ARTIKELSony

'Mastered in 4K': de eerste titels

Deze films met een 'Mastered in 4K'-label mag je binnenkort al in de winkel verwachten:

The Amazing Spider-Man
Total Recall (2012)
Ghostbusters
Battle: Los Angeles
The Karate Kid (2010)
Taxi Driver
Angels & Demons
Glory
The Other Guys
Spider-Man (2002)

Geweldig! Het best mogelijke beeld, uitgebreide kleuren en perfecte audio. Maar opgelet, niet iedereen zal het onderste uit de kan halen met deze schijven. Wat heb je daarvoor nodig?

Wie kijkt op een gewone Full HD tv / Blu-ray-speler combinatie mag het 'Mastered in 4K' logo beschouwen als een kwaliteitslabel. Het best mogelijke beeld en geluid. Maar ook niets meer dan dat.

Om het extra detail dat toch nog verborgen zit in de schijf terug naar boven te halen heb je uiteraard een 4K-televisie nodig. De vraag is echter of de scalers van andere fabrikanten ook in staat zullen zijn om dat detail terug tevoorschijn te halen. Dat heeft op zich niets te maken met de kwaliteit van die scalers. Maar Sony Pictures en Sony TV hebben natuurlijk 'inside information' over hoe de scaling gebeurt. Mogelijk heeft Sony's 4K X-Reality Pro chipset dus een voetje voor in dit geval.


Het XV color logo wijst apparaten aan die met een uitgebreid kleurbereik overweg kunnen.

Voor de uitgebreide kleurweergave moet je dan weer beschikken over een Blu-ray-speler én televisie met XvYCC ondersteuning (te herkennen aan het logo xvColor). Bovendien moet je televisie ook over een uitgebreid kleurpalet beschikken. En het is vooral dat laatste waar het schoentje wringt. Al onze televisies worden momenteel specifiek gemaakt om het HDTV kleurbereik te ondersteunen. Televisies met een ruimer kleurbereik zijn een zeldzaamheid. Voorlopig zal dat dus enkel lukken op de nieuwe X9005 en W900 reeksen van Sony die gebruik maken van de nieuwe Triluminos technologie. Maar in theorie zijn dus ook toekomstige televisies van andere fabrikanten met xvColor en een ruim kleurbereik geschikt voor weergave. Maar net zoals bij de upscaling mag je er vanuit gaan dat Sony een voetje voor zal hebben. De 'Mastered in 4K' schijven zijn immers specifiek gemaakt om er op hun best uit te zien op de nieuwe Triluminos schermen.


De Sony X9005 reeks zijn niet alleen 4K TV's (55 en 65 inch), het zijn voorlopig ook de enige televisies die een uitgebreid kleurpalet gebruiken waarmee de 'Mastered in 4K' Blu-rays volledig tot hun recht komen.

Is het verschil groot genoeg om nieuwe aankopen te rechtvaardigen? We konden deze nieuwe content bekijken in een prima testopstelling. Aan een zijde het origineel 4K-beeld, aan de andere kant een Sony 4K-TV die de 'Mastered in 4K' Blu-ray versie toont. Het extra detail dat in deze schijven zit levert inderdaad een haarscherp beeld op de 4K-TV, en het verschil met de originele 4K-content is zeer subtiel. Tot er een nieuwe standaard is voor 4K-schijfjes, downloads of wat het formaat ook wordt zijn deze schijven een goede tussenstap.

Voor de kleurweergave werd de schijf getoond op een Sony W905 (met uitgebreide kleurweergave) en op een Sony W805 (standaard kleurweergave). In de meeste filmfragmenten ('The Karate Kid (2010)') zagen we zelden of nooit het verschil. Enkel wanneer er grote dieprode vlakken zichtbaar waren of uitgesproken groen konden we het verschil zien. We waren zelf verrast hoe subtiel en beperkt het verschil was. Verwacht dus geen spectaculaire veranderingen.

Sony heeft zijn best gedaan om het 'Mastered in 4K' logo inhoud te geven. Het is zeker meer dan een marketing truc. Maar om die extra meerwaarde er uit te halen moet je wel de allernieuwste én allerduurste televisie in huis halen. Een 4K-scherm mét uitgebreid kleurbereik en xvColor ondersteuning, voorlopig dus alleen bij Sony te krijgen. Voor alle andere kijkers is dit logo enkel een kwaliteitslabel dat garantie staat voor onberispelijk beeld en geluid maar niet meer dan dat.

Conclusie

In Hollywood is men helemaal klaar voor 4K, en het is duidelijk dat Sony er behoorlijk in investeert. Nieuwe films worden in 4K geschoten, en oude meesterwerken worden langzaam maar zeker in 4K gedigitaliseerd, waarbij ze bovendien een belangrijke opfrisbeurt krijgen.

Sony levert ook alle apparatuur en diensten vanaf de camera tot in de woonkamer. In de cinemazalen is 4K al volop aanwezig.

Toch ontbreekt er in de woonkamer nog een schakel: consumenten kunnen nog steeds geen echte 4K-content op eenvoudige wijze in huis halen. 'Mastered in 4K' Blu-rays zijn een prima tussenstap, maar niet 'the real Mccoy'. Sony's streamingdienst voor 4K-films komt voorlopig nog niet naar Europa en het blijft ook nog even wachten op een eventueel nieuwe Blu-ray standaard.


EDITORS' CHOICE