HI-VISITDynaudio

HiVisit Dynaudio op DAE 2024: muziek met Luxman

Redactie Hifi.nl | 26 oktober 2024 | Dynaudio

In ruimte 3, tegenover de Abdijbar en samen met Audioscript, troffen we deze editie Dynaudio Benelux in een kamer opgebouwd rond  twee prachtige sets. De grote en meest in het oog springende set bestaat uit de Dynaudio Confidence 50 en elektronica van Luxman. De machtige Confidence 50 kun je ook niet over het hoofd zien uiteraard. De kleinere set bestond uit de nagelnieuwe en gelimiteerde Contour Legacy, aangestuurd met de, eveneens nieuwe, Luxman L-505Z geïntegreerde versterker.

Demo 1 - Grote set

De grote set is, kijkend naar de ruimte die de set inneemt en naar het totaalbedrag wat je er voor neer moet leggen, echt een systeem voor de lucky few. Dat maakt hifi-beurzen uiteraard ook weer erg leuk. Je kunt je eens laven aan apparatuur die soms onbereikbaar is. 

De Luxman C-10X voorversterker en de twee M-10X eindversterkers houden de machtige Dynaudio Confidence 50 in een ijzeren greep. Daarnaast staat er een NT-07 netwerk speler en een DA-07X cd-speler/DAC. De NT-07 is overigens de eerste transport netwerkspeler van het Japanse merk, waarvoor bij Lumin de nodige expertise is ingehuurd voor het ontwikkelen van de software. Geen slechte zet, vinden wij. De hardware is volledig door Luxman ontwikkeld, wat ook wel aan ze is toevertrouwd.

We vallen op een moment binnen dat er al een tijdje is gedraaid met de grote set. We pikken nog gauw even Efterklang mee met de track I Dine øjne. De muziek staat sowieso als een huis in deze smaakvol ingerichte ruimte. Omdat op de zaterdag de eerste dag de grote set voor ons niet veel te horen was, wandelen we op dag twee nog een keertje binnen en het is een set die écht fabuleus klinkt.

Een track met percussie werd gedraaid, titel even niet bij ons bekend, in elk geval niet bijster spannend qua muziek. Echter zorgde de weergavekwaliteit alleen al voor kippenvel. Uiteraard is in een rustigere omgeving de beleving nog beter, maar desalniettemin was dit een van de mooiste sets van de show.

Demo 2 – Kleinere set

In de kleinere set is een paartje Dynaudio Contour Legacy te bewonderen. Dat is de meest recente toevoeging aan de Heritage Collection van Dynaudio. In tegenstelling tot de Confidence is de Contour Legacy een stuk bescheidener in formaat en in uiterlijk vertoon. Toch is de afwerking, in American Walnut, bijzonder weelderig. De fineerlaag wordt per paar gematcht in de fabriek. En het mag gezegd, ze zijn echt schitterend.

De Luxman L-505Z, een primeur op DAE 2024, zorgt voor de aansturing. De bron is van Auralic. De heren hadden de nieuwe Aries G2.2 meegenomen naar Veldhoven.

We begonnen deze tweede demo helaas wel met slecht nieuws: er zijn van de Contour Legacy slechts zo’n 50 sets in de Benelux beschikbaar via geselecteerde Dynaudio-dealers. Ze worden namelijk in een beperkte oplage van slechts 1000 stuks gemaakt. Het geeft wel aan hoe gewild de luidsprekers uit het Deense Skanderborg zijn.

Qua muziek wordt Crystal Ball van Carolin No gedraaid. De piano komt ongedwongen de ruimte in en de baslijn wordt strak weergegeven. De stem in het bijzonder klinkt erg natuurgetrouw, zonder ruwe randjes. Prachtig.

Daarna passeerde Psycho Killer van Talking Heads, maar dan wel in de wellicht minder bekende live uitvoering. De Contour Legacy weet, op het toch wel hoge volume, te overtuigen door consequent de controle te houden. Ook deze set maakte behoorlijk wat indruk.

Kijk voor alle terugblikken op hifi.nl/dae

MERK





EDITORS' CHOICE