NIEUWSEsoteric

De Grandioso T1 is de eerste draaitafel van Esoteric

In november 2021 hebben wij geschreven over de Grandioso T1, de eerste draaitafel van het Japanse merk Esoteric. Eind 2021 was nog sprake van een prototype en had de Japanse fabrikant nog geen technische details en ook nog geen prijsinformatie bekend gemaakt. De nieuwe Grandioso T1 is nu rijp voor productie en levering, reden waarom wij nogmaals aandacht aan de eerste draaitafel van Esoteric besteden.

Esoteric Grandioso T1: aandrijving door MagneDrive System

Esoteric viert dit jaar zijn 35-jarig jubileum en de Grandioso T1, de eerste draaitafel van het Japanse merk, mag het feestje luister bijzetten. De Grandioso T1 is in november 2021 voor het eerst aan het publiek getoond op de Tokyo International Audio Show. Het productierijp en leveringsklaar maken van de Grandioso T1 heeft dus nog even geduurd, maar dat is verklaarbaar als de nieuwe technologie van Esoteric in aanmerking wordt genomen. De draaitafel heeft immers een 10 MHz kloksynchronisatiemogelijkheid voor het regelen van de motoraandrijfeenheid en een onafhankelijke chassisconfiguratie die uit drie delen bestaat.

De Grandioso T1 heeft een gepatenteerd en contactloos aandrijfmechanisme genaamd Esoteric MagneDrive System. Dit maakt gebruik van inductie om de rotaties van een magnetische driver en draaiplateau te synchroniseren, waardoor een stille en ultrasoepele rotatie met een buitengewoon nauwkeurige snelheid wordt geproduceerd. Het contactloze aandrijfsysteem van Esoteric maakt gebruik van een Magne-Float-plateau dat volgens Esoteric de wrijving van het spillager aanzienlijk vermindert door de effectieve massa van het plateau te verlagen van 19 kilogram naar een beter beheersbare 4 kilogram. Volgens de fabrikant zorgt de contactloze aandrijving voor een absolute afwezigheid van trillingen die onvergelijkbaar is met andere aandrijfsystemen.

Het aandrijfsysteem bestaat uit drie afzonderlijke eenheden: het centrum, de motor en de voeding. Een hoogwaardige VCXO-motordriver zorgt voor een nauwkeurige draaiing van het plateau, terwijl de micrometerknop op het voorpaneel zorgt voor de fijnafstemming van de sterkte van de magnetische kracht die van de magnetische aandrijving op het plateau wordt uitgeoefend.

Het drielaagse chassis van de Grandioso T1 is gemaakt van aluminium en hout voor een effectieve beheersing van trillingen. Het middenchassis is gecoat met hoogglans pianolak, terwijl de isolatievoeten van de draaitafel een speciaal dempingsmechanisme hebben om externe trillingen te elimineren.

De gebruiker kan kiezen tussen 33 1/3 en 45 rondjes per minuut. De snelheid kan worden aangepast in stappen van 0,1 procent. Optioneel kan de gebruiker tot drie toonarmen plaatsen.

De voeding van de Grandioso T1 bevindt zich in een externe behuizing die 18 kilogram weegt. De Grandioso T1 zelf weegt in totaal 45 kilogram.

Esoteric Grandioso T1: prijs en leveringsinformatie

De Grandioso T1 heeft een adviesprijs van 70.000 euro en dat is zonder extra opties.

MERK

EDITORS' CHOICE