REVIEWSteenssen

Review: Steenssen TT Grand

SAMENVATTING

De omschrijving ‘soundbar’ zou de Steenssen TT Grand tekort schieten. Wij zien het als een actieve luidspreker met toegevoegde soundbar functionaliteit. Het design is van ongekend niveau, voor dit bedrag. Het is een esthetisch designelement wat gezien moet worden. Qua audioniveau presteert de TT Grand beter dan verwacht. Het neigt naar hifi, maar daar is nog wel een externe streamer en een betere voeding voor nodig.

PLUSPUNTEN

  • Design
  • Soundbar functionaliteit
  • Hoge acceptatiefactor

MINPUNTEN

  • Geen ingebouwde audio streamer
  • Betere voeding is gewenst

Denemarken is een land dat we bij HiFi.nl goed kennen als toch wel een soort audio Walhalla, met fraaie merken als DALI, Densen, Bang & Olufsen en Davone. Het ene merk is bekender dan de andere. Aan dit lijstje kunnen we nu ook Steenssen toevoegen. Van deze jonge Deense fabrikant ontvingen we de TT Grand luidspreker. 

Steenssen

De man achter Steenssen is Frederick Rickmann. Wie uitgebreid over zijn filosofie wil lezen (of horen), kan terecht op de website (of het YouTube-kanaal). De korte versie: Steenssen maakt audioproducten, met een nadruk op geluidskwaliteit. Er wordt gestuurd op juiste weergave van zang en instrumenten, maar bijvoorbeeld ook special effects bij games. Toch is er een punt dat nog belangrijker is: design. Om precies te zijn, exclusief Deens Design. Niet gek dus dat je de producten ook vindt op bijvoorbeeld de Aarhus Design Week.

Bij Steenssen vinden ze namelijk dat een product dat zo aanwezig is in een huiskamer er ook geweldig uit mag zien. Wij kunnen dat alleen maar beamen. Toch blijft dat voor veel merken een uitdaging. Audio heeft lucht en ruimte nodig. Om het vervolgens in een mooi product te gieten dat er ook voor het oog goed uitziet, dat kan soms lijnrecht tegenover elkaar staan. 

Deens Design

Veel designgoeroes ’s gebruiken voor hun producten duurzame materialen. Steenssen ook. Denk hierbij aan hout, rubber, aluminium, maar ook koper. Voor de review ontvangen wij de Steenssen TT Grand uitgevoerd in witte pianolak. Maar waar hebben we, om te beginnen, precies mee te maken? Want wat is het eigenlijk...?

Waarschijnlijk zouden velen het zeker als soundbar of soundplate omschrijven, en dat was ook zeker onze eerste gedachte. Het heeft dan ook het voorkomen van een soundbar, en qua aansluitingen past het net zo goed in het hokje van een soundbar. Aan de achterkant vinden we een optische ingang, een HDMI in- en uitgang en een RCA-ingang. Verder heeft de Steenssen TT Grand een ingebouwde Bluetooth-module. Hierdoor is het dus eenvoudig om vanaf de smartphone of tablet, muziek te streamen. Wat we helaas niet aan boord vinden is wifi.

Waar we ook van staan te kijken, is het audiogedeelte. Zodra we de frontjes verwijderen, worden we namelijk verrast door een aangenaam gezicht van speakerunits. Het heeft het meeste weg van kleine, slanke vloerstaande speakers die horizontaal gekanteld zijn en vervolgens tegen elkaar aan zijn geschoven. Aan de voorkant zien we 6 units zitten; 4x een midrange unit met een diameter van 7,6 cm en 2x een tweeter met een diameter van 3,8 cm. De Steenssen TT Grand heeft nog een kleine verrassing. Aan de onderkant zit een bas unit van 16,5 cm diameter verwerkt, wat zorgt voor een totaal vermogen van 240 Watt.

De kracht van de TT Grand zit hem voornamelijk in de omvang. Klein kunnen we de TT Grand namelijk niet noemen, vooral vanwege z'n diepte. De meeste soundbars zijn dunne reepjes van speakerunits, de TT Grand niet. Met een gewicht van 15 kg en afmetingen van 110 cm lang, 31 cm diep, 14 cm hoog (inclusief poten), is het allesbehalve klein. 

Toen de Steenssen TT Grand eenmaal stond en was aangesloten, waren we toch even stil. Het design is werkelijk waar subliem. Het is een pronkstuk in de kamer. Het mag gezien worden en heeft een hoge acceptatiefactor. De strakke lijn, de prachtige witte kleur die afzet tegen het zwart. De rvs-pootjes die het design letterlijk omhoogtillen en het een touch van industrieel meegeven. Dit is letterlijk 100 punten. Iets met spijker en kop. Wij zien dit wel als product in een aflevering van Vt wonen terugkomen. Juist door de hoge acceptatie en het esthetisch designelement. Maar het audiofiele oor wil ook wat.

At lytte

Als je nu denkt, wat staat dáár nou? 'At lytte' betekent luisteren in het Deens. En HiFi.nl is geen Vt wonen, dus met alleen een mooi design komt de Steenssen TT Grand er niet. Nu hebben we een paar mogelijkheden om muziek te luisteren. Via de tv (aangesloten via HDMI), via Bluetooth, of we sluiten een Bluesound Node 2 aan via de optische ingang.

Voor muziek kiezen we voor de laatste twee opties. Bluetooth zal voor veel moderne luisteraars een voorkeur hebben. Het is makkelijk en eenvoudig. De smartphone is de nieuwe desktop en altijd bij de hand. Dus streamen vanaf de telefoon is zo gedaan.

Voor het streamen van muziek gebruiken we Spotify. Een fijne referentie is Adele. Wat opvalt bij het streamen via Bluetooth, is dat het volume wat achterblijft. Ook als we zowel de telefoon en de Steenssen vol open zetten, blijft het schappelijk. Het volume bereikt niet het niveau van bloedende trommelvliezen. In tegendeel, het zou wel iets harder mogen. Zodra we overschakelen naar de Bluesound Node 2, aangesloten met een AudioQuest Cinnamon optische kabel, dan krijgen we iets anders te horen. We sturen nu de TT Grand aan via de Bluesound app. Zodoende kunnen we ook high-res muziek en zelfs MQA-bestanden luisteren. We horen direct verschil in de muziek en in het volume. Er zit meer kracht achter. Muziek komt beter tot zijn recht en het volume kan open tot het niveau van scheurende oren. Met een willekeurige jaren 80 poplijst klinkt dat best goed.

Het valt op dat de Steenssen TT Grand veel aandacht heeft voor de definitie van het hoog en mid-hoog. Het klinkt duidelijk en helder. We pakken er een album van Ministry of Sound bij. De funky house classics. We spelen Call on me – Eric Prydz, dat valt zeker in de categorie funky house classic. De Steenssen TT Grand pakt het heerlijk op, zeker als we het volume wat omhooggooien. Nu komt ook duidelijk de kracht van de bas-unit om de hoek kijken. Het geluid klinkt compleet en hebben niet de behoefte om een subwoofer ernaast te zetten. Dit is meer dan goed voor deze categorie muziek. Ook prima dus om een feestje mee te starten.

Als we gaan zitten voor een actieve luistersessie, vallen we terug op Adele. Van het album 21 luisteren we naar Don’t you remember. De helderheid is prachtig. Het is een eigenschap die we niet snel terug horen bij soundbars. De stem van Adele krijgt prachtig een podium van de Steenssen TT Grand. Hierdoor beginnen we te twijfelen of de categorie wel past, maar er valt toch het nodige op. Het stukje van laag naar mid-laag lijkt bijvoorbeeld wat afwezig. Hierdoor klikt Adele in haar uithaal wat dun. Misschien is het een kwestie van de crossover iets beter afstellen, of is het gewoon de voorkeur van de TT Grand. Bij de housemuziek viel het immers niet op.

We blijven luisteren en gaan verder met Octave Lissner, en ook hier worden we aangenaam verrast door een prachtig stukje hifi-muziek. Hoe weerhoudt de TT Grand zich ten opzichte van een andere soundbar? Wij hebben een Bluesound Pulse soundbar staan. In vergelijking met dat model heeft de TT Grand meer differentie in de elementen zitten. Ter verdediging van de Bluesound heeft die op zijn beurt meer body in het mid-laag. Maar misschien is de vergelijking tussen de twee niet eerlijk. Is de Steenssen TT Grand misschien meer een actieve luidspreker, met de functionaliteit van een soundbar?

Poetsen voor glans

We stonden even voor een raadsel. Het signaal wat onze LG OLED55C9 via optisch of HDMI doorstuurde naar de TT Grand, kwam eruit als ruis. De Steenssen kon niet overweg met het signaalvan HDMI of optisch, dat de LG tv doorstuurde. We hebben niet kunnen vaststellen waar het precies aan ligt. Op diverse andere merken zoals Panasonic, Samsung of Sony hebben we geen problemen ondervonden. We hopen dat het met een update opgelost zal worden.

Vervolgens hebben we de Ziggo Horizon-box gepakt om de functionaliteit van de soundbar te testen. Dit is trouwens niet de nieuwe Ziggo boxWe krijgen inderdaad de functionaliteit die we verwachten van een soundbar, maar met wel hele kwalitatief goede audio. De Steenssen past een dolby mix-down toe, waardoor surround weergegeven kan worden. Tuurlijk het is geen Samsung soundbar met Dolby Atmos, maar het geluid is vele malen beter dan een Sonos. Design trouwens ook.

We kijken veel films, waaronder The Adventures of Tintin. De dialogen zijn duidelijk en helder. Dat hadden we al verwacht. Bij pistoolschoten horen we ook duidelijk de filmische effecten. En ook het laag is verrassend goed. Het zorgt voor diepgang in de film. Bij actie levert dat een punch die je wilt horen. De vraag of je eigenlijk een externe subwoofer nodig hebt is tweeledig. Voor de echte diepgang en de special effects is een externe subwoofer gewenst. Maar missen we die nu? Heeft de gemiddelde persoon die een film of serie kijkt en niet valt in de categorie videofiel ook die subwoofer nodig? Daar zeggen we volmondig 'nee'; de Steenssen is meer dan capabel genoeg om een net beeld van het laag neer te zetten. Door de pootjes heeft de speaker ruimte aan de onderkant voor de bas-unit. Wel hoorden we dat het beste effect voor het laag is als je ervoor zit. Sta je in de keuken of zit je wat schuin ten opzichte van de Steenssen TT Grand, dan is het laag minder goed waar te nemen.

Wat we nog proberen is een betere voeding. Een Sbooster zou bijvoorbeeld een goede keuze zijn. We gebruiken nu een Farad. Wat wij al vermoeden, wordt ook bevestigd; het geluid krijgt meer body, zeker bij het mid-laag. Het complete niveau qua audio wordt hiermee omhooggetild. Wij neigen zelfs naar hifi-weergave.

Oordeel

Wat moeten we nu vinden van een audioapparaat wat eigenlijk niet past in het hokje van soundbar? En dat in verhouding tot het bedrag van 950 euro? Wij denken dat het design een groot en sterk verkooppunt is. De Steenssen TT Grand hoeft namelijk niet direct onder de tv te staan. Hij zou ook prima op een dressoir in de kamer kunnen staan. Als er een goede audiostreamer op wordt aangesloten, dan neigt het al snel naar hifi. Zeker als daar ook nog eens een goede externe voeding bij komt. Wij zien de Steenssen dan ook meer als een actieve speaker unit, met toegevoegde soundbar functionaliteit.

Voor iemand die geen doorsnee Sonos in zijn woonkamer wil hebben, is dit een geweldig alternatief dat er tevens een stuk beter uitziet. Helemaal als je de soundbarfunctie gebruikt. Maar voor het stukje muziek is een externe audiostreamer noodzakelijk. Een eenvoudige oplossing zou een Chromecast kunnen zijn. Maar voor een beetje fatsoenlijke geluidskwaliteit ga je al snel richting een Bluesound Node 2(i) of nog beter. Kosten die er bovenop komen dus. Maar wij begrijpen ook heel goed dat twee grote speakers in een woonkamer niet overal gewenst is en dan is de Steenssen TT Grand een geweldige oplossing.

Conclusie

De omschrijving ‘soundbar’ zou de Steenssen TT Grand tekort schieten. Wij zien het als een actieve luidspreker met toegevoegde soundbar functionaliteit. Het design is van ongekend niveau, voor dit bedrag. Het is een esthetisch designelement wat gezien moet worden. Qua audioniveau presteert de TT Grand beter dan verwacht. Het neigt naar hifi, maar daar is nog wel een externe streamer en een betere voeding voor nodig.  

Steenssen TT Grand (pianolak wit)
€ 950,- | www.steenssen.com
Beoordeling: 4 / 5

MERK





EDITORS' CHOICE