(Gesponsord artikel)HI-VISITAmina

'Amina: ’s werelds beste onzichtbare speakers'

Redactie HiFi.nl | 14 september 2012 | Fotografie Fabrikant | Amina

Wat begon als een experiment bij het Britse leger groeide uit tot ’s werelds best klinkende onzichtbare speakers. Het high end-speakermerk Amina heeft nu een nieuwe lijn op de markt: Evolution. Met nóg helderder hoog, nóg diepere bas, zo vertelt Renny Vos van distributeur BMB Electronics. En wederom 100 procent WAF! Het begon eind jaren negentig allemaal met een poging van het Britse Ministerie van Defensie om de geluidsoverlast van militaire helikopters te verminderen.

Het apparaat dat men ontwikkelde van honingraatmateriaal bewerkstelligde echter per ongeluk het tegenovergestelde: het geluid werd versterkt. Het bleek al snel dat het nogal ongewone materiaal in een toepassing als luidspreker zou kunnen dienen.

Innovatief
De innovatieve techniek werd verder uitgewerkt door Cambridge University en Amina Technologies. Het achterliggende idee: weergaloze weergave van muziek en filmgeluid, maar waarom zou het hulpmiddel zichtbaar moeten zijn? Zo ontstond ruim tien jaar geleden ’s wereld best klinkende onzichtbare speaker. Het kersverse pareltje uit de Amina-stal is de Evolution-serie. Hoe kon het geluid nóg verder verbeterd worden? Met ‘opti-drive’ en ‘opti-damping’ werd een nog nauwkeuriger ‘frequency response’ bereikt. Of in gewoon Nederlands: een nóg helderder hoog en nóg diepere bas.

‘Overal een sweet spot’
Het geluid van een speakerpaneel van Amina werkt heel anders dan de traditionele luidsprekers. Het is niet gericht of gebundeld, maar heeft een uitstraling van 180 graden. Door het vlakke paneel en het honingraatmateriaal straalt de muziek af in alle richtingen, in een halfronde golf. Op die manier stroomt de muziek door heel de ruimte en ontstaat er een gelijkmatige verdeling. Zo heb je bijvoorbeeld voor hele grote ruimtes minder speakers nodig. Zie bijvoorbeeld de monumentale eetzaal van het toonaangevende Cheltenham College.


Cheltenham College

Bovendien heb je veel meer vrijheid waar je de speaker plaatst, zegt Renny Vos van distributeur BMB Electronics in Veen. “Normaal moet je speakers zo positioneren dat de sweet spot op de juiste plek zit. Maar die spot zit met Amina eigenlijk óveral. Vergelijk het met een concerthal; een violist vult elke hoek met muziek. Waar je ook zit, je kunt het goed horen, terwijl de violist het instrument naast zijn oor heeft en niet doof wordt.” Lachend: “Dat hoef je met een normale luidspreker echt niet te proberen.”

Esthetisch verantwoord
Grote zwarte luidsprekerboxen in de kamer omdat je een kwalitatief hoogstaand geluid wilt? Dankzij Amina is dit ‘esthetische probleem’ achterhaald. Vos: “Installateurs grappen vaak dat de speakers een 100% WAF-factor hebben; Wife Acceptance Factor. Bovendien heb je, man én vrouw!, er ook geen last van met schoonmaken of stofzuigen.”

Wat hebben 5-sterren hotels, Oosterse paleizen, New Yorkse appartementen en Armani-winkels gemeen? Interieur is prioriteit nummer één, dus kozen ze allemaal voor onzichtbare Amina’s.


Richmond

De luidsprekers worden namelijk geheel in de muur weggewerkt. Daar wordt overheen gestuukt en vervolgens kan er geschilderd en behangen worden. Dus wel de voordelen van goed geluid, maar geen invloed op het interieur.EDITORS' CHOICE