NIEUWSMelco

Melco N100-H50: netwerkspeler met meer dan twee keer zoveel opslag

Het Japanse Melco Audio heeft zijn instapmodel N100-H20 digitale muziekbibliotheek verbeterd en een nieuwe HDD-variant met hoge capaciteit gecreëerd, genaamd Melco N100-H50. De nieuwe Melco N100-H50 heeft 5 TB opslag aan boord, terwijl de oudere N100-H20 – die overigens in het portfolio blijft zitten – “slechts” 2 TB aan boord heeft. De speciale schijven worden naar eigen zeggen door Melco met de hand geselecteerd op hun audioprestaties.

Melco N100-H50: netwerkspeler en muziekbibliotheek

De nieuwe N100-H50 profiteert rechtstreeks van Melco's trickle-down aandrijftechnologie van de duurdere Melco-producten. Melco Audio's Dan Raggett verklaart als volgt: “de 2 TB N100-H20 digitale muziekbibliotheek is een fantastische toevoeging op instapniveau aan de Melco Audio productfamilie gedurende zijn tweeënhalf jaar durende levensduur. Hierdoor hebben veel nieuwe klanten toegang gekregen tot de fantastische geluidskwaliteit die Melco Audio wil leveren. De optie van een versie met een hogere capaciteit van 5 TB stelt klanten met grotere muziekcollecties in staat om te profiteren van Melco Audio's compromisloze geluidskwaliteit en unieke benadering van audio-engineering.”

Het halfbrede compacte chassis van de N100-H50 bouwt voort op de Melco N1Z-serie en introduceert Melco-geluidskwaliteit, veelzijdigheid en gebruiksgemak voor een instapprijs, aldus de fabrikant. De N100-H50 heeft een behuizing van 215 mm breed, de helft van de breedte van de meeste hifiproducten. Het maakt gebruik van dezelfde extreem ruisarme, uiterst nauwkeurige digitale muziekgegevensstroom in de bestaande Melco-productlijn en is vanaf de grond af ontworpen als een audiospecifiek apparaat. Melco staat erom bekend geen standaard IT-componenten of computeronderdelen te gebruiken.

Melco N100-H50: techniek

Het moederbord maakt gebruik van exact dezelfde RISC-processor en architectuur als in de vlaggenschip N1Z-serie, hetgeen volgens de fabrikant zorgt voor een zeer laag ruisniveau en een nauwkeurig geleide datastroom en opslag. Het apparaat profiteert van dubbele Ethernet-poorten: een speciale Ethernet-'speler'-poort maakt rechtstreeks verbinding met netwerkstreamers zonder een tussenliggende dataswitch, zodat de timing behouden blijft.

De N100-H50 kan ook worden gebruikt als een zelfstandige lokale digitale muziekspeler wanneer deze is aangesloten op een USB-DAC. De N100-H50 heeft immers geen DA-converter aan boord. Muziekbestanden tot een resolutie van 32-bit/384 kHz en Octo DSD worden ondersteund, alsmede wat Melco noemt markerless DSD.

Melco N100-H50: bediening

Bediening gaat via de Melco Music HD-app, vanaf het voorpaneel of vanaf goedgekeurde RF-afstandsbedieningen van derden. De N100 werkt met zowel USB DAC's als met Ethernet-aangesloten spelers, zelfs zonder verbinding met een datanetwerk in standalone geïsoleerde modus. Wanneer verbonden met een netwerk, kunnen populaire UPnP-controlepunt-apps worden gebruikt voor controle. De N100-H50 is ook Roon Ready na een recente firmware-upgrade.

Melco N100-H50: uitbreidbare opslagcapaciteit

Zelfs met de nieuwe interne schijf van 5 TB is de opslag eenvoudig uitbreidbaar, hetzij met een standaard USB HDD of met de Melco E100 2 TB-uitbreidingsschijf, die is toegesneden op muziekweergave.

Het importeren van cd's is ook eenvoudig met het externe cd-loopwerk D100 van Melco of een optische drive van IT-kwaliteit. Melco zegt dat het geen cd-loopwerken van computerkwaliteit in de N100 plaatst, omdat het zowel de geluidskwaliteit in gevaar brengt als de betrouwbaarheid vermindert. Optische loopwerken in computer zijn immers over het algemeen bepaald geen toonbeeld van bouwkwaliteit en mechanische stabiliteit.

Ten slotte is back-up van muziek net zo eenvoudig als het aansluiten van een USB HDD en het indrukken van een knop. Directe Hi-Res-downloads van HighresAudio en andere leveranciers (meer volgt in 2021), wordt ondersteund voor foutloos downloaden. Een USB-poort op het voorpaneel biedt gemakkelijk importeren van USB-bronnen en direct afspelen vanaf USB-drives zonder te importeren.

Melco N100-H50: prijs en leveringsinformatie

De Melco N100-H50 zal vanaf begin juli verkrijgbaar zijn. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt. De bestaande Melco N100-H20 is ook nog te koop.

MERK

EDITORS' CHOICE