ARTIKEL

ELAC FS-187 Special Edition van HOBO hifi


Redactie HiFi.nl | 16 december 2011 | Fotografie PHOTO40 |

HOBO hifi introduceerde onlangs een nieuwe Special Edition. Nadat de hifispecialist enkele jaren geleden de Dali Ikon 2 en 6 aanwendde om er het eigen stempel op te drukken, was nu de Elac FS-187 aan de beurt om het predicaat HOBO hifi S.E. aangemeten te krijgen.

We spraken met commercieel directeur Rogier Gülicher van HOBO om te achterhalen hoe deze nieuwste telg tot stand is gekomen, en hoe je een luidsprekermerk zover krijgt één van hun paradepaardjes aan je wensen aan te passen.

HOBO hifi heeft vaker blijk gegeven van verkooppersoneel met goede oren, getuige de eerdere Special Editions die de zaak op de markt bracht. Net wat meer getuned, net wat betere componenten, betere interne bekabeling of een filter waaraan meer aandacht besteed is, zo schreven we een in recensie van de Dali Ikon 2 en 6 S.E., waardoor de klant meer waar voor zijn geld krijgt. 


De Elac FS-187 Special Edition van Hobo HiFi (PHOTO40)

Eerdere versies
“We hebben zoals bekend een ‘eigen versie’ van de Dali Ikon 2 en 6 op de markt gebracht, een Special Edition die destijds behoorlijk succes had,” vertelt Rogier. “We zijn sindsdien eigenlijk altijd wel op zoek geweest naar een luidspreker die geschikt was om een vergelijkbare behandeling te krijgen.”

De Ikons veranderde bij het traject naar het model Special Edition dermate, dat HiFi.nl de luidspreker destijds aan de genoemde zelfstandige test onderwierp. Beide modellen werden voor de test, die verzorgd werd door René van Es, in een set met een Marantz CD-speler, een Musical Fidelity DAC en een Van Medevoort geïntegreerde versterker opgenomen voor een uitgebreide demonstratie van hun kunnen.

De conclusie van de bespreking loog er niet om. René, die eerder de ‘gewone’ versies van beide modellen ook al eens aan de tand voelde, kon op meerdere fronten de door HOBO aangedragen verbeteringen opmerken. Duidelijk meer getuned, preciezer in de weergave en met veel snelheid en pit, maar ook – en belangrijk – met behoud van het losse en vrije eigen karakter van de luidspreker, zo tekende hij op. “Behoud al het goede, voeg een snufje toe” moest volgens hem het devies van HOBO geweest zijn.

De Dali Ikon Special Editions (2006 - (c) Jiri Büller) - klikbaar voor groter formaat

EDITORS' CHOICE