NIEUWSOctave

Octave Jubilee Mono Ultimate: zware en grote non-plus-ultra mono buizeneindversterker

Het Duitse Octave bouwt uitsluitend versterkers gebaseerd op circuits met buizen. Het bedrijf heeft onlangs een nieuwe vlaggenschip mono eindversterker gelanceerd genaamd Jubilee Mono Ultimate. Volgens Octave is geen sprake van een evolutie maar eerder van een revolutie.

Octave Jubilee Mono Ultimate

Het basisidee van de modellen in de Ultimate-productlijn van de Duitse fabrikant Octave is de extreme uitbreiding van de vermogensbandbreedte en het basbereik met een zelfontwikkelde en zelfgemaakte gespecialiseerde en oversized hoogwaardige uitgangstransformator.

Octave heeft naar eigen zeggen in 2000 de eerste Jubilee Mono met een vermogen van 250 Watt, enorme vermogensreserves en Octave Power Management voor ijzersterke prestaties en betrouwbaarheid als mijlpaal voor high-end buizenversterkers neergezet. In 2016 werden design en prestaties verbeterd met de introductie van de Jubilee Mono SE (Special Edition). Deze eindversterker had acht KT 120 buizen die samen een uitgangsvermogen van 400 Watt per kanaal konden leveren.

Volgens Octave was het in 2023 tijd voor een nieuwe ontwikkeling en dat is de Jubilee Mono Ultimate, het meest geavanceerde versterkerontwerp in het portfolio van het bedrijf tot nu toe. De nieuwe Octave Jubilee Mono Ultimate beschikt over een verscheidenheid aan nieuwe technologieën, waaronder acht KT 170-buizen die 440 Watt per kanaal aan vier Ohm kunnen leveren. Een heel belangrijk onderdeel is de zelfontwikkelde forse uitgangstransformator.

Transformatoren zijn sowieso een belangrijk onderdeel. In totaal heeft de Jubilee Mono Ultimate vier transformatoren aan boord die speciaal voor de Jubilee Mono Ultimate zijn ontwikkeld. Afgezien van de naar eigen zeggen gigantische uitgangstransformator is er een aparte transformator voor de eindbuisverwarmer en een dubbel lijntransformatorsysteem voor de voeding van de versterkingscircuits.

Acht buizen van het type KT170 geven samen 440 Watt bij een luidsprekerimpedantie van vier Ohm. De russtroom is afzonderlijk per buis instelbaar. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 10 Hz tot 80 kHz. Muzieksignaal kan aangeleverd worden via cinch of via XLR. Octave geeft een vervorming op van minder dan 0,1 procent bij 10 Watt aan vier Ohm.

De Jubilee Mono Ultimate heeft afmetingen van 280 x 750 x 484 millimeter (B x H x D) en hij weegt 74 kilogram. De koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige behuizing en voorts uit verschillende afwerkingen van het middenstuk van de voorkant.

Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux hebben wij nog niet vernomen. Meer weten? Kijk dan op de website van Octave.

MERK

EDITORS' CHOICE