NIEUWSMcIntosh

Nieuwe McIntosh voorversterkers voor digitaal en vinyl

McIntosh heeft twee nieuwe voorversterkers aangekondigd: de D1100 (digitaal) en MP1100 (phono). De laatstgenoemde zal vanaf januari 2017 te krijgen zijn, de digitale versie al in december.

D1100 Digital Preamplifier

De D1100 is een stereo voorversterker en DAC in één. De achtkanaals, 32-bit DAC wordt gebruikt in Quad Balanced modus – de helft naar het rechter, de helft naar het linker kanaal. McIntosh laat weten dat dit de meest geavanceerde DAC van het merk tot nu toe is en dat hij de muziek precies en authentiek kan weergeven.

Qua inputs moet je wel even vooruit kunnen: op de D1100 vind je drie optische en drie coaxiale ingangen, plus nog een MCT, AES/EBU (allen 24-bit/192kHz) en een USB input (32-bit/384kHz). Je sluit de voorversterker aan op de rest van je systeem door middel van drie sets gebalanceerde en ongebalanceerde stereo-outputs.

MP1100 Phono Preamplifier

En dat brengt ons bij het volgende nieuwe product: de MP1100. Speciaal ontworpen om liefhebbers van vinyl een nieuw soort genot te brengen, aldus McIntosh. Ze beloven dat hij zo is gebouwd dat hij niet alleen vinyl kan versterken, maar er het maximale uit kan halen en zelfs dingen ten gehore brengt die je nog nooit hebt gehoord.

Dit moet de MP1100 voor elkaar krijgen door het gebruik van vier 12AX7A buizen – twee buizen per kanaal in een gebalanceerde configuratie. Qua aansluitingen is hij voorzien van drie sets RCA phono inputs én XLR connectors. Om alles wat makkelijker te maken  is er gezorgd voor presets voor MC en MM, maar ook speciaal voor de MT10 en MT5 platenspelers van McIntosh zelf. Daarnaast zijn er nog vijf presets die je volledig zelf kunt instellen.

Ook mooi meegenomen: de MP1100 is uitgerust met een Rumble Filter dat eventuele ruis uit de originele opname filtert, én een Scratch Filter die precies doet wat je ervan verwacht: het geluid van je versleten platen opkrikken. En hoewel de nadruk van dit apparaat duidelijk ligt op vinyl, wordt ook digitaal niet overgeslagen. Zo vind je aan de achterkant een optische, coaxiale en USB-input.

En verder…

Je kunt beide voorversterkers los gebruiken, of in combinatie met een andere voorversterker; McIntosh zelf raadt in beide gevallen uiteraard de C1100 aan. Een kabel om ze te koppelen wordt meegeleverd en na het koppelen kun je ze eenvoudig samen bedienen vanuit dezelfde interface.

De behuizing van beide nieuwe voorversterkers bestaat uit roestrij staal en geborsteld zwart titanium, wat ze een robuuste look geeft. Verder zijn ze, zoals we gewend zijn van McIntosh, voorzien van een groen logo en herkenbare blauwe VU-meters. De prijs van de D1100 ligt op $7.000 en voor de MP1100 moet je $8.000 neerleggen. De Europese prijzen zijn nog onbekend.

MERK

EDITORS' CHOICE