REVIEWPhilips

Review: Philips Fidelio B97

SAMENVATTING

De ervaringen met de Philips Fidelio B97 zijn positief. Bij weergave van audio bij films, series en televisie is het sowieso een hele prettige soundbar. Het geluid heeft veel definitie, de subwoofer is best subtiel en het loskoppelen van de surround speakers werkt prettig. Ook bij het luisteren van muziek valt de weergavekwaliteit in positieve zin op. Een belangrijk minpunt is het gebrek aan roomEQ en ook de juiste manier voor het plaatsen van de surround speakers blijft gissen. Niettemin een ruime voldoende voor de eerste high end soundbar van Philips.

PLUSPUNTEN

  • Fijne 3D audio ervaring
  • Ingenieus systeem voor los te koppelen surround speakers
  • Veel aansluitmogelijkheden en streaming mogelijkheden
  • Keurige stereoweergave
  • Subwoofer speelt subtiel en gecontroleerd
  • PS Tune app

MINPUNTEN

  • Geen roomEQ
  • Juiste plaatsing surround speakers onduidelijk
  • Kanaalovergang van voor naar achter
  • Leesbaarheid display en hinderlijke led

Philips heeft een aantal maanden geleden de Fidelio B97 soundbar aangekondigd. Het is een 7.1.2 soundbar met afneembare surroundluidsprekers en een draadloze subwoofer. Dankzij die afneembare speakers en best forse subwoofer is een prima weergave bij je favoriete blockbusters binnen handbereik. Een eerste echte high-end soundbar van Philips? Yes sir!

Philips Fidelio B97 – 7.1.2

Met wat vertraging tussen aankondiging en daadwerkelijke beschikbaarheid door alle coronaperikelen staat hij in mijn huiskamer; de Philips Fidelio B97. Het is Philips’ eerste echte high-end soundbar, die de concurrentie aan moet gaan met onder andere de Samsung HW-Q950T en de JBL Bar 9.1. Met een best uitgebreide feature set die de Philips met zich meebrengt haal je in elk geval, op papier, een mooi stukje techniek in huis.

Denk daarbij aan omhooggeplaatste drivers voor je dagelijkse dosis Dolby Atmos, los te koppelen surroundspeakers die ook op een accu werken, ondersteuning voor volledige 4K/HDR, DTS Play-Fi multiroom audio, Chromecast Audio, AirPlay 2, draadloze subwoofer, bluetooth. Best een aardig lijstje zo op hoofdlijnen.

Een soundbar van formaat

De Philips Fidelio B97 is een behoorlijk lange, maar niet al te hoge soundbar waardoor hij prima voor een tv op een meubel te plaatsen is, zonder dat hij een stuk van je beeld wegneemt. Met de surroundspeakers gekoppeld aan de soundbar is de totale lengte 131cm. Dat is echt wel behoorlijk en dat past dus maar net aan op mijn meubel van 140cm breed. Haal je de surroundspeakers eraf, dan blijft een lengte over van 104cm. Met een diepte van 12 en hoogte van pakweg 6cm is hij gemiddeld genomen helemaal niet zo fors en past hij perfect qua formaat bij mijn LG OLED55E6V. Met de surroundspeakers eraan vast past hij beter bij een groter formaat scherm, maar ach. Ze kunnen eraf, en dat zal naar verwachting ook regelmatig het geval zijn.

Uiterlijk vertoon

De afwerking van de Philips Fidelio B97 is verder keurig in orde. Op de uiteindes van de soundbar en surroundspeakers is een losse, glimmende, beetje chroom-achtige kap te plaatsen voor de afwerking. Dat glimmende had voor mij persoonlijk niet gehoeven. Het systeem zelf is echter zeer stevig en goed doordacht. Met magneetjes worden de kapjes op hun plek gehouden en worden aansluitpunten netjes verborgen voor het oog. En een leuk detail, wil je de surroundspeakers permanent als zodanig gebruiken zonder ze telkens tussendoor op te hoeven laden, dan kun je ze voorzien van stroom via een USB-C stekkertje. Handig!

Een display zit achter de grille op de soundbar. Hierdoor is het display niet altijd even goed leesbaar. Daarnaast zit er een storend led op de voorzijde die knippert als je de soundbar niet hebt gekoppeld aan je draadloze netwerk. Koppel je de Fidelio B97 wel, dan blijft het lampje vrij fel constant branden. Uitschakelen is helaas geen optie. Dat lampje had wat mij betreft bovenop beter geplaatst geweest. Of in het geheel uit te schakelen, bijvoorbeeld na een bepaalde tijd zoals de rest van het display wel is in te stellen. Misschien nog met een toekomstige firmware update?

Brede soundstage

Wat door de dames en heren technici erg leuk is bedacht is het feit dat wanneer je de surroundspeakers van de soundbar afkoppelt, er op de soundbar zelf ineens zijdelings geplaatste drivers beschikbaar komen. Deze zorgen ervoor dat je een hele brede soundstage ervaart in zowel muziek als film.

Bijkomend voordeel is ook nog dat de plaatsing van de surroundspeakers meteen minder gevoelig is. Er is altijd wel ergens een oppervlak wat geluid weerkaatst op deze manier. In mijn asymmetrische huiskamer klonk het in elk geval recht uit de doos al zeer aangenaam qua soundstage en surroundervaring.

Aansluitmogelijkheden te over

Voor een soundbar in deze prijsklasse verwacht ik wel dat je er meer dan alleen een tv en een enkele bron op aan kunt sluiten, en aan die verwachting wordt ruimschoots voldaan. Er is een eARC aansluiting zodat je meer dan standaard Dolby Digital vanaf je tv terug kunt sturen over dezelfde HDMI-kabel. Mits je televisie dat ondersteunt natuurlijk. En anders heb je altijd nog reguliere audio indelingen die je via de ARC kunt ontvangen. Ook is er een analoge 3,5mm AUX-ingang aanwezig, een optische ingang en een tweetal HDMI 2.0 ingangen voor het aansluiten van in mijn geval een Nvidia Shield TV en een OPPO blu-rayspeler. Er is daarbij ondersteuning voor alle gangbare audio- en beeldformaten. Daarmee heb ik alle fysieke ingangen benoemd.

Er is echter nog een aantal draadloze manieren om je favoriete muziek af te spelen. Zo is er om te beginnen ondersteuning voor bluetooth. Maar ook via wifi valt er genoeg te kiezen. Zo kun je binnen het Apple ecosysteem gebruik maken van AirPlay 2. Ben je meer van Google Home? Got you covered! Zowel via een commando in Google Home als via Chromecast is de soundbar te voorzien van muziek. Heb je meer met Amazon’s slimme assistent Alexa? Ook dát kan. Spotify Connect is ook mogelijk en ten slotte is er nog DTS Play-Fi, het merkonafhankelijke platform van DTS. Voordeel van dit platform is dat je alle streamingdiensten vanuit de DTS Play-Fi app of Philips Sound app kunt bundelen, samen met muziek in je netwerk en internetradio.

Bedieningsgemak

In de doos zit een simpele en lichte, maar lekker in de hand liggende afstandsbediening waarmee je alles kunt bedienen op de soundbar. Alle instellingen zijn op deze manier te bereiken. Een niet per se uitgebreidere, maar wel prettigere en duidelijkere manier om de soundbar naar smaak in te regelen is de PS Tune applicatie voor je smartphone. Deze app biedt veel overzichtelijker een manier om de soundbar naar je hand te zetten. Even bass of treble aanpassen of een specifiek kanaal qua volume instellen is veel sneller via de app te regelen dan via de afstandsbediening. Om dit helder te maken voor de gebruiker is de speakeropstelling mooi visueel gemaakt in de app. Tik daarbij op een speaker in de virtuele opstelling en je kunt het afzonderlijke volume aanpassen. De PS App is echt een enorm pluspunt van de Fidelio B97 wat mij betreft.

Is de boel eenmaal naar smaak ingeregeld, dan is de standaard afstandsbediening voor het volume en het wisselen van ingang meer dan prima en ook de bediening via bijvoorbeeld de Play-Fi app is dan voldoende. Alhoewel de Play-Fi app, na jaren gebruik door mijzelf, nog altijd als onhandig en onlogisch aanvoelt. Dat is uiteraard geen verwijt aan het adres van Philips.

Een soundbar die muziek maakt

De surroundspeakers afgekoppeld en de boel op standaard surround ingesteld, betekent dat je een stereo soundbar overhoudt wanneer je de Philips Fidelio B97 een stereosignaal voert. Zoals het hoort bij muziek dus. Tenminste, als de bron een stereobron is, ben ik geen voorstander van gekunsteld surround-effect. Desondanks is er door de breed afstralende naar buiten gerichte drivers op de uiteinden van de soundbar een zeer brede soundstage bij het luisteren naar muziek, wat vaak een probleem is bij gelijksoortige apparaten.

De subwoofer integreert vrijwel meteen op een prettige manier (stond tijdens de testperiode pal in het midden op de grond voor de soundbar) en speelt boven verwachting best subtiel.

Een tikkeltje het afzonderlijke volume op de subwoofer naar beneden draaien is afdoende om deze niet te laten overheersen en echt onderdeel te maken van de algehele weergave. Dat is echter volledig afhankelijk ook van de plaatsing natuurlijk. Staande golven liggen op de loer en het gebrek aan room correction bij de Philips Fidelio B97 maakt dat de subwoofer zomaar een olifant in een porseleinkast kan zijn in jouw luisterruimte. Een simpele staandegolven-EQ was dan ook zeer welkom geweest die je bijvoorbeeld middels de microfoon in je smartphone zou kunnen inregelen, maar helaas. De Philips Fidelio B97 moet het jammer genoeg zonder roomEQ stellen.

Leven in een bubbel

Een term die we afgelopen jaar te vaak hebben gehoord. Onze favoriete sporters die in een bubbel leven. Testvakanties in een bubbel. Gelukkig nu even een andere context. Een geluidsbubbel. Eentje die ervoor kan zorgen dat je juist even aan de ellende van alledag kunt ontsnappen, door je onder te dompelen in een fictieve wereld. De Fidelio B97 doet dat met verve.

De hoogtekanalen zijn overtuigend en komen voor mijn gevoel echt van bovenaf. Ik ben een volwaardige 5.1.4 setup met plafondspeakers gewend in mijn huiskamer, maar dit komt er toch aardig bij in de buurt. Dat heeft Philips dus goed voor elkaar met de Fidelio B97. En door de surroundspeakers los te koppelen komen die extra drivers aan de uiteinden van de soundbar dus goed van pas. Het zorgt ervoor dat de soundstage aan de voorkant niet inzakt. Er komt een enorme bak volume bij de tv vandaan. Met een specifiek centerkanaal in de soundbar zijn stemmen ook altijd goed verstaanbaar en natuurlijk klinkend. En 'bak volume' klinkt misschien wat ongenuanceerd. Want het is geen brei aan geluid. Er is veel definitie en textuur.

Puntje van kritiek is wel dat de surroundspeakers lastig in te regelen zijn. Het ene moment lijkt het alsof ze echt te zacht staan, het andere moment spelen ze wat luider dan verwacht. Daarbij is de overgang van voor naar achter toe soms gewoon niet goed en klinkt het niet lekker homogeen. Alsof er een gat ontstaat in die geluidsbubbel als een bepaald geluidseffect van voor naar achter of vice versa gaat. Maar dit lijkt me ook weer prima oplosbaar met een toekomstige firmware update.

Daarbij vind ik de gebruiksaanwijzing en de surroundspeakers zelf niet heel duidelijk aangeven hoe ze nou geplaatst moeten worden. Plat? Rechtopstaand? Er zitten rubbers op om beide te kunnen en ook de surroundspeakers hebben twee drivers, maar echt duidelijk wordt het niet en daarbij biedt wat experimenteren me ook niet het gevoel dat ik helder heb hoe ze het beste kunnen worden geplaatst. Daar mag Philips in de gebruikershandleiding, op de speakers zelf of in de app wel wat meer duiding in bieden wat mij betreft. Gelukkig ondersteunen ze echt wel in de beleving van surround sound en is het zeker geen kommer en kwel. Het zijn net de puntjes op de i die daarbij dan missen voor mijn gevoel.

Conclusie

De ervaringen met de Philips Fidelio B97 zijn positief. Bij weergave van audio bij films, series en televisie-uitzendingen is het sowieso een hele prettige soundbar. Het geluid heeft veel definitie, de subwoofer is best subtiel en het loskoppelen van de surroundspeakers werkt prettig. En ook bij het luisteren van muziek valt de weergavekwaliteit in positieve zin op. De zijdelings geplaatste drivers in de soundbar zijn een goede vinding. Muziek vanuit een soundbar klinkt vaak vlak, smal en weinig gedefinieerd, maar ook hierin geen missers.

Toch valt er ook wat aan te merken op de Fidelio B97 en als belangrijkste minpunt noem ik daarbij het gebrek aan roomEQ en ook de juiste manier voor het plaatsen van de surround speakersblijft vooralsnog gissen. Niettemin een ruime voldoende voor de eerste high-end soundbar van Philips.

Philips Fidelio B97
€ 1.098 | www.philips.nl
Beoordeling: 4 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE