NIEUWSArcam

Arcam Solo Neo & Elac FS187 Special Edition - muzikaal duo

Redactie HiFi.nl | 17 augustus 2012 | Arcam

In de muziekwereld kom je veel succesvolle duo’s tegen, in allerlei genres. The Allman Brothers, Public Enemy, Simon & Garfunkel, om er in de greep maar drie te noemen. Al is dat laatste tweetal een slecht voorbeeld, want Simon heeft Garfunkel niet nodig, en andersom kun je dat niet zeggen. Als je het aan Paul Simon zou vragen, is het antwoord overigens eenduidig: The Everly Brothers. Nog zo’n mooi tweetal.

Ook in de hifi zijn er duo’s die samen goed overweg kunnen. Zo staan Arcam en KEF bekend om de geslaagde samenwerkingen (niet voor niets beiden onderdeel van GP Acoustics), werken Naim en Neat fijn samen (idem, want beiden in het pakket van Latham) en zijn NAD en DALI een goede combi (AND Benelux).

Vorig jaar noemden we Arcam en Dynaudio, twee niet gelieerde partijen, een ‘Match made in heaven.’ Omdat Sander Janssen van Arcam-importeur Audiac ons liet weten dat die vlieger ook opgaat voor de Arcam Solo Neo en de vorig jaar door HOBO hifi op de markt gebrachte ELAC FS187 Special Editions, moesten we de muzikaliteit van die combinatie maar eens op de luisterbank leggen. Een Brit en twee Duitsers, dat belooft wat..

Opstelling
Om een samenwerking tussen twee merken ingewikkelder te maken, is de bekabeling een derde partij die een aandeel heeft in de hifiset. Omdat KEF vaak wordt aangestuurd door Arcam, AudioQuest daar een geschikte verbinding voor is en ook Johan Coorg tijdens presentaties van de KEF Blade en, recenter, de LS50 (presentaties waarbij de luidsprekers eveneens op versterking van het Britse Arcam aangesloten worden: de FMJ D33 en de A38 geïntegreerde versterker, zo zagen we in München) herhaaldelijk uitkomt bij het Amerikaanse kabelmerk, besluiten we hier ook AudioQuest in te schakelen. Coorg zweert bij de Redwood-serie luidsprekerkabels, wij opteren voor de Type 8 kabels.

De Solo Neo wordt direct op de luidsprekers aangesloten, en er is dus geen sprake van een losse versterker of DAC. Ook over een interlink hoeft niet nagedacht te worden, en is het opstellen van de set slechts een kwestie van twee custom Type 8 kabels van AudioQuest vanuit de ELAC’s in de Solo Neo te prikken. En niet alleen het aansluiten is een piece of cake, ook het verdere inleiden van deze muzikale luisterervaring is een eitje; we hebben immers al recensies van de Arcam Solo Neo, de Solo Mini én de ELAC FS187’s die getuned werden door HOBO hifi, dus voor een uitgebreide bespreking van de individuele componenten (en alle mogelijkheden van de Solo Neo) is de lezer al meer dan voorzien.

In de recensie van de Solo Neo werd onder meer geschreven dat-ie ‘een succesvolle troonopvolger’ is van de Solo; ‘succes gegarandeerd’, zelfs. De ELAC’s werden in hun respectievelijke recensie ‘een ijzersterke troef’ van het Duitse luidsprekermerk genoemd. Het kan haast niet anders of de combinatie van de twee levert bewonderenswaardige muziek op. Uit de inleidende tekst viel dan ook al op te maken dat de bespreking die kant op zou gaan. Want dat er muziek in deze samenwerking zit, is een understatement.

MERK

EDITORS' CHOICE