Een voordeel van #thuiswerkgate is dat het de tijd en ruimte geeft om even een inventarisatie te maken van wat er in het afgelopen jaar zoal op HIFI.NL verschenen is, en waar we de komende tijd zeker aandacht aan zouden moeten besteden. Om vervolgens te beseffen dat de Naim Mu-so 2 direct na de lancering vorig jaar al uitgebreid is besproken, maar we uiteindelijk nooit aan zijn kleine broer Qb 2 zijn toegekomen.
Een tweede voordeel is dan dat een dergelijk hiaat in de publicatieplanning vrij eenvoudig is op te lossen, zeker als importeur Latham snel met je mee schakelt en direct in een reviewexemplaar voorziet. Zo kregen we per post afgelopen week wat zeer gewaardeerde afleiding in de vorm van een fraaie kubus van 21x21x21 cm, die – laten we het gebruikelijke cliché er maar meteen ingooien – heel wat meer muziek maakt dan die afmetingen doen vermoeden. Ok, met 210x218x212 mm is de Qb strikt genomen niet letterlijk een kubus, maar we rekenen het goed. Plus, de kop staat inmiddels al boven het artikel.
Naim Mu-so
Even schrikken hoe snel het kan gaan: de originele Mu-so van Naim Audio verscheen al aan het begin van 2015, en is dus al meer dan vijf jaar op het toneel. Voor ons was High End München in het voorjaar van 2015 de eerste kennismaking, waarna we in de zomer een reviewexemplaar ontvingen.
Om je een idee te geven van de ontvangst destijds, het volgende was de strekking van de test door Rene van Es; “De Mu-so is een schitterend ontworpen muzieksysteem dat duidelijk de signatuur draagt van de ontwerpers bij high-end fabrikant Naim Audio. Waarbij gebruiksgemak, vormgeving en weergavekwaliteit alle drie een gelijke aandacht hebben gekregen. Aan alles is te merken dat dit systeem niet in haastige spoed is neergezet om het op te nemen van de concurrentie, maar weldoordacht is doorontwikkeld voordat het is voorgesteld aan het grote publiek.â€
Naim Mu-so Qb 2nd Generation
Duidelijk niet de zoveelste draadloze speaker dus. Het duurde dan ook niet lang voordat Naim op het Mu-so-vlak de volgende stappen zette, want al op de CES van 2016 kreeg het publiek in Las Vegas de eerste indrukken van kleine broer Qb; een stuk smaller, beduidend vierkanter en een tikkie vriendelijker geprijsd.Â
Fast forward naar de editie van High End München van vorig jaar, en daar is dan ook de Mu-so 2. Op zijn beurt weer gevolgd door de Qb 2, of voluit: Naim Mu-so Qb 2nd Generation. Dat brengt ons inmiddels volledig bij de tijd, dus terug naar het pakketje van PostNL.
Unboxing
Video’s van ontboxen zijn populair, maar om jullie mijn stem, shaky camera en onhandig gestoei met karton te besparen, beperken we ons tot een stukje tekstuele duiding. Waarbij we om te beginnen wel even aan moeten geven dat het pakketje een stúk zwaarder is dan voorzien.
Snijden we de kartonnen doos open, dan treffen we een branded box met een eerste plaatje van de inhoud. Eén laag verder, je raadt het al, de kubus zelf – veilig in piepschuim genesteld, en met een jasje van katoen.
Vanuit het gewicht van de doos weten we dat we het beste vanuit de knieën kunnen tillen om de Qb – 5.6 kilo, zo blijkt uit nader onderzoek – zijn tijdelijke plaats op de salontafel te geven. Als we ons vervolgens inbeelden dat we met een vierkante matroesjka te maken hebben en ook de Qb zelf weer een omhulsel is dat we op kunnen tillen, dan zouden we als volgende lagen vinden: een 3-weg speakersysteem bestaande uit een ovalen woofer, twee midrange units en twee tweeters; 300W versterking (4x50, 1x100); multicore Digital Signal Processor (DSP). In de kern tot slot vinden we het streaming platform van Naim, maar dat laatste moet je vooral figuurlijk zien.
Legio mogelijkheden
Achter al die onderdelen schuilen vervolgens een reeks verbeteringen. Zo zijn de drivers in samenwerking met partner Focal opnieuw aangepakt, is de interne behuizing herzien en zijn de afwerkingen en kleuren van het front opnieuw ontworpen – standaard in grijs, met Olijf, Terracotta en Peacock als aanvullende opties. Het hart van de tweede generatie Mu-so Qb is echter Naim’s streaming platform, in de afgelopen jaren ontwikkeld door de eigen engineers. Dat krachtige platform (de Qb 2 heeft het 13-voudige vermogen van generatie 1) kun je ook terugvinden in de grote Mu-so 2, de Uniti-reeks en de high-end netwerkspelers van het merk, zoals de top-of-the-line ND 555. En dat brengt ons bij de veelzijdigheid van de streamingmogelijkheden, die zich het beste met bullet points laat vangen;Â
- Chromecast built-in: Google’s streaming service zorgt voor verbinding met een groot aantal apps, inclusief Deezer, Qobuz, Plex, TuneIn, SoundCloud en Pandora;
- AirPlay 2: Stream muziek vanaf iOS-device of Apple Music en maak gebruik van Apple’s nieuwe multiroom ervaring;
- Spotify Connect: directe integratie met Spotify Connect (zonder gebruik te maken van de Naim-app maak je direct contact met de Spotify-app als afstandsbediening);
- TIDAL: de lossless muziekservice is volledig geïntegreerd, en bij elke Mu-so Qb 2nd Generation ontvang je 90 dagen gratis uitproberen (zelf kunnen we aan de slag met de inlog van importeur Latham);
- Bluetooth: koppel je bluetooth device en speel direct muziek af;
- Internet Radio:Â toegang tot duizenden radiostation (bewaar je favoriete zenders als preset voor directe toegang);
- UPnPÂ Streaming: stream direct vanaf PC, MAC of NAS, met ondersteuning voor high-resolution WAV, FLAC and DSD files en resoluties tot 32bit/384kHz;
- Roon Ready zorgt voor verbeterde en complete muziekervaring met Roon.
Tot slot heeft Naim aangekondigd dat ze native Qobuz gaan toevoegen op dezelfde manier waarop TIDAL al is geintegreerd. De netwerkspelers hebben dat al, naar verwachting volgt de update voor Mu-so in de zomer.
Voor extra connectiviteit is de Qb 2 voorzien van een USB-ingang, optische toslink ingang en een 3,5mm jack ingang. De verbeterde Wi-Fi connectiviteit moet zorgen voor een stabielere streaming ervaring, maar de Mu-so Qb kan ook via ethernet worden aangesloten. De bijbehorende, fijn compacte afstandsbediening reflecteert de look en feel van de kubus, al zal je het leeuwendeel van de bediening vanuit je muziek-app doen. Qua bronnen maken we in de basis gebruik van een smartphone met Deezer, waarmee normaal gesproken op het thuiskantoor een paartje MR1’s van Ruark van muziek voorzien wordt. Voor deze test kunnen we dankzij Latham echter ook beschikken over een inlog voor Tidal, zodat op de tablet naast de Naim-app ook die muziekdienst geïnstalleerd staat (dat laatste bleek nodeloze voorbereiding, je kan vanuit de Naim-app rechtstreeks in Tidal inloggen). Tot slot kun je vanuit die app dus ook eenvoudig bij duizenden online radiostations terecht, dus opties genoeg.
Design
Als we van het vermogen en de mogelijkheden van het imposante binnenwerk weer switchen naar het uiterlijk, dan zien we dat ook dat ontwerp is voorzien van een aantal mooie nieuwe details. De ring rond het volumewiel is nu geheel verlicht en heeft een ingebouwde nabijheidssensor die je verwelkomt als je hand nadert. Het touch display op het volumewiel geeft je meer informatie dan voorheen en heeft direct links naar favoriete afspeellijsten, radiostations, Spotify resume en multiroom.
De led-verlichting heeft schijnbaar een warmere tint dan zijn voorganger, maar daarin moeten we het lampje op zijn heldere witte ogen geloven. Wat je wel van ons aan mag nemen: de premiumafwerking (en dat gewicht!) en het bijzondere gebruik van metaal en textiel maken de Qb een indrukwekkende verschijning, ook zonder lampjes.
Wat we verder nog kwijt willen over het uiterlijk, is de imposante – want net zo groot als bij zijn broer – knop op de bovenzijde. Een prachtig detail, en bovendien zeer functioneel. Om te beginnen licht de directe omgeving van de knop op in lijn met het gekozen volume, maar de oppervlakte is aanraakgevoelig en ruim bedeeld met knoppen – voor alles van play en stop tot selectie van ingangen en de presets van je favoriete online station – die bovendien pas zichtbaar worden als je met je hand in de buurt komt. Zeer fraai!
Aan de slag
Dankzij de compacte afmetingen is de Qb prima geschikt om te worden geplaatst in een keuken of slaapkamer, een plek waar een normale Mu-so vaak te veel ruimte inneemt. Via de Naim-app kun je het apparaat gemakkelijk aan je multiroom setup toevoegen wanneer je al andere streaming producten van het merk in huis hebt, de eerste generatie Mu-so en Mu-so Qb incluis. Het is tevens mogelijk een multiroom groep op te zetten met AirPlay 2 luidsprekers via de Apple Home app of met andere Chromecast luidsprekers via de Google Home app. De verbeterde Naim-app is verkrijgbaar voor iOS en Android besturing. Met de app kun je zoeken op artiest, genre, album en krijg je complete informatie inclusief artwork en uitgebreide informatie over je artiest of band.
Voor deze review negeren we al die multiroom mogelijkheden en gaan we de Qb inzetten voor precies datgene waar je nu even (wat vaker) behoefte aan hebt: een lekker muziekje in de woonkamer, op je werkplek, in de slaapkamer of bij je eethoek. Zelfs de tuin is een optie, al is de kubus dus een stuk zwaarder dan je zou verwachten, en gaan we ervan uit dat de speaker in huis een vrij vaste plek zal krijgen. Toch, voor wie het balkon of de eigen voor- of achtertuin in deze tijden naast zonneschijn en frisse lucht een extra stukje ontspanning biedt, is de Qb daar zo weggezet. Het netsnoer is wat kort, maar daar vind je vast wat op.
Over aansluiten, installeren en muziek afspelen gaan we niet te veel worden vuil maken. De Qb aanslingeren en je favoriete plaat erop afvuren is kinderspel. Doe je die handelingen niet vanuit intuïtie, dan bieden de bijgeleverde quick guide of het digitale stappenplan van de Naim-app al snel uitkomst. En wil je direct aan de slag (lees: niet hannessen met wifi of bluetooth), dan steek je simpelweg een ethernetkabel in de achterkant van je kubus en ga je vanuit de Naim-app direct met je muziekbron van voorkeur aan de slag. In ons geval: Tidal.
Muziek!
Thuiswerken doen we zelden zonder muziek, ook wanneer die muziek – of de hardware waarop het wordt afgespeeld – niet het onderwerp van dat werk is. Kiezen waarnaar te luisteren is echter altijd weer een lastige opgave, en het stevige aanbod van de muziekdiensten in de Naim-app maken dat niet eenvoudiger. Gelukkig is de timeline op Twitter al zeker een dag eensgezind over wat hét nieuws op muzikaal gebied is: de release van het album Gigaton van Pearl Jam, met reacties als 'zo fris en boos heeft de band lang niet geklonken' en 'alles wat je mag verwachten'. Prima begin dus!
Timing! De nieuwe Pearl Jam is er!Â
Een dagje experimenteren met zowel de Qb als de Naim-app brengt ons vervolgens langs een willekeur aan genres en artiesten, waarbij doorlopend een aantal zaken opvallen.
Eén: het laag is niet laf. We haalden het in de inleiding al aan, maar willen dat cliché hier graag nog eens onderstrepen: de Qb heeft meer in huis dan het formaat doet vermoeden. Iets wat zowel het gewicht als het uiterlijk zónder speakerdoek overigens wél deden verwachten. Dankzij de architectuur van het binnenwerk is het bereik van de kubus ook imposant te noemen – durven we met 'kamervullend' een tweede cliché te benoemen? –, al verlies je de bron van de muziek nooit echt uit het oor. In tegenstelling tot een fraai stereobeeld uit twee losse units kun je de oorsprong van de melodieën waar je op mee beweegt eenvoudig herleiden tot dat futuristische vierkante kastje op de tafel.Â
Twee: de dynamiek. Bereik, timing, podium en een strakke weergave van de via de app geselecteerde muziek, het is allemaal dik in orde. En dat is niet iets wat vanzelfsprekend is bij een losse draadloze speaker. Zoek je een vergelijking voor deze weergave, dan kom je al snel bij een kleine Phantom van Devialet uit, of bij de eveneens duurdere Bowers & Wilkins Formation Wedge.
Drie: de Qb is niet kritisch. Van rustige luisterliedjes tot een swingende en uitgesproken poppy Tidal weekend-playlist, en van de stevige gitaren van het nieuwe Pearl Jam-album tot de vriendelijke pianoklanken op de achtergrond bij Leon Bridges, deze kubus maakt er wat moois van. @Latham, reken voorlopig niet op een retourpakket, deze vierkante gangmaker heeft tot in ieder geval 1 juni een nieuw huis gevonden.
Conclusie
De markt voor draadloze speakers is bepaald niet smal, en voor iedere portemonnee is wel iets te vinden. De Mu-so Qb is ook in zijn tweede generatie niet de goedkoopste optie, maar met het sterke kwartet design, bouwkwaliteit, mogelijkheden én weergave krijg je voor dat prijskaartje erg veel. We kunnen niet beoordelen wat jij als muziekliefhebber specifiek van een draadloze speaker vraagt, maar het antwoord dat Naim hier geeft is in potentie voor velen de juiste oplossing.
Naim Mu-so Qb 2nd Generation
€ 899 | www.naimaudio.com
beoordeling: 4.5 / 5