ARTIKELTeufel

Ontwikkeling door de jaren heen

Redactie HiFi.nl | 19 november 2011 | Teufel

Sinds 1990 zijn de luidsprekers van Teufel alleen nog maar direct via de fabrikant leverbaar. En omdat research, ontwikkeling, kwaliteitscontrole, magazijn en demonstratiezaal nog steeds in de handen van hetzelfde, ervaren team liggen, is de Teufel-prijspolitiek met alle voordelen nog altijd op basis van de directe aanschaf bij de fabrikant.

Teufel team (te) Berlijn

In 1996 presenteerde Teufel zich als het eerste Duitse bedrijf dat luidsprekers had met de THX-licentie – een bijzonder veeleisende standaard voor de weergavekwaliteit van home cinema-installaties. In hetzelfde jaar werd de twintigduizendste M 200 verkocht, misschien wel de meest verkochte luidspreker, en had het Teufel Theater 8 systeem (Teufel M 900 THX/M 6000 THX) haar debuut.

Europa`s grootste
Weer tien jaar later is Teufel de grootste directe verkoper van luidsprekers in Europa. Er wordt gestart met de 2.1 multimedia wereld; Concept C is het eerste model. Ook iTeufel wordt op de kaart gezet, en de iTeufel Clock, Dock en wekkerradio volgen. 

Teufel verhuist in 2007 onder een nieuwe eigenaar en directeur naar Gewerbehof Bülowbogen in Berlijn. Nieuwe, grote ruimtes in industrieel design van de jaren `20 zijn de perfecte basis voor de moderne luidsprekers en voor een topklasse klantenservice, zo stelt het bedrijf. De succesvolle LT-serie wordt met de modellen LT 2 en LT 5 uitgebreid, en de opvolger van de het klassieke System 5 THX Select verschijnt; de kleinste THX Select luidsprekerset ter wereld presenteerde zich in een nieuwe, nogmaals verbeterde versie.

Teufel Consono home cinema set

Met de System 9 THX Ultra 2 zet Teufel vervolgens een nieuwe maatstaf. Het system heeft een hybride technologie, waarbij twee actieve subwoofers in de vloerstaande zuilen zijn geïntegreerd. Teufel brengt op basis van deze techniek ook luidsprekersets zoals de Theater Hybrid 4 op de markt. In de jaren erna volgen diverse awards en prijzen in bladen en op websites, onder meer voor Theater 10, de iTeufel Box en System 9. Het Engelse Home Cinema Choice kroont System 9 THX Ultra 2 tot ‘Best Speaker System’, en er wordt opnieuw doorontwikkeld om een opvolger op de markt te kunnen zetten.

Raumfeld
2010 was het ‘Teufel-jaar’, waarin het Duitse merk onder het motto ‘Uitstekend Geluid, Voordelig Geprijsd’ haar dertigste verjaardag vierde. Later in het jaar wordt bekend gemaakt dat het merk zich ook op streaming gaat richten, door de inlijving van het audio streaming merk Raumfeld, én al haar werknemers. Raumfeld stelt gebruikers in staat draadloos van een groot aantal audioformaten en online audiodiensten als Napster te kunnen genieten, via een geluidssysteem dat voldoening biedt aan de ware audiofiel. Het hart van het Raumfeld systeem is een intuïtieve, gebruiksvriendelijke afstandsbediening, waarmee alle functionaliteiten van het geluidssysteem eenvoudig vanuit elke kamer te bedienen zijn.

De Teufel presentatie in Amsterdam (foto: Jiri Büller)

Afgelopen september tot slot kwam Teufel voor een presentatie naar Amsterdam, waar we kennis konden maken met System 10 THX Ultra 2, en het merk een greep uit het assortiment presenteerde, met onder meer enkele modellen van Raumfeld en Ultima 40 luidsprekers, de best verkochte Teufel speakers in Nederland. Ook bracht het merk in dezelfde periode nieuwe 5.1 home cinema sets op de markt.

Ultima 40

MERK

EDITORS' CHOICE