ARTIKELSony

4K school


Het Digital Motion Picture Center, waar filmmakers kennis maken met de nieuwste technieken.

Film schieten in 4K, dat doe je niet met een gewone camera. En al moet een regisseur en Director of Photography zijn techniek niet echt aanpassen zoals dat bijvoorbeeld voor 3D wel het geval was, toch is training en opleiding belangrijk. En dus brengt een van onze eerste bezoeken ons naar het 'Digital Motion Picture Center'.


De set van het DMPC is met opzet erg gedetailleerd en kleurrijk, zodat de voordelen van 4K duidelijk zichtbaar zijn.

Op deze soundstage bouwde Sony een kleine filmset die specifiek gebruikt wordt om filmmakers kennis te laten maken met 4K. De set bevat enorm veel detail en contrast, een bewuste keuze om de mogelijkheden van Sony's F65 camera te illustreren. Maar ook een duidelijke hint voor setbouwers en make-up mensen. De 4K-camera ziet alles en oog voor detail wordt dus echt belangrijk. Goedkope sets riskeren door de mand te vallen.

Hier leren filmmakers niet alleen werken met de nieuwste 4K-camera, maar ervaren ze ook de volledige workflow om van camerabeelden tot de uiteindelijke film te komen. Die bekijken ze dan in de aanpalende 4K-filmzaal.


De Sony F65 camera, een pareltje van techniek om 4K beelden mee te schieten.

We kregen de kans om zelf wat te spelen met de F65 camera, een pareltje van techniek.

De camera gebruikt een 20 Megapixel sensor met een 8K-grid. Die extra resolutie in de sensor zorgt voor extreem gedetailleerde 4K-beelden.Combineer dat met een kleurbereik dat beter is dan dat van 35mm film en een dynamisch bereik van 14 f-stops(goed voor een contrast van 16384:1) en je begrijpt dat de F65 heel wat te bieden heeft. De camera kan bovendien opnemen aan snelheden van 1 frame per seconde tot 120 frames per seconde. Uiteraard genereert de camera aan een razend tempo reusachtige hoeveelheden data, van 220Mbps (voor HD) tot 2Gbps voor 8K raw. Om die op te slaan gebruikt men SR Memory Cards. Die hebben een capaciteit van 256 en 512MB en zelfs eentje van 1TB! Op een 1TB kaart kan je ongeveer een uur 4K raw footage opnemen.


EDITORS' CHOICE