NIEUWS

HIFI Awards: redactionele toelichting bij onze keuzes

Redactie Hifi.nl | 01 februari 2021

Je hebt ze ongetwijfeld al eens voorbij zien komen in onze reviews en dossiers; de HIFI.NL Awards. We delen deze awards uit aan producten die (zeer) goed uit de test komen en volgens onze experts een onderscheiding verdienen. Dat kan een uiting van de sterrenbeoordeling zijn, of een (aanvullende) Award zoals Aanrader, Beste Product of Beste Koop. We maken dus gebruik van verschillende awards, maar wanneer krijgt een product nu een award, en wat betekenen ze?

HIFI.NL Awards: redactioneel overleg

HIFI.NL Awards worden door de experts in onze redactie toegewezen, met de belangrijkste stem voor degene die de test(s) uitgevoerd heeft. We proberen hier alle facetten van producten en de prestaties ervan mee te nemen, en natuurlijk ook te kijken naar de (ontwikkelingen in) de markt.

Voor reviews van meerdere producten tegelijk (dossiers en multi-tests) maken we gebruik van drie awards:

  • HIFI.NL Beste Product: deze award wordt uitgedeeld aan een referentieklasse-product. De beste van de besten. We kijken niet naar de prijs, maar enkel naar de prestaties van een product, in vergelijking met de concurrentie in de complete productcategorie;
  • HIFI.NL Beste Koop: deze award wordt uitgereikt aan een product met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Dit kan dus ook een heel goedkoop product zijn, want uiteindelijk draait het om de beste verhouding tussen wat je krijgt en wat je ervoor betaalt. 
  • HIFI.NL Aanrader: deze award wordt uitgereikt aan een zeer goed product dat tot de top behoort in zijn prijsklasse of (sub)productcategorie. Dit zijn aanraders van onze redactie en de redacteur in kwestie, die als enige van deze drie ook in een individuele review aan kunt treffen.

Zodra een award toegekend is wordt deze daarna niet meer gewijzigd of afgenomen, ook niet als de markt zes maanden later betere producten voortbrengt. Het toekennen van een award is immers een momentopname. Over het (niet) toekennen van een award kan niet worden gecorrespondeerd.

Subjectieve beoordeling: sterren ratings

Naast bovenstaande Awards zijn er ook uitingen van HIFI.NL die gekoppeld worden aan de sterrenbeoordeling die je onderaan iedere review terug kunt vinden. Op een schaal tot 5 sterren, inclusief de toewijzing van halve sterren, wordt door de reviewer een beoordeling toegekend. Voor beoordelingen met 4, 4.5 en 5 sterren is er een overeenkomstige award, die we inmiddels herhaaldelijk op productverpakkingen van fabrikanten terug zien.

De sterrenbeoordeling is een persoonlijke uiting van de redacteur, in lijn met zijn (in de review uitgeschreven) bevindingen en de in de review opgenomen plus- en minpunten. Dat de maakt de beoordeling subjectief, wat uiteraard ook over de plussen en minnen gezegd mag worden. Een minpunt kan bovendien een relatief gegeven zijn; geen phono-ingang op een versterker is voor de één een gemis, maar voor de ander niet. Hetzelfde geldt voor het ontbreken van een Android-app. 

Er bestaat geen concreet rekenkundig systeem met onderdelen, punten en percentages dat als generiek model geldt voor de gehele redactie. In plaats daarvan is het een verlengde, of wellicht nog beter gezegd een samenvatting van de tekstuele beoordeling. Met andere woorden, de besproken onderdelen in de review denk aan bouwkwaliteit, functionaliteit, design en natuurlijk prestaties en weergave vormen de basis voor de afwegingen en de uiteindelijke beoordeling. Wie zich afvraagt hoe een specifieke beoordeling tot stand is gekomen, hoeft er dus in feite enkel maar de review op na te slaan.

De score geeft dus in feite meer een prijs/kwaliteitverhouding weer dan een absolute positie in een steeds langer wordende ranglijst, zoals bij onze oosterburen die op een gegeven moment scores boven de 100 moesten gaan toekennen om de progressie der techniek en kwaliteit in de ‘Bestenliste’ tot uitdrukking te laten komen. De prijs is daarin uiteraard ook een factor, maar nooit een criterium op zich, en áltijd in verhouding tot het gebodene; een apparaat van 1000 euro kan bij wijze van spreken 5 sterren scoren en een apparaat van 5000 euro 4 sterren, terwijl het apparaat van 5000 euro wel degelijk beter is dan het apparaat van 1000 euro, maar ‘relatief’ geen 5 sterren verdient in zijn prijsklasse en speelveld. Een apparaat met 5 sterren is dus niet ‘per definitie en ongeacht de prijs’ beter dan een apparaat van 4 sterren. De afwegingen daarvoor zijn terug te vinden in de review.


EDITORS' CHOICE