REVIEWSangean

Review Sangean DDR-53BT: all-in-one van tafelradiospecialist

Rob Nijman | 03 november 2024 | Sangean

SAMENVATTING

De Sangean DDR-53BT is een alleskunner die geschikt is om op aardig wat plekken in huis het leven net wat leuker te maken. De vier-sterren-beoordeling is gebaseerd op de originele prijs, maar met de huidige jubileumactie van Sangean (ruim 50 procent!) is dit een no-brainer. Lees snel verder!

PLUSPUNTEN

  • Plezier van een echte all-in-one
  • Design en afwerking
  • (Bedienings)mogelijkheden
  • Audioweergave
  • Display

MINPUNTEN

  • Levert wat detail in op lagere volumes
  • Veel alternatieven in deze prijsklasse (maar niet met de huidige actieprijs!)

Sangean draait al een halve eeuw(!) mee in de overvolle markt van radio’s in zo’n beetje alle categorieën – wereld-, wekker-, tafel-, bedraad, draadloos, et cetera – dus als het merk met een nieuw model komt, dan weet je zo’n beetje van tevoren met welke kwaliteit je te maken hebt. In het verleden ging ik al eens met een klein model voor op m’n nachtkastje aan de slag, maar voor deze review werd er van- uit het Europese hoofdkwartier in Venlo een compleet alles-in-één systeem gestuurd. Dat is weliswaar een veelgebruikt begrip in de audio, dat al begint bij actieve speakers waar je geen versterker op aan hoeft te sluiten, maar in het geval van de Sangean DDR-53BT mag je dat ‘alles’ heel letterlijk nemen. De DAB+ radio met bluetooth ondersteuning (aptX) en infrarood afstandsbediening heeft namelijk ook ‘gewoon nog’ een cd-speler aan boord. Benieuwd!

Sangean DDR-53BT in de post

Als ik bij m’n buurman aanbel omdat ik het pakketje vanuit Venlo net gemist heb, verontschuldig ik me voor het feit dat hij op zo ongeveer de warmste dag van het jaar zo’n lompe doos moest aannemen. Bij het overnemen van het pakket blijkt het formaat echter bedrieglijk, want het gewicht stelt niet zoveel voor. Althans, het pakket is echt een stuk lichter dan de omverpakking doet vermoeden.

Ook bij het uit de eigen doos tillen van de DDR-53 verbaas is me over het gemak waarmee ik de fraaie kersenhouten radio op kan pakken om op de tafel te plaatsen. Dat was bij mijn laatste reviews van tafelradio’s en actieve speakers van vergelijkbaar formaat, met name die van het Duitse Teufel, wel even anders. Waarbij ik wel op wil tekenen dat schijn bedriegt omdat het geheel toch een nette 3 kilo weegt – alsnog met twee handjes verplaatsen dus! – en de behuizing van de compacte, relatief platte ‘53’ zeker heel degelijk overkomt.

Sangean DDR-53BT: wat is het?

De DDR-53BT is een compact alles- in-één muzieksysteem. Het apparaat biedt talrijke aansluitings- en afspeelmogelijkheden, zoals digitale radio (DAB+), audiostreaming via bluetooth, cd-speler en de mogelijkheid om de bestande te streamen vanaf andere media. Eigen muziekbestanden kunnen worden afgespeeld op het apparaat via USB, SD-kaart of cd. De DDR-53BT biedt de mogelijkheid om het geluid aan te passen door middel van een equalizer om de geluidscapaciteit optimaal te benutten en ook te voldoen aan de individuele smaak van de luisteraar. De DDR-53BT is ook uitgerust met een infrarood afstandsbediening.

Voor de audioweergave kan ‘de 53’ bogen op de akoestische afgestemde houten (‘natuurlijke kers’) behuizing, waarin twee 2.5-inch units schuilen – die je desgewenst aan de buitenwereld kunt laten zien door de zwarte grills aan weerszijden van het frontpaneel te verwijderen. Niet magnetisch, maar de vier kleine pinnetjes in iedere hoek geven de OCD’er in je net zo goed een aangenaam gevoel als je ze in de vier corresponderende gaatjes steekt.

Een klasse-D versterker zorgt voor de aansturing met een vermogen van tweemaal 7 Watt.

Bediening

De DDR-53BT heeft een intuïtief hoofdmenu voor elk van de verschillende modi, eenvoudig te openen via de knop ‘source’ of ‘media’. Het display, dat zichzelf direct na aansluiten en aanzetten corrigeerde voor wat betreft de juiste datum en tijd, is groot genoeg om de nodige informatie weer te geven, en leest bij radiostations bijvoorbeeld ook netjes de titel en uitvoerende uit.

Ook treble bass- en EQ- regeling is in het menu te vinden, en er zijn enkele standaard geluidsmodi: Flat, Jazz, Rock, Klassiek, Pop en Nieuws. Aanvullend kun je dus via ‘Mijn EQ’ aan de slag met de regeling van lage en hoge tonen. Qua aansluitingen vind je aan de achterkant behalve AC-in en AUX-in ook line-out, een hoofdtelefoonaansluiting en de mogelijkheid om er een SD-kaart met audio in te schuiven.

Extra SD-feature daarbij: je kunt vanaf elke bron audio rechtstreeks op de kaart opnemen. je favoriete radio(praat)programma hoef je dus ook nooit meer te missen. 

Nog een fun fact: de DDR-53BT is aan de achterzijde tevens voorzien van twee 5V1A oplaadpoorten om je smartphone of tablet van energie te voorzien terwijl je ze al dan niet als bron aan het gebruiken bent, zoals ‘vroeger’ de docking stations maar dan met een USB-snoertje.

Ook kan via USB-B een software update uitgevoerd worden. Last but not least is er voorzien in een afstandsbediening met nagenoeg alle denkbare opties voor als de radio niet binnen handbereik staat.

Sangean DDR-53BT: wat kan het?

Wat wil je dat het kan? Tafelradio’s zijn vrij universeel inzetbaar in huis, en dat is met deze Sangean niet anders. Beginnend in de slaapkamer, mits je nachtkastje breed genoeg is (de DDR-53BT meet iets meer dan 32 centimeter breed, met een hoogte van 22.3 centimeter en een diepte van bijna 11), waar de slaap-, alarm- en snooze-functie je zowel ’s avonds als ’s ochtends van je muziek of radiostation van voorkeur kunnen voorzien. Achtergronddeuntjes tijdens je hobby of werkzaamheden? Prima, de 53 draait as we type een concert-cd van The Rolling Stones (Flashpoint, waar ik net het stof van afgeblazen heb), terwijl Mick Jagger zich hardop afvraagt van welk album Factory Girl ook weer komt. En ik heb het zelf niet geprobeerd, maar kan me ook een prima thuis voor deze radio voorstellen in je keuken, waar het natuurlijke kers een fraaie aanvulling op het interieur kan zijn. Over radio gesproken, dat kan dus via DAB+. Zo heb je via de digitale ether al je favoriete stations, en vind je alle landelijke en regionale publieke en commerciële radiostations die je kent van FM. ‘Meer zenders, geen ruis en betere kwaliteit’, zo luidt de slogan, al heb je met dank aan de uitschuifbare antenne achterop ook nog gewoon toegang tot FM.

Sangean DDR-53BT: hoe klinkt dat?

Voordat het zover is en je met je muziek aan de slag kunt, bepaal je uiteraard eerst via welk(e) bron of medium je dat gaat doen. Bij het aansluiten hier was de keuze snel gemaakt en ging ik via de knop ‘source’ naar de eerste optie: DAB. Direct verschijnt ‘BBC World’ op de display, waarna ik via tuning door de mogelijkheden zap. Aangekomen bij Kink (de zenders staan op alfabet) druk ik op select en krijg ik de stem van Stefan Koren te horen die een nummer van Thelonius Monster aankondigt. Wacht, Monster? Ik had na ‘Mon’ een andere letter verwacht, maar het blijkt om een Amerikaanse rockband te gaan waar ik nog nooit van gehoord heb, maar die dus vernoemd is naar de wereldberoemde jazzmuzikant.

Vervolgens maak ik met m’n telefoon een snelle foto ter bewijs dat ik het voorgaande niet uit m’n duim gezogen heb om de werking van de display van een gepaste anekdote te voorzien.

De titel van het nummer heb ik namelijk net gemist, maar de display helpt ook daarbij: ‘Body and Soul?’ is de track, waarvan ik even later een toffe YouTube-video vind, live op Pinkpop 1993, met een hoop mensen die duidelijk wèl van de band gehoord hebben. Enfin, dat YouTube staat uiteraard even los van de weergave van Thelonius Monster op de Sangean tafelradio. Ik blijf het inderdaad ‘de tafelradio’ noemen, dat is toch net wat praktischer dan de ‘DDR- 53BT DAB+/FM-RDS/CD/USB/SD/Aux/ Bluetooth Houten Kast Radio’ waar de Sangean-website over spreekt. Om de ‘nieuwe’ muziek van Thelonius Monster wat beter op waarde te kunnen schuiven, begin ik met het volume te spelen. Zoals wel vaker bij dit formaat en type speaker, heb je te maken met een soort dempende deken die de weergave weliswaar ideaal maakt voor achtergrondluisteren, maar waar je het volume even ‘doorheen’ moet duwen om in de muziek op te kunnen gaan.

Het punt waarop de Sangean dat grotere en vooral ruimere geluidsbeeld bereikt, is zo rond de 10-12 op de teller. Het volume gaat daarna nog door tot, dus maak je geen zorgen: je hoeft ‘m bepaald niet op standje ‘doof’ te zetten om van de weergave te kunnen genieten (de max is 30!). Terwijl dj Koren inmiddels bij The Cure is aangekomen, bedenk ik me hoe weinig ik eigenlijk naar radio luister. Althans, naar Nederlandse radiostations. Ik rijd geen auto en werk niet heel vaak op kantoor of andere gedeelde werkruimte.

Muziek in de woonkamer is vrijwel altijd via Tidal op de Marantz Stereo 70s / ELAC FS 187-combi die tevens dienst doet als home entertainment-set (aangesloten op zowel de tv als een NAD blu-rayspeler), boven in de werkkamer is het een volledig willekeurige afwisseling van Tidal en Radio Paradise op een set Ruark MR2 actieve speakers aan weerszijden van m’n beeldschermen.

Het voorgaande is bedoeld om je een idee te geven van de apparatuur waar ik doorgaans naar luister, waarbij met name de Ruark een prima concurrent is voor wat de Sangean hier weg zet. Het verschil is dat de stereo-opstelling met het Britse Ruark een veel breder stereobeeld mogelijk maakt, maar daarbij wel beperkt is tot voornoemde audiobronnen – terwijl de Sangean daar onder meer een cd- speler als alternatief aan toevoegt. Over dat laatste word ik wel enthousiast, want een dedicated cd-speler heb ik al een tijd niet meer in huis, en de NAD beneden eet vrijwel uitsluitend dvd’s en blu-rays, maar m’n cd’s heb ik nog!

Schuif je een cd in de lader, dan hoef je vervolgens niet met ‘source’ aan de gang: de Sangean begrijpt wat je aan het doen bent, en schakelt over van radio naar cd-speler. Enkele seconden later begint pardoes Once in a Lifetime te spelen, niet track 1 maar track 6 op het gekozen album Stop Making Sense van Talking Heads. Een glitch, of is dit waar ik de vorige keer gebleven ben? Flashpoint van de Stones begon wel gewoon op nummer 1, dus het zal het eerste wel zijn. Hoe dan ook druk ik op stop en weer op play, nu vanaf het begin – zoals het hoort.

(Om dezelfde reden vermijd ik ook altijd de functie ‘shuffle’ – stel je voor dat je favoriete artiest drie weken wakker heeft gelegen om de juiste volgorde van z’n album te bepalen, en dat jij dat album dan doodleuk op shuffle zet...).

“Hi. I’ve got a tape I wanna play”, zegt David Byrne vervolgens in de eerste tellen van openingstrack Psycho Killer. Hij weet tenslotte niet dat ik ‘m op cd aan het afspelen ben.

Het ‘door-de-deken-heen’ volume van standje 12 van bij Kink zojuist blijkt ook voor de cd-speler zeer geschikt, zo ontdek ik als ik niet veel later alweer met het voetenwerk van Byrne mee zit te tikken. Enthousiast klik ik via de ‘EQ’- butten op het frontje door naar ‘Rock’ als geluidsmodus van voorkeur, en geef ik en passant de bass via hetzelfde menuutje ook nog wat plusjes. Het resultaat is een lekker vol geluid, dat je – eerlijk is eerlijk – nog vrij gemakkelijk kunt herleiden naar de positie van de speaker (lees: verwacht hier geen ‘verdwenen’ luidsprekers die je geblinddoekt maar moeilijk aan kunt wijzen), maar het is dan ook sinds de twee keer zo dure Naim Mu-so Qb 2 dat een single-source speaker echt op z’n plekje wist te verdwijnen in deze exacte ruimte.

De Sangean zet evenwel een dynamische weergave weg die ik niet eerder gehoord heb uit een speaker die maar net wat hoger is dan de gemiddelde soundbar. Wel eens beter gehoord? Zéker. Maar de Sangean DDR-53BT levert een fraaie allround weergave die van de muzikale alleseter een mooi totaalplaatje maakt.

Is de DDR-53BT dan vooral geschikt voor dampende rock of stevige new- wave pop? Neen, het aansluitende Sigh No More van Mumford & Sons laat horen dat subtiele(re) muziek ook een thuis heeft in deze tafelradio. Switch de voorkeursmodus naar jazz en de toeters op de titeltrack steken bijna uit de speakers naar buiten, alsof ze de grills er weer af willen duwen. Het volume staat inmiddels op 20. Niet omdat lager geen mooi resultaat geeft, maar omdat ik alleen thuis ben en we het stadium ‘achtergrondmuziek en meeschrijven’ allang gepasseerd zijn, en ons inmiddels bevinden bij ‘recht voor de speaker gaan staan en de zakken van je korte broek aftasten voor plastic muntjes om richting de festivalbar te lopen’.

Conclusie

De Sangean DDR-53BT is een alleskunner die geschikt is om op aardig wat plekken in huis het leven net wat leuker te maken. Het ontwerp en de uitvoering (nog één keer: ‘natuurlijke kers’, naar we begrijpen vanuit de fabrikant om aan te geven dat het om onbewerkt, echt kersenhoutfineer gaat) zijn een fijne combi van modern en retro, in gelijke delen geschikt voor zowel 19de-eeuwse keukens in 18de-eeuwse huizen als voor grote witte slaapkamers van dead-tech, post-moderne McMansions. 

Maar wees gerust: ook voor gewone woon-, slaap- of werkkamers in een huis zoals dat van jou en mij.  

Het feit dat het stoffen ‘luikje’ (of hoe noem je die carwash- slash brievenbusborsteltjes?) van de cd-speler in dezelfde stof en dezelfde kleur is uitgevoerd als de speakergrills onderschrijft de aandacht voor detail in het design. Keus genoeg qua afspeelmogelijkheden, deze ‘DAB+/FM- RDS/CD/USB/SD/Aux/Bluetooth Houten Kast Radio’, met de prettige weergave als de natuurlijke kers op de taart. 

Jubileumactie: ruim 50 procent korting

De vier-sterren-beoordeling tot slot is gebaseerd op de originele prijs van 529 euro, maar met de huidige jubileumactie van Sangean is dit een no-brainer. Om de 50ste verjaardag op te luisteren, gaat er ruim 50 procent van de prijs af, en je krijgt er zelfs nog een gratis WR-7 bluetooth-speaker ter waarde van 119 euro bij ook!

Ga naar de Actiepagina

Sangean DDR-53BT
529 euro | tijdelijk voor 259 euro | eu.sangean.com

MERK





EDITORS' CHOICE