NIEUWSMcIntosh

McIntosh lanceert compact sacd/cd-loopwerk genaamd MCT80

Het Amerikaanse McIntosh lanceert een nieuw sacd/cd-loopwerk genaamd MCT80. Het gaat om een relatief compact apparaat dat past bij eerder gelanceerde compacte apparaten van McIntosh. De nieuwe MCT80 kan ook het digitale signaal van een sacd uitvoeren via de MCT-aansluiting. In september zal de nieuweling op de markt komen.

McIntosh MCT80

De maatvoering van de MCT80 is afgestemd op de andere compacte apparaten van McIntosh, zoals de MXA80, een kleine geïntegreerde versterker met zowel analoge als digitale ingangen met een bijpassende set desktop-luidsprekers. Ook de MHA150, een hoofdtelefoonversterker, de streamer genaamd MB50 en de phono-versterker met de naam MP100 hebben dezelfde maatvoering en de MCT80 vult feitelijk de compacte reeks aan met de mogelijkheid om digitale schijfjes af te kunnen spelen.

De MCT80 heeft uitsluitend digitale uitgangen: een gewone optische en coaxiale uitgang, alsmede een McIntosh eigen MCT-uitgang. Deze laatste voert het signaal van een sacd als DSD uit naar een daarvoor geschikt apparaat van McIntosh. De MXA80 en MHA150 hebben een MCT-ingang en kunnen het aangeboden DSD-signaal in geluid omzetten. Voorts zijn de voorversterkers van het type D1100, C52, C2600, C47 en D150 en de geïntegreerde versterkers MA9000 en MA8900 voorzien van een MCT-aansluiting. De gewone optische en coaxiale uitgangen kunnen signaal tot 24-bit/192 kHz verwerken en kunnen op iedere DA-converter met een daarvoor geschikte ingang worden aangesloten.

Het loopwerk van de MCT80 is verbeterd en is voorzien van een aluminium lade. Het mechaniek kan alle gangbare muziekschijfjes zoals sacd, cd, cd-r en cd-rw (mp3 en wma) afspelen. Het loopwerk kan ook door de gebruiker gebrande cd-data discs of dvd-schijven met daarop de gangbare muziekbestandsformaten afspelen, inclusief DSD (tot DSD128), WAV (tot 24-bit/192 kHz), flac, mp3 en vergelijkbare formaten.

De MCT80 leest een schijf op tweevoudige snelheid voor een beter werkende foutcorrectie. Schijven worden met twee laserogen afgetast om de kans op verloren bitjes te minimaliseren.

In september zal de MCT80 in de VS op de markt komen voor een prijs van 3.500 dollar. Naar verwachting zal de levering in Europa vrijwel tegelijkertijd beginnen, maar de Europese prijs is nog niet bekend.

MERK

EDITORS' CHOICE