de onderkant zitten 10mm roestvrijstalen spikes.

De luidspreker komt uit in een actieve en een passieve versie. Of zoals Naim het zelf zegt: “Active is when each drive unit is connected to a different amplifier and the crossover is electronic and between the power amplifiers and the pre amplifier. This delivers the finest performance. In passive form, with a crossover built into the die-cast aluminium plinth, the Ovator S-800 can be connected to one amplifier. Customers often start with the passive version and then ugrade to an active system later.”

 

Het actieve model van de Ovator S-800 zal rond december 2012 verschijnen, het passieve model rond januari 2013. Het actieve model kost £27,500 (ongeveer 34 000 euro) per paar en het passieve model zul je kunnen aanschaffen voor £30,000 (ongeveer 38 000 euro) per paar. Rond 13 augustus wordt er meer informatie geplaatst op de website van Naim. Het is nog niet bekend wanneer en voor welke verkoopprijs de Ovator S-800 beschikbaar zal zijn in Nederland.

MERK

EDITORS' CHOICE