REVIEW

Home Emotion: Powerline adapters & Homeplugs - internet via het stopcontact

Ulco Schuurmans | 10 augustus 2018 | Fotografie Fabrikant

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van Home Emotion.

Steek enkele homeplug-adapters in de stopcontacten ter plaatse en je bouwt eenvoudig een lokaal netwerk op voor thuis en kantoor. Geen gedoe meer met kabels leggen en gaten boren. Het werkt vrijwel direct voor internet, smart home/building-netwerken en tv-kijken. Voordelig en ook overal in en om het pand bruikbaar met prima prestaties.

Powerline adapters

Zoals de naam powerline adapter al aangeeft, werken deze netwerkadapters in het hele stroomnet van het slimme huis of kantoorgebouw. Daarbij dient het echter wel om een samenhangend elektriciteitsnetwerk te gaan. Verschillende fasen en groepen vormen geen probleem. Steek de adapter eerst in het stopcontact en sluit deze vervolgens via een UTP-kabel aan je router of modem aan. Daarna heb je via andere ingestoken homeplugs internet uit het stopcontact. Feitelijk gezien ontstaat er een netwerkkabel via het al aanwezige stroomnet. Bekende merken van homeplugs zijn TP-Link, Devolo, AVM Fritz, Netgear, Sitecom, ZyXel, D-link, Asus, Sweex, Trendnet, Eminent, Herculus, Edimax en Linksys.

Wanneer inzetten?

Powerlineadapters of homeplugs zet je bij meerdere situaties in. Voor de hand ligt het niet aanwezig zijn van een bekabeld LAN-netwerk. Een aantal powerplugs in stopcontacten steken kost veel minder tijd en overlast plus dat het vaak aanmerkelijk goedkoper is. Een tweede toepassing is die bij situaties waarbij het bereik van de draadloze router niet voldoende is. Elk stopcontact met adapter kan op grotere afstanden en zelfs door muren de functie van signaalontvanger met van daar uit verdere draadloze verbindingen(en) overnemen.

Een andere optie is het inzetten van een WiFi extender vanuit een nabijgelegen stopcontact. Kortom WiFi en internet op alle locaties in het pand waar ook het stroomnetwerk in de buurt is. Dat geldt naast computers ook voor tablets, smartphones, camera’s, tv-toestellen en daartoe geschikte domotica. Een derde toepassing vormt het draadloos tv-kijken (WiFi) zonder kabel. Niet alle providers van kabel-tv bieden dat, doch de meesten wel en er zijn vervangende oplossingen voor. 

Twee netwerken

Je kunt thuis of op kantoor een tweede WiFi-netwerk installeren door een homeplug met WiFi te installeren. Met andere woorden het netwerk van de al aanwezige huidige router en het nieuwe van de powerline adapter. Stel beide netwerken in per computer, tablet of smartphone. Het tweede draadloze netwerk krijgt een andere naam. Naar keuze blijven beide netwerken paraat en je kunt er tussen switchen. Dan valt wel even de verbinding uit.

Installatie

Doorgaans koop je de powerplugs als een set van twee of meer adapters. Extra adapters zijn los verkrijgbaar. Zo kun je op verschillende plekken in- en rondom je huis het netwerk uitbreiden. Begin met het plaatsen van één plug bij de internetbron (gate), doorgaans een router. Bij bekabeld gaat er een geschikte UTP-kabel in zowel de homeplug als een Ethernetpoort van de router. Bij draadloze routers moet je de WiFi met beveiliging (encodering en wachtwoord) instellen. N.B.: Onbeschermde WiFi netwerken zijn een open boek voor hackers en snuffelaars!

Plaats vervolgens de andere powerline adapters in de stopcontacten op de gewenste plekken. Let op mogelijke storingsbronnen zoals meerdere apparaten op een stopcontact of nabijgelegen WiFi-netwerken op dezelfde frequenties/kanalen. Verouderde stroomnetwerken of een slechte staat van onderhoud vormen een notoire oorzaak voor slechtere (snelheids)prestaties. Powerline adapters werken op een gesloten stroomnet. In het technisch jargon heet dat een fase. In de meeste woningen is één fase beschikbaar waarbinnen verschillende verzekerde groepen zijn gemaakt.

Powerline adapters werken als ze op dezelfde fase zijn aangesloten. Het installeren van de software gaat middels de meegeleverde software of app. Helemaal luxe is de automatische installatie na een knopdruk op het device zelf. Na het plaatsen van de pluggen installeer je de meegeleverde software op een computer om de set in te stellen. Sommige powerline adapters kun je ook instellen met behulp van een app of zelfs met een druk op een knop. Of dat allemaal kan bij de set die je op het oog hebt lees je in de handleiding of op de website van de fabrikant. Eenmaal ingesteld kun je op de plek van de tweede plug gebruik maken van bekabeld internet en - mits de adapter daarvoor geschikt is - draadloos internet. In de specificaties kun je vinden of de powerline adapter over WiFi functionaliteit beschikt.

Zoals gezegd valt een set powerline adapters meestal uit te breiden met meerdere pluggen. Zo kun je op verschillende plekken in- en rondom je huis het netwerk toegankelijk maken! Handig is een zogenaamde WiFi-kloontoets die het toevoegen van een extra powerlijn adapter wel heel erg simpel maakt.Een aantal powerplugs biedt wel drie verschillende netwerkaansluitingen (LAN Ethernet-poorten). Bijvoorbeeld de computer, tv en setup box. Voor elk thuisnetwerk wat wils.

Er zijn powerline adapters die gebruik maken van 1200Mbit/s-technologie of sneller die naast de nul- en fasedraad ook de aardedraad inzet voor communicatie. Met Qualcomm chipset gaat 1200 Mbit per seconde door de verbinding en 2000 Mbps met de Broadcom chipset. Voor de beste prestaties heb je dan dus ook geaarde stopcontacten nodig. Deze MIMO-technologie is veilig en in Nederland toegestaan.

Prestaties

Powerline-adapters halen met gemak  een snelheid van 500 tot 2000 Mbit/s. Bij een powerline adapter met een snelheid van 500 Mbit/s. In de praktijk komt dat neer op 62,5 MB per seconde. Bij een 1 Gigabit netwerk haalt de gebruiker 1000 Mbit/s. Dat is meer dan voldoende voor internetten, online gamen en HD films streamen. De WiFi snelheid hangt af van de ondersteunde WiFi standaard en de bandbreedte. Recente modems /routers gebruiken de AC-standaard. Oudere apparaten blijven meestal gewoon ondersteund. Je hoeft niet te vrezen dat oudere apparaten niet werken met moderne typen, omdat de oudere standaarden ondersteund blijven. Op de homeplug zelf of in de gebruikersinfo staat de toegepaste WiFi standaard gevolgd door de theoretisch maximaal haalbare snelheid. Bijvoorbeeld N300 bij een N-specificatie met een bandbreedte van maximaal 300 Mbit, en AC1900 voor maximaal 1900 Mbit.

Draadloos tv kijken via het stopcontact

TV kijken zonder kabelaansluiting ter plekke of in de badkamer? Als er een stopcontact in de buurt is geen probleem. Een draadloze WiFi powerlineset voldoet meestal als de provider deze voorziening ook ondersteunt. Gaat dwars door de muur en dus veilig buiten en in de badkamer.Wel in het stopcontact en niet in een verdeeldoos voor netstekkers stoppen.

Hoe te kiezen?

De belangrijkste selectiecriteria bij de aanschaf van een set powerline adapters zijn de benodigde transmissiesnelheid, bedraad en/of niet bedraad (met het gewenste WiFi-bereik) en het aantal (LAN-)connectoren. Staar je niet blind op hele hoge snelheden. Die zijn in de praktijk vaak niet eens nodig. WiFi vormt vaak een heel gemak. En dat maakt een eventuele meerprijs goed.

Van belang kan het aantal beschikbare connectoren zijn. Zeker als je ter plekke meerdere apparaten op een enkele powerline adapter wil aansluiten. Een belangrijke vraag is ‘Wat zit er in de beginset?’ En vervolgens is uitbreiding eenvoudig en tegen billijke kosten mogelijk? Een adequate beveiliging in de vorm van encryptie en toegangscodes/wachtwoorden/WPA is echt een must. Anders is het netwerk straks zo lek als een mandje.

Regelmatig updaten van de software en firmware dekt nieuwe voor cybercrime interessante lekken. De fabrikant dient hierin te voorzien. Handig kan een geïntegreerd stopcontact zijn. Dan blijft er een gewone lichtnetaansluiting voor andere apparaten beschikbaar. Compatibiliteit met oudere al aanwezig homeplugs vormt meestal geen probleem. Toch nog even nakijken als dat nodig is. Indicatie-LEDs zijn heel welkom om de werking en status van de powerplug te kunnen controleren.

Conclusie

Powerline adapters zijn een voordelige, eenvoudig te installeren en betrouwbare oplossing voor bouwen van bedrade of draadloze netwerken in het smart home of building. Er is een ruime keuze uit modellen, snelheden & bandbreedtes en aantal aansluitingen. Niet alleen geschikt voor computers, smartphone en tablets maar ook voor domotica, streaming tv kijken en geluid door het gehele huis.


EDITORS' CHOICE