ARTIKEL

Primeur: KEF LS50 Jubileumeditie

In de voorbeschouwing al aangekondigd, en op de vrijdag van High End officieel: de lancering van de KEF LS50 jubileumspeaker, een monitor met heel wat meer in zijn mars dan het formaat doet vermoeden. Tevens een persprimeur, zeker voor Nederland, dus bij dezen!

KEF ontvangt ons in de luisterruimte voor een uitgebreide kennismaking met de nieuwe monitor, bedoeld om studiokwaliteit audio in de huiskamer te krijgen.

Uiteraard is het woord eerst aan Martin Klaassen, CEO van GP Acoustics, die zichzelf meteen afvraagt waarom hij de pers om 10u bijeen geroepen heeft. "Je moet dat nooit vóór de middag doen, en nooit zonder buffet..". De deze morgen verzamelde pers heeft echter voor nu genoeg aan de bijzondere kennismaking met de LS50, zeker wanneer we er even later voor het eerst naar mogen luisteren. 

Collega Steve neemt het woord over, roemt de High End als `undoubtably the best hifi show in the world` en kondigt vervolgens -wie anders- Johan Coorg aan om na de inleidende woorden over het jubileumproject te praten. "Johan is Mr. HiFi; if you cut his arm, he bleeds little blue cables." Hij vertelt geanimeerd over de introductie van vorig jaar (de Blade, uiteraard), ook onderdeel van de vijftigste verjaardag van het Britse merk, nu aangestuurd met een hifimeubel vol Arcam. 

Dan volgt de LS50. Een hommage aan de LS3/5a luidsprekers, waar KEF op verzoek van de BBC drivers voor ontwikkelde, maar nu met moderne technologie. De LS3/5a zijn, ondanks dat ze initieel niet bedoeld waren als hifi speakers ("they came out like that") nog steeds uitstekende luidsprekers, maar met moderne toepassingen zijn de beste onderdelen nu aangewend om samen met de Uni-Q techniek tot een compact verpakt geheel te komen dat met recht een jubileumeditie genoemd mag worden. 

"De LS 3/5a is nog steeds een zeer goede luidspreker, maar door de huidige technologieën konden we een nóg betere maken," legt Mark Dodd, Head of Research KEF, tussendoor uit. "Computersoftware bood ons de mogelijkheid tot gedetailleerde analyse, waarvan we de resultaten deels al hebben toegepast in de Uni-Q driver, die we al gebruikten in de Blade."

"Maar we wilden verder, kregen ook de vrije hand om tot nieuwe, baanbrekende technieken te komen. De LS50 heeft drie geheel nieuwe elementen: een gebogen baffle om reflectie tegen de klankkast tegen te gaan en die zorgt voor een wijds geluid, nieuwe demping die vibratie moet voorkomen en een nieuwe ovaalvormige baspoort met flexibele wand die resonantie van de middentoon tot een minimum beperkt."

"Door deze drie elementen te combineren, krijg je een helder, wijds geluid en een brede sweet spot. We wilden een luidspreker maken die weergeeft wat de muzikant speelt, niet wat de luidspreker ervan maakt. De LS50 biedt een schone en accurate geluidsweergave."


EDITORS' CHOICE