De Ambeo Soundbars van Sennheiser behoren tot de meest geprezen soundbars in de markt. Recent heeft Sennheiser haar Ambeo-programma uitgebreid met de Ambeo Plus en de Mini. Deze laatste Ambeo modellen zijn compacter uitgevoerd dan het origineel, de Ambeo Max. In deze review de Sennheiser Ambeo Mini. Biedt deze compacte Mini wederom een maximale geluidsbeleving?
Op het moment dat ik de Sennheiser Ambeo Mini ontvang en deze heb ontdaan van de verpakking ben ik onder de indruk van het formaat. Of liever, het ontbreken van formaat. Het formaat en de vormgeving komen met 70 cm breed, 6.5 cm hoog en 10 cm diep overeen met de aantrekkelijke maten van de Sonos Beam soundbar. Hoewel deze Ambeo Mini soundbar een fractie breder is, behoort dit toch echt tot een van de kleinere formaatjes en zal hiermee een bredere doelgroep aanspreken. Wat me bovendien bevalt is dat Sennheiser geen gebruik maakt van plastics in het verpakkingsmateriaal. Alles is keurig netjes verpakt in papier en karton, zonder dat dit de uitpakervaring beïnvloedt. Ik ben echt geen milieuactivist, maar het terugdringen van plastics in het verpakkingsmateriaal vind ik persoonlijk wél belangrijk. Vijf sterren voor het milieu alvast.Â
Nadat ik de Ambeo onder mijn 65-inch OLED heb geplaatst valt het me pas echt op hoe ‘mini’ deze soundbar echt is. Het installeren is kinderspel. Er is een netstroomaansluiting, USB-poort, HDMI-eARC poort, reset- en Bluetooth pairing-knop voor de optionele Ambeo Sub op de achterzijde beschikbaar.
Draadloos is de Ambeo Mini uitgerust met wifi 6 (2x2 MIMO) en Bluetooth 5 (AAC, SBC, A2DP, AVRCP, GATT). Na nog geen 30 seconden is de soundbar klaar voor gebruik. Vervolgens download ik de Sennheiser Smart Control app en schakel de soundbar samen met de televisie in. Eerst controleer ik de firmware versie en voer ik de reeds klaarstaande software update via de Smart Control app uit. Tot zover helemaal geen ingewikkelde procedures. Alles werkt plug-n-play en vooral heerlijk intuïtief.Â
Vervolgens laat ik de soundbar zichzelf inmeten en dankzij de vier ingebouwde far field microfoons is dit een klusje van niets. De fabrikant heeft het over een minuut of drie inmeettijd, maar in de praktijk geschiedt dit significant sneller. De soundbar staat zo’n 10 centimeter van de muur voor een evenwichtige laagweergave, maar is helaas iets beneden oorhoogte geplaatst. Ik heb er dus aan de voorzijde twee voetjes onder geplaatst zodat het geluid schuin omhoog richting oorhoogte straalt. Links en rechts van de mini staan helaas twee grote monoblokken die de afstraling zouden kunnen verstoren, maar voordat ik mezelf een gecompliceerde hernia til zal ik eerst proberen hoe de geluidskwaliteit in de praktijk uitpakt.Â
Bouwwijze
Sennheiser prijst deze soundbar inclusief de optionele Ambeo subwoofer aan als een 7.1.4 Dolby Atmos soundbar. Hiervoor is de Mini uitgerust met twee zijwaarts uitstralende breedband drivers met een diameter van 5 centimeter om een zo groot mogelijk stereo effect te realiseren en twee eveneens 5 centimeter breedband drivers die de center informatie weergeven. Er zijn nog twee kleine 10 centimeter subwoofers ingebouwd waarmee de Mini extra geluidsdruk in het laag produceert, verwacht hier geen wonderen. Ondanks de geringe grootte van deze drivers levert de Ambeo Mini toch een frequentiebereik van 42 tot 20,000 hertz. De interne drivers worden aangestuurd door een zestal klasse-D versterkers en leveren een totaal vermogen van 250 Watt RMS. Indrukwekkend toch?
Verder zijn er geen aanvullende hoogte luidsprekers geïntegreerd en maakt de fabrikant, net als bij de Ambeo Plus, gebruik van algoritmen om het ruimtelijke Atmos effect te realiseren. Wanneer de Mini een niet gecomprimeerde Dolby Atmos of DTS:X stream herkent, zal deze dit trots met een oplichtende melding op de bar aan je tonen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de Ambeo geluidsverbeteraar. Wanneer deze is ingeschakeld laat de bar dit niet onopgemerkt en straalt Ambeo dit met vertrouwen uit. Het eerste dat ik dus doe is het uitschakelen van de Ambeo verlichting. Net wat rustiger aan de ogen ’s avonds tijdens het bingen van oude X-files afleveringen via Amazon Prime. Dit is na dertig jaar overigens nog steeds een absolute aanrader.
Sennheiser Smart Control app
Ondanks dat de Sennheiser Ambeo Mini redelijk basic is uitgerust, voegt de app een veelvoud aan mogelijkheden toe. Wil je hier geen gebruik van maken? De soundbar wordt vanaf de fabriek geleverd inclusief een razend handige afstandsbediening. Ik maak natuurlijk wel gebruik van de Smart Control app. In het beginscherm van de app kun je in elk geval het volume van de televisie regelen, de Ambeo functionaliteit in- en uitschakelen, een Ambeo demonstratie starten, de geluidspresets (sport, neutraal, nieuws, film en muziek) kiezen of deze instellen op adaptive. Met de Night mode neemt de laagweergave af en met Voice Enhancement versterk je het frequentiegebied van stem zodat je de bar minder hard hoeft te zetten om de conversaties toch goed te kunnen volgen. Tot slot een knop voor het kalibreren van het geluidssysteem.
Via het settings icoon kies je het gewenste netwerk of maak je verbinding met een Bluetooth accessoire. Bij audio settings pas je het volume van het centerkanaal of subwoofer aan en ook hier kun je de kalibratie van het geluidssysteem starten. Bij codecs zie je of je een Dolby, DTS of MPEG-H stream afspeelt, al vraag ik me af of deze altijd de juiste informatie weergeeft. Bij ‘Input’ stel je de lipsync handmatig in en bij User Interface stel je de helderheid van de LEDS en Ambeo verlichting in. Taalkeuze, software updates, reset of herstart mogelijkheden plus het toevoegen van een Ambeo subwoofer doe je onder de System tab. Ten slotte kun je bij de services Google Chromecast, Spotify Connect, Tidal Connect en Apple Airplay informatie inzien en, indien van toepassing, aanpassen óf voice control services toevoegen.
ARC versus eARC
Ondanks dat de geluidsbeleving groots en volwassen is, valt het me op dat ik niet altijd een even ruimtelijke geluidservaring beleef. Ook schakelen de lampjes van Atmos en DTS:X niet aan, ondanks dat ik naar een productie met Dolby Atmos geluid luister. Wanneer ik via de app naar de gedetecteerde codec kijk, blijft de bar, ongeacht de stream, op tweekanaals stereo staan. Dit heeft echter niets te maken met de werking van de Ambeo Mini. Dit heeft vooral te maken met de verouderde HDMI ARC-standaard van mijn televisie. Mijn high-end 65-inch LG OLED uit 2018 is niet geschikt voor het doorgeven van niet gecomprimeerde Dolby Atmos of DTS:X geluidskanalen via HDMI ARC. Hiervoor is de bandbreedte van ARC te beperkt. Ja, de televisie detecteert deze wel in de HBO of Prime stream, maar om de Dolby Atmos of DTS:X signalen zonder compressie door te geven heeft de televisie een HDMI eARC aansluiting met een significant hogere bandbreedte nodig.
Ik heb de soundbar direct via HDMI ARC op de televisie aangesloten en heb door de eenvoud van deze Mini geen beschikking over een tweede HDMI-ingang om, zeg, een Sony PS5 met eARC aan te sluiten. Deze kunnen uitsluitend via de HDMI-ingangen van de LG OLED worden ingestuurd.
In mijn geval wordt alle surround informatie via HDMI ARC teruggebracht naar een 5.1 surround signaal en de Ambeo Mini laat hier heel slim de ruimtelijke algoritmen op los. De televisie is wel uitgerust met Dolby Digital Plus voor een gecomprimeerde doorgave van Dolby Atmos signalen, maar wordt derhalve niet door de interne codec van de Ambeo Mini opgepakt. Desondanks ervaar ik een indrukwekkende ruimtelijke presentatie, maar geen Dolby Atmos of DTS:X beleving. Als je dus denkt dat HDMI al je audiovisuele wensen bevredigd, kom je dus bedrogen uit. Ja, HDMI evolueert telkens een beetje voor een zo hoog mogelijke backwards compatible functionaliteit, maar hiermee is HDMI vandaag de dag dus net zoiets ondoorzichtigs geworden als de USB en Bluetooth standaard. Hier kan Sennheiser helaas niets aan veranderen. Het is wat het is.
Wat vind ik ervan?
Ik heb de Ambeo Mini zonder additionele extra’s beluisterd en zie deze soundbar als een sublieme performer in kleinere huis- of slaapkamers waar een grotere soundbar te overheersend kan zijn in het interieur. De afgelopen maanden heb ik de Sennheiser Ambeo Mini al meerdere keren met muziek en entertainment beluisterd en verbaas me telkens weer over de grootse weergaveprestaties. De beleving bij me thuis maakt me op sommige momenten zelfs sprakeloos. Dat Sennheiser zoveel geluid uit een soundbar kan persen die nauwelijks groter is dan een Frans stokbrood. Door het ontbreken van surround luidsprekers is het surround effect natuurlijk minder groot dan bij een soundbar met losse surround luidsprekers, maar voegt met de Ambeo functionaliteit substantieel aan ruimtelijkheid toe. Ongeacht het signaal dat de Dolby Atmos, DTS of MPEG-H codecs al dan niet oppakken.
Tot slot levert de soundbar afhankelijk van de gekozen equalisatie een indrukwekkend laag, maar voor een echte diepe laagweergave heb je wel een optionele Ambeo Sub nodig. Heb ik deze tijdens mijn reviews gemist? Nee eigenlijk niet. Maar misschien komt dit ook omdat ik deze soundbar niet zozeer zie als een vervanger van een Dolby Atmos set, maar veel meer als kwalitatief goede vervanger van het geluidssysteem van de televisie en ben ik meer dan onder de indruk van de prestaties van deze machtige Sennheiser Ambeo Mini.
ConclusieÂ
Sennheiser heeft met de Ambeo Mini een fraaie Benjamin aan het Ambeo programma toegevoegd. Deze 7.1.4 Dolby Atmos en DTS:X soundbar levert met zijn bescheiden maatje indrukwekkende prestaties en levert hiermee niet alleen een prima beleving bij het kijken van films en televisieseries, ook bij het weergeven van muziekcontent laat deze soundbar zich van zijn beste kant zien. Ben je klein behuisd en heb je geen ruimte voor een aanvullende subwoofer of surround luidsprekers, dan zal deze Ambeo Mini aan veel van jouw wensen voldoen.Â
Sennheiser Ambeo Mini
799 euro | www.sennheiser.com
Beoordeling 4.5 / 5
Totaalscore
Klank | 4,5 uit 5Â Â
Geluidsbeeld | 4 uit 5
Connectiviteit | 3,5 uit 5
Gemak | 5 uit 5
Prijs-prestatie | 5 uit 5